Διοικητής ΚΤ: Διέταξε έρευνα σε τράπεζες για στοιχεία Al Jazeera

Πρόσθετες οδηγίες να συμπεριληφθούν στην έρευνα, που διεξάγει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) στα ιδρύματα που εποπτεύει σε σχέση με ενδεχόμενες παραβάσεις του ισχύοντος νομικού και κανονιστικού πλαισίου για την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά τη διεκπεραίωση συναλλαγών, που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, «και όλες οι σχετικές πληροφορίες» που έχουν προβληθεί στο πρόσφατο ρεπορτάζ του Al Jazeera, έδωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου.
 
Σε σημερινή γραπτή δήλωση, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρει ότι «τα όσα έχουμε δει τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera έχουν προκαλέσει την ανησυχία όλων μας» και διαβεβαιώνει ότι θα προβεί «σε ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο, πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας του τόπου μας».
 
Σημειώνει πως μετά τα δημοσιεύματα του Al Jazeera στις 24 Αυγούστου 2020, έδωσε οδηγίες, στις 26 Αυγούστου 2020, στο αρμόδιο Τμήμα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, για διεξαγωγή σχετικής διερεύνησης.
 
«Οι οδηγίες ήταν όπως, για τα ιδρύματα που εποπτεύει η ΚΤΚ, διεξαχθεί έρευνα ενδεχόμενων παραβάσεων του ισχύοντος νομικού και κανονιστικού πλαισίου για την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά τη διεκπεραίωση συναλλαγών που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα», υπογραμμίζει.
 
Προσθέτει πως «μετά το πρόσφατο ρεπορτάζ του Al Jazeera, έδωσα χθες πρόσθετες οδηγίες να συμπεριληφθούν στην έρευνα και όλες οι σχετικές πληροφορίες που έχουν προβληθεί».
 
Ο Διοικητής της ΚΤΚ αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα, ως αρμόδια αρχή, και ο ίδιος προσωπικά, τηρούν «την παρακολούθηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος υψηλά στις εποπτικές μας προτεραιότητες».
 
«Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας, λειτουργούμε μεθοδικά, θωρακίζοντας την σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου