Η ομιλία του Πανίκου Νικολάου στο Business Leader Summit

Η Τράπεζα Κύπρου, σε τρία χρόνια θα είναι μια άλλη τράπεζα, αφού τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέπουν στους πελάτες να διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους και να κάνουν άμεσες συναλλαγές μεταξύ τους μέσα από ένα digital marketplace, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου κατά την ομιλία του στο Business Leaders Summit.
 
Όπως δήλωσε, σήμερα πέραν των 8 στις 10 συναλλαγές διεξάγονται digital και η χρήση των ψηφιακών καναλιών της τράπεζας, έχει φτάσει μέχρι τα 120.000 την ημέρα, ενώ πριν τρία χρόνια αυτό το νούμερο ήταν πέριξ των 40.000.
 
«Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέπουν στους πελάτες μας να διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους και να κάνουν άμεσες συναλλαγές μεταξύ τους. Με e-branches και open banking, με e-signature και matching συνεργατών μέσα από ένα digital marketplace»
 
Ο μετασχηματισμός του οικονομικού γίγνεσθαι
Αναφερόμενος στην κρίση της πανδημίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε πως ο κορωνοϊός δεν επέφερε μόνο διακοπή της κανονικότητας αλλά επιτάχυνε ταυτόχρονα όλες τις προ – υπάρχουσες τάσεις στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό.
«Η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπων και της αγοράς. Κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις, πρέπει να πορευθούμε μαζί.»

Τα βαρίδια της προηγούμενης κρίσης
Ισχυρό μήνυμα έδωσε για τα βαρίδια της προηγούμενης κρίσης και στο ότι η διατήρηση ψηλού βιοτικού επιπέδου δεν μπορεί να γίνεται με ανεξέλεγκτο δανεισμό ή με κουλτούρα μη πληρωμής, απλά για να συνεχίζουν κάποιοι το lifestyle τους εκμεταλλευόμενοι τις αργές διαδικασίες και το πολύπλοκο νομικό σύστημα. Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ψηφιακή αλλαγή και επίσπευση της ανάπτυξης νέων τομέων της οικονομίας.
«Η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις και εισοδήματα από το εξωτερικό και οι μόνοι τομείς που τα φέρνουν ακόμα σήμερα είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη γης και οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών.»
«Η χώρα ακόμα κουβαλά τα βαρίδια της προηγούμενης κρίσης και δεν έχουμε την πολυτέλεια εσωστρέφειας. Χρειαζόμαστε τους ξένους επενδυτές και η αξιοπιστία και η συνέπεια μας είναι το Α και το Ω για τους ξένους.»

Να τελειώνουμε με τα ΜΕΔ και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανέφερε ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει αλλά σε πιο μικρό βαθμό.
«Είναι σημαντικό λοιπόν να τελειώνουμε με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της προηγούμενης κρίσης και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων από αυτή την κρίση.»
«Πρέπει να στηρίζουμε τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες μας και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και άλλους επιτήδειους που έμαθαν να επιβιώνουν σε βάρος των υπολοίπων.»

 

 

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος