Moody’s: Κίνδυνος για περιουσιακά στοιχεία κυπριακών τραπεζών το 2020

To υψηλό ποσοστό της αναστολής αποπληρωμής δανείων προστατεύει μεν τις τράπεζες και τα νοικοκυριά από τη διαταραχή του κορωνοϊού φέτος, αλλά υποδηλοί ότι η επιδείνωση της ποιότητας περιουσιακών στοιχείων παραμένει πολύ πιθανή την επόμενη χρονιά, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. 
 
Στο σημερινό δελτίο με τίτλο «Πιστωτικές Προοπτικές», ο οίκος αναφέρεται στα επικαιροποιημένα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία, το συνολικό ύψος των δανείων για το οποίο δόθηκε αναστολή δόσεων ανήλθε στα €11,4 δισεκατομμύρια. Εκτιμά δε ότι το ένα τρίτο της συνολικής αξίας των δανείων του τραπεζικού συστήματος και περίπου το 50% των εξυπηρετούμενων δανείων εξασφάλισε αναστολή αποπληρωμής, επιπλέον των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται στο 28% των συνολικών δανείων. Σημειώνει δε ότι οι αναστολές δανείων στην Ελλάδα, άλλη μια χώρα με υψηλό δείκτη ΜΕΔ, ανέρχεται μόλις στο 16% των συνολικών εξυπηρετούμενων δανείων κατά μέσο όρο.
 
 
«Παρόλο που οι αναστολές πληρωμών μειώνουν την πιθανότητα έντονης πίεσης στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων φέτος, το υψηλό ποσοστό αναστολών υποδηλοί ότι η επιδείνωση της ποιότητας περιουσιακών στοιχείων παραμένει πολύ πιθανή τον επόμενο χρόνο», αναφέρει ο Moody’s, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αναστολή θα μειώσει τον βαθμό της όποιας επιδείνωσης, αλλά ο τελικός αντίκτυπος της θα εξαρτηθεί στο βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.
 
Ο οίκος εκτιμά ότι συνεπεία της κρίσης του Covid-19, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6%.
 
Σημειώνεται ακόμη ότι το διάταγμα αναστολής δόσεων αφορά δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα προ της κρίσης του κορωνοϊού και θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2020.
 
«Το υψηλό επίπεδο των αναστολών δόσεων αντανακλά τις πιέσεις στην κυπριακή οικονομία, αλλά επίσης το ευρύ και παρατεταμένο πλαίσιο αναστολής δόσεων», προσθέτει ο οίκος.
 
Σύμφωνα με τον Moody’s, το μορατόριουμ καταβολής δόσεων σε δάνεια που σχετίζονται με τουριστικές δραστηριότητες αντιστοιχεί στο 81% των συνολικών δανείων του τομέα και στο 89% των εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι αναστολές δόσεων στους τομείς των ακινήτων και των κατασκευών ανέρχονται στο 76% και στο 88% των εξυπηρετούμενων δανείων των αντίστοιχων τομέων.
 
Συνολικά οι τρεις αυτοί τομείς αντιστοιχούν σε πέραν του 60% των αναστολών σε εταιρικά δάνεια, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας δε ότι η έκθεση της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, στον τουριστικό τομέα ανήλθε στο 11% των μικτών της δανείων στο τέλος Μαρτίου του 2020 εξαιρουμένων των αναδιαρθρωμένων δανείων και αυτών που βρίσκονταν στο τμήμα ανακτήσεων.
 
«Παρ’ όλο που οι αναστολές πληρωμών θα δώσει στις τράπεζες ευελιξία για να στηρίξουν τους εξυπηρετούμενους δανειολήπτες το 2020 επαναπρογραμματίζοντας την αποπληρωμή δανείων στη βάση του αναθεωρημένων προσδοκιών για τα εισοδήματά τους, αναμένουμε κάποιους δανειολήπτες να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει ο οίκος.
 
Τέλος σημειώνει ότι λόγω του μορατόριουμ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα προστατευτεί μέχρι το 2021, αλλά οι μελλοντικές προβλέψεις απομείωσης δανείων θα επηρεάσουν την κερδοφορία τους φέτος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται