Φοίβος Στασόπουλος: Δύσκολη η επέκταση των μορατόριουμ δόσεων

Δύσκολο θεωρεί ο προσωρινός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζες Φοίβος Στασόπουλος το ενδεχόμενο επέκτασης των μορατόριουμ αποπληρωμής δόσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και το οποίο λήγει στο τέλος του χρόνου. 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της τράπεζας, ο κ. Στασόπουλος αναγνώρισε πως θα ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς την επέκταση της περιόδου αναστολής δόσεων για τον ξενοδοχειακό τομέα, που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας, για να προσθέσει ωστόσο πως το μορατόριουμ που θεσπίστηκε στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και έτυχε πολύ υψηλής επιλογής από τους δανειολήπτες.
 
«Για τους λόγους αυτούς, προσωπικά θεωρώ δύσκολο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μορατόριουμ ακόμα και σε συγκεκριμένους τομείς και η τράπεζα θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά», είπε, προσθέτοντας πως ήδη άρχισαν οι συζητήσεις με τους πελάτες για κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και την επεξεργασία λύσεων.
 
Παράλληλα, ο κ. Στασόπουλος έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας λέγοντας ότι το κυπριακό σύστημα αλλά και το κράτος είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας του Covid-19 σε σύγκριση με την κρίση του 2012, αν και η κρίση αυτή είναι διαφορετική.
 
Αυτό είναι πολύ σημαντικό το ότι οι τράπεζες έχουν κεφάλαια, ρευστότητα, τοπική ρευστότητα, το ότι το κράτος έχει τα περιθώρια, πρόσθεσε.
 
Η ελληνική διατήρησε αμετάβλητες τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για το 2020 με την συρρίκνωση του ΑΕΠ να παραμένει στο 5%.
 
10% αύξηση στα ΜΕΔ
 
Εξάλλου, ο Οικονομικής Διευθυντής της τράπεζας, Λαρς Κρέιμερ είπε πως τα ΜΕΔ προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση 10% μετά το πέρας του μορατόριουμ, για να προσθέσει ωστόσο πως η εκτίμηση αυτή εντάσσεται στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
 
Ερωτηθείς αν η εκτίμηση αυτή είναι αισιόδοξη, ο κ. Κρέιμερ είπε πως αυτή η πρόβλεψη είναι περισσότερο ρεαλιστική παρά αισιόδοξη.
 
Παράλληλα, ο κ. Κρέιμερ είπε πως μια μεγάλη πώληση πακέτου ΜΕΔ υπό τις τρέχουσες συνθήκες έχει φύγει από το τραπέζι για προβλεπόμενο μέλλον, προσθέτοντας πως η προσοχή επικεντρώνεται στη διαχείριση των ΜΕΔ.
 
«Οι τιμολογήσεις δεν είναι ελκυστικές για να κάνουμε μεγάλες συμφωνίες (πωλήσεις), και η έμφαση στους επόμενους μήνες είναι στην επίλυση των ΜΕΔ», είπε.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Στασόπουλος είπε πως η τράπεζα «έχει την πολυτέλεια να μην το κάνει».
 
«Έχουμε επαρκείς προβλέψεις, επαρκές δείκτη κάλυψης, ενώ οι εξασφαλίσεις υπερκαλύπτουν την αξία των ΜΕΔ», τόνισε.
 
Παράλληλα, τόσο ο κ. Στασόπουλος όσο και ο κ. Κρέιμερ δήλωσαν ότι παρά την κρίση του κορωνοϊού η Ελληνική εκτιμά ότι θα καταγράψει αύξηση στην χορήγηση νέων δανείων τα οποία εκτιμώνται ότι θα πλησιάσουν το €1 δις σε σύγκριση με €812 το 2019.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Στασόπουλος, το 2019 ήταν η χρονιά της ενοποίησης της Ελληνικής μετά την απορρόφηση της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας
 
«Με την επιτυχή ολοκλήρωση τον Σεπτέμβρη του 2019 αποκτήσαμε πολύ διευρυμένη πελατειακή βάση. Το 2020 και μετά πρέπει να αξιοποιήσουμε την πελατειακή βάση. Υπάρχουν σημαντικά έργα υποδομής τα οποία χρειάζονται χρηματοδότηση, στα οποία λόγω των αυξημένων κεφαλαίων έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρξουν επίσης οι μηχανισμοί δανειοδότησης εκτός Κύπρου, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν και το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα δάνεια.
 
«Άρα ο συνδυασμός των παραγόντων οδηγεί σε αυξημένα παραγωγή νέων χορηγήσεων», είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων