Οι 10 ιδιοκτήτες των «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο

Οι 10 ιδιοκτήτες των «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο

Οι 10 ιδιοκτήτες των «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο

.Έρευνα για τους 10 μεγαλύτερους ιδιοκτήτες «κόκκινων» δανείων στην Κύπρο, πραγματοποίησε το InBusinessNews. Mε βάση τα στοιχεία σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο €19,5 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκ των οποίων τα €10,2 δις αφορούν επιχειρήσεις και τα €9,3 δις καταναλωτές.

RELATED ARTICLES


 
Από το σύνολο των €19,5 δις τα €9,4 δις είναι εντός του τραπεζικού συστήματος και τα €10,1 δις εκτός του τραπεζικού συστήματος.
 
Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης «κόκκινων» δανείων είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ με €6,5 δις, ενώ ακολουθούν η Τράπεζα Κύπρου με €3,7 δις (ποσό το οποίο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του Helix 2).
 
Να σημειώσουμε πως και για την ΚΕΔΙΠΕΣ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το ποσό , καθώς ανακοινώθηκε πρόσφατα η πρόθεση του ΔΣ να προχωρήσει μόλις υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες στην πώλησης πακέτου δανείων ύψους €1,1 δις.

Το χάλκινο μετάλλιο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων πάει στην Gordian Holdings με €2,6 δις, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Τράπεζα στην 4η θέση με €2,3 δις.
 
Στην Ελληνική ωστόσο το ποσό είναι μικρότερο αν αναλογιστεί κάποιος δύο πράγματα. Πρώτο, το ότι υπάρχουν €480 εκ. που είναι εγγυημένα από την Κυβέρνηση μετά την εξαγορά του Συνεργατισμού και δεύτερο το ότι στα μη ελεγμένα αποτελέσματα του Ομίλου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο €1,3 δις.
 
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Alpha Bank Cyprus με €1,2 δις, η Astrobank μετά την εξαγορά της USB με €600 εκατ., ενώ ίδιο ποσό, δηλαδή €600 εκ. έχει και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου, τα «κόκκινα» δάνεια της οποίας δεν θα μεταφερθούν στην Astrobank μετά την ολοκλήρωση του μεταξύ τους deal.
 
Ακολουθούν η νορβηγικών συμφερόντων B2Kapital με €200 εκ. και η τσεχικών συμφερόντων APS επίσης με €200 εκ., ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες το ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων υπολογίζεται στο €1 δις.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Alpha Bank Κύπρου αναμένεται να μεταφερθεί σύντομα σημαντικός αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων στη μητρική της εταιρεία στην Ελλάδα.
 
Τέλος, ο αριθμός των υποθηκευμένων ακινήτων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζεται κοντά στις 65 χιλιάδες.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας