Επιβεβαιώθηκε πρόστιμο €705χιλ. στον Α. Βγενόπουλο

Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε πρόσφατα προσφυγή του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου κατά προστίμου που του επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η προσφυγή στρεφόταν κατά απόφασης της Επιτροπής με την οποία του επιβλήθηκε συνολικό διοικητικό πρόστιμο €705,000. Η προσφυγή καταχωρήθηκε τον Αύγουστο του 2014 από τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο όταν ήταν εν ζωή και συνεχίστηκε από τον δικηγόρο Παναγιώτη Αρμαμέντο, ως εκκαθαριστής της κληρονομιάς του.

Το διοικητικό πρόστιμο €705,000, επιβλήθηκε στον άλλοτε ισχυρό άντρα της MIG και της Λαϊκής Τράπεζας για συνολικά έξι νομοθετικές παραβιάσεις:

α. δύο παραβιάσεις του άρθρου 40 (1) του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου του 2007, Ν. 190(Ι)/2007 σε σχέση με δηλώσεις, στην οποία αυτός προέβη, μαζί με άλλα πρόσωπα, όντας μη εκτελεστικός πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Marfin Popular Bank Public Co Limited, ως μέρος των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων της  εταιρείας για την περίοδο που έληξε στις 30.6.2010 και την περίοδο που έληξε στις 31.12.2010 αντίστοιχα, παρέχοντας παραπλανητικές πληροφορίες

β. τέσσερεις παραβιάσεις του άρθρου 20 (4) του περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου, Ν. 114(Ι)/2005, σε σχέση, αντίστοιχα για έκαστη παραβίαση, με τα ενημερωτικά δελτία ημερομηνιών 28.5.2010, 21.12.2010 και 19.5.2011 και του ενημερωτικού δελτίου του ταμείου προνοίας της εταιρείας ημερομηνίας  1.9.2010, ως πρόσωπο το οποίο τα υπέγραψε, χωρίς να διασφαλίσει την ακρίβεια, πληρότητα, σαφήνεια και επικαιρότητα του περιεχομένου τους.

Η πλευρά Βγενόπουλου προέβαλε αρκετούς λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να ακυρωθεί η απόφαση. Ο πρώτος λόγος ήταν ότι έπασχε η σύνθεση της ΕΚ κατά την συνεδρίαση της ημερομηνίας 28.4.2014, κατά την οποία λήφθηκε η επίδικη απόφαση, διότι η ευθύνη τήρησης των πρακτικών ανατέθηκε σε δύο πρόσωπα, λειτουργούς της καθ' ης η αίτηση, αντί ενός. Θέση η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Ηγέρθηκαν επίσης ακόμα τρείς λόγοι ακυρότητας οι οποίοι αφορούσαν παραβίαση της αρχής της νομιμότητας, παραβίαση της αρχής της αμερόληπτης κρίσης και λήψη απόφαση υπό καθεστώς προκατάληψης, ζήτημα μεροληψίας της προέδρου και/ή των μελών της Επιτροπής, ενόψει δηλώσεων της προέδρου της καθ' ης η αίτηση στην εφημερίδα «Αλήθεια» ημερομηνίας 26.1.2014 και μεταγενέστερων δηλώσεων της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 15.6.2014, σύμφωνα με την οποία είχε δηλώσει αισιόδοξη για καταλογισμό όχι μόνο αστικών αλλά και ποινικών ευθυνών εναντίον και του αποβιώσα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ωστόσο, το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε όλους τους λόγους που έθεσε η πλευρά Βγενόπουλου, αρκετοί από τους οποίους είχαν απορριφθεί και σε προηγούμενες, παρόμοιας φύσης και σχετικές υποθέσεις και επικύρωσε την απόφαση της Κεφαλαιαγοράς.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου