Αυστηρότερη εποπτεία για εταιρείες εξαγοράς δανείων

Αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας και λειτουργίας για τις εταιρείες εξαγοράς δανείων καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα με τρεις νέες οδηγίες με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης, το πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, ενώ παράλληλα καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης για την καταλληλότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και για τις υποχρεώσεις που οι εταιρείες εξαγοράς δανείων έχουν απέναντι στους πελάτες τα δάνεια των οποίων αποκτήθηκαν από τις τράπεζες.

Βάσει των οδηγιών οι εταιρείες εξαγοράς δανείων οφείλουν να παρέχουν προς τους δανειολήπτες πληροφορίες με διαφάνεια σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, την κατηγορία του βασικού επιτοκίου που χρεώνεται εκάστοτε αναφορικά με το δάνειο ή την πιστωτική διευκόλυνση, τον τρόπο με τον οποίο τούτο υπολογίζεται και τον χρόνο κατά τον οποίο θα εισπράττεται ή θα χρεώνεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να παρέχουν σε κάθε δανειολήπτη λεπτομέρειες για τυχόν άλλες χρεώσεις ή ανάκτηση εξόδων που σχετίζονται με την πιστωτική διευκόλυνση ή το δάνειο.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες εξαγοράς δανείων θα πρέπει να τηρούν αποτελεσματικές και διαφανείς διαδικασίες για τη διαχείριση παραπόνων τα οποία λαμβάνουν από τους δανειολήπτες και καταρτίζουν εγχειρίδιο που καταγράφει επακριβώς τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθούνται. Οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θεσπίζουν Επιτροπή Επίλυσης Παραπόνων για τη διαχείριση των παραπόνων των δανειοληπτών. Η Επιτροπή θα πρέπει να αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι ανεξάρτητο από τις υπηρεσίες χορήγησης πιστωτικών διευκολύνσεων, παρακολούθησης και διαχείρισης αναδιαρθρώσεων πιστωτικών διευκολύνσεων και χειρίζεται τα παράπονα αμερόληπτα και χωρίς οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Η εξέταση των παραπόνων γίνεται το συντομότερο δυνατό από την Επιτροπή Επίλυσης Παραπόνων και χωρίς χρέωση για τους δανειολήπτες. Οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων καταγράφουν τα παράπονα καθώς και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν για την αντιμετώπισή τους, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι παραπονούμενοι λαμβάνουν απάντηση γραπτώς εντός περιόδου που δεν υπερβαίνουν τους δυο μήνες από την λήψη πλήρως τεκμηριωμένου παραπόνου.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα πρέπει να συστήνουν λειτουργία διαχείρισης κινδύνου, λειτουργία εσωτερικής επιθεώρησης, λειτουργία κανονιστικής συμμόρφωσης και λειτουργία ασφάλειας πληροφοριών. Δύναται, κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας, να συνδυάσουν τη λειτουργία διαχείρισης κινδύνου με τη λειτουργία κανονιστικής συμμόρφωσης ή και τη λειτουργία ασφάλειας πληρωμών.

Σχετικά με τα κριτήρια ανεξαρτησίας των μελών, κάθε μέλος του διοικητικού οργάνου (ανεξάρτητο ή μη) πρέπει να ενεργεί με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και ανεξάρτητη βούληση ώστε να εκτιμά και να αμφισβητεί τις αποφάσεις των ανώτατων διευθυντικών στελεχών όποτε αυτό χρειάζεται και να επιβλέπει αποτελεσματικά και να παρακολουθεί τη λήψη των αποφάσεων από τη διεύθυνση της εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων. Προ του διορισμού ενός μη εκτελεστικού και ανεξάρτητου μέλους, η εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων οφείλει να διασφαλίσει ότι το υποψήφιο μέλος έχει ανεξάρτητη βούληση και κρίση και δεν υφίστανται οποιεσδήποτε συγκρούσεις συμφερόντων, διασυνδέσεις ή συνθήκες που πιθανόν να επηρεάζουν ή διαφαίνεται ότι δύναται να επηρεάσουν την κρίση του υποψήφιου μέλους.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά