Moody’s: Θετικό βήμα το Helix2

Θετικά αποτιμά ο οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s την πώληση, από πλευράς Τράπεζας Κύπρου, πακέτου δανείων στην PIMCO έναντι €916 εκατ, πρόγραμμα γνωστό και ως Helix2, το οποίο ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 
 
Ο Moody’s χαρακτηρίζουν  το Helix2 ως «credit positive», σημειώνοντας πως η πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τον δείκτη έκθεσης ΜΕΔ  της τράπεζας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 22% από τον Μάρτιο του 2020.
 
Σημειώνουν, ωστόσο, την πίεση στην οικονομία από την πανδημία (7.5% του ΑΕΠ), κάνοντας εκτίμηση για ανάπτυξη από το 2021. 
 
Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής του Helix2, η Τράπεζα Κύπρου μειώνει κατά 83% τα ΜΕΔ σε σχέση με το 2014, ενώ η συνολική μείωση των κόκκινων δανείων κατά το α' εξάμηνο του 2020 φτάνει στα €1.3δις. ευρώ, με οργανική μείωση ύψους €278 εκατ.
 
Το Χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €1,46δις και αποτελείται από 22.224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα. Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν ανέρχεται σε €440εκατ.Το τίμημα πώλησης ανέρχεται σε 46% επί της μεικτής λογιστικής αξίας ή 29% επί του συμβατικού υπόλοιπου και είναι πληρωτέο σε μετρητά, με το 35% να είναι πληρωτέο κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και το υπόλοιπο 65% να είναι αναβαλλόμενο χωρίς οποιουσδήποτε όρους.
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)