Ηροδότου: Παραμένει το βαρίδι των κόκκινων δανείων

InBusinessNews  30/07/2020 10:13
Ηροδότου: Παραμένει το βαρίδι των κόκκινων δανείων

Ηροδότου: Παραμένει το βαρίδι των κόκκινων δανείων

InBusinessNews  30/07/2020 10:13
Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και μόλις επιστρέψουν οι διαδικασίες για τις εκποιήσεις, αναφέρει μέσα από δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

RELATED ARTICLES


 
Όπως τονίζει ο Διοικητής, η αναστολή των εκποιήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όπως και το πάγωμα των πωλήσεων χαρτοφυλακίων ΜΕΔ αναμένεται να είναι προσωρινά, σημειώνοντας πως η σημερινή κατάσταση θα αντιστραφεί, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός στους ισολογισμούς των τραπεζών.
 
Τη στιγμή, πρόσθεσε, που όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, οι τράπεζες της Κύπρου έχουν την πρόσθετη πρόκληση να επιλύσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους από την κρίση του 2013, ανέφερε.
 
Πριν από την πανδημία, υπογράμμισε ο κ. Ηροδότου, οι δανειστές της χώρας έδειξαν «σημαντική πρόοδο» σε αυτό το μέτωπο, κυρίως μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίων ΜΕΔ. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες επιλογές. "Θα πρέπει φυσικά πάντα να εξετάζουμε προληπτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης ή συμπληρωματικές λύσεις, μια προσέγγιση την οποία ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ευρωπαϊκά κονδύλια
Το ιστορικό ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να στηρίξει μια ισχυρή και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα πρέπει επίσης να μετριάσει περαιτέρω την πίεση στο δημόσιο χρέος και τις αποδόσεις των ομολόγων, δήλωσε ο κ. Ηροδότου.
 
«Η ενίσχυση της Αλληλεγγύης στέλνει το μήνυμα στους επενδυτές και στον απλό κόσμο ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα να επιτευχθεί ανάκαμψη σε όλες τις δικαιοδοσίες», ανέφερε. «Ας ελπίσουμε ότι θα συμβάλει επίσης προς μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη».
 
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η βοήθεια της ΕΕ έχει τεράστια σημασία για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Κύπρος, δεδομένης της επίδρασης του ιού στον τουρισμό. Η Κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας του Bloomberg News.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας