ΚΕΔΙΠΕΣ: Εξετάζει πώληση δανείων ύψους €1,1 δις

InBusinessNews  02/07/2020 11:42
ΚΕΔΙΠΕΣ: Εξετάζει πώληση δανείων ύψους €1,1 δις

ΚΕΔΙΠΕΣ: Εξετάζει πώληση δανείων ύψους €1,1 δις

InBusinessNews  02/07/2020 11:42

Την πρόθεση της να προχωρήσει όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές σε πώληση πακέτου δανείων ύψους €1,1 δις ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ. Όπως εξηγήθηκε η εταιρεία εξετάζει διάφορους τρόπους για ενίσχυση των ταμειακών εισροών της υπό τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζει την πώληση εξυπηρετούμενων και ενήμερων αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές. Η συνολική περίμετρος αυτού του χαρτοφυλακίου είναι ονομαστικής αξίας €1,1δις. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει το διορισμό συμβούλου για την προεργασία όπως και την πιθανή διαδικασία.

RELATED ARTICLES

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2020 αναμένεται να είναι αρνητικές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα:

Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων έχει καθηλωθεί η εφαρμογή λύσεων αναδιάρθρωσης ή ανάκτησης όπως επίσης και οι συναλλαγές ακινήτων με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι ταμειακές εισροές του Α’ και Β’ Τρίμηνου 2020. Οι συνολικές λύσεις αναδιάρθρωσης ή/και ανάκτησης μέσω της διαχειρίστριας εταιρείας, Altamira, διαμορφώθηκαν σε €157,4 εκ. το Α’ τρίμηνο 2020 έναντι €356,4εκ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Στα πλαίσια του σχετικού διατάγματος έχει γίνει αναστολή δόσεων μέχρι το τέλος του 2020 για περισσότερους από 5.650 λογαριασμούς δανείων ύψους €733 εκ. γεγονός που θα επηρεάσει τις ταμειακές εισροές μέχρι το τέλος του 2020 κατά €58εκ. Οι ταμειακές εισροές του Α’ Τριμήνου 2020 περιορίστηκαν στα €78,0 εκ., σημειώνοντας μείωση 35,6% έναντι €121,2εκ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, η απαίτηση της Ελληνικής Τράπεζας για το Α’ Τρίμηνο του 2020 στα πλαίσια του Σχεδίου Εγγύησης Δανείων αναμένεται να αυξηθεί λόγω των λογιστικών προβλέψεων που θα αναγνωρίσει η Ελληνική Τράπεζα σε σχέση με την επίπτωση της πανδημίας.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το μέγεθος της επίπτωσης της πανδημίας θα εξαρτηθεί από την επίδρασή της στους οικονομικούς δείκτες,  κυρίως όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τις τιμές των ακινήτων.

 

Το θέμα του προσωπικού

Αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν την ΚΕΔΙΠΕΣ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Λάμπρος Παπαδόπουλος, είπε ότι αυτά είναι η αναθεώρηση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης χαρτοφυλακίου για το οποίο βρίσκονται σε διαβούλευση με τον υφιστάμενο παροχέα, την Altamira, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος Σεπτεμβρίου, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων  από την ΣΕΔΙΠΕΣ (πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα) στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η άμεση πρόσβαση στο σύστημα Κτηματολογίου, ΑΡΙΑΔΝΗ, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, η νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για την οργάνωση και διακυβέρνηση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Είπε ακόμη ότι ένα σημαντικό θέμα για την ΚΕΔΙΠΕΣ είναι και το θέμα του προσωπικού της πρώην ΣΚΤ που μεταφέρθηκε στην Altamira και σημείωσε ότι από τα 360 άτομα που βρίσκονται σήμερα στην ΚΕΔΙΠΕΣ τα 67 είναι άτομα που επέστρεψαν από την Altamira.
 
«Επί καθημερινώς σχεδόν βάσεως έχουν άτομα που έρχονται πίσω στην ΚΕΔΙΠΕΣ», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού μετά και την σχετική επιστολή του Υπουργείου Οικονομικων, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΙΠΕΣ είπε ότι «ο Σύμβουλος  μας έχει παραδώσει το οργανόγραμμα και ο οργανισμός βρίσκεται σε μια διαδικασία εξελεγκτικής εφαρμογής του», προσθέτοντας ότι «μπορεί να προκύψουν διαφοροποιήσεις (στο οργανόγραμμα) που ο οργανισμός κρίνει ότι είναι απαραίτητες για τα συμφέροντα του».

 

Μη ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του Σχεδίου Εστία
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΙΠΕΣ είπε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του σχεδίου ΕΣΤΙΑ δεν θεωρούνται ικανοποιητικά παρ' όλες τις προσπάθειες της ΚΕΔΙΠΕΣ να προωθήσει το σχέδιο.
 
Ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 3.122 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 3.764 λογαριασμούς και ποσό €856 εκ , ενώ οι πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις ανέρχονται στις 596 που αντιστοιχούν σε 723 λογαριασμούς και ποσό €148 εκ. Σημείωσε ότι στάλθηκαν ήδη μέσω της σχετικής πλατφόρμας στο Υπουργείο Εργασίας 432 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε 513 λογαριασμούς και ποσό €99 εκ. 
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΙΠΕΣ Μάριος Παπαδόπουλος είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα ο αριθμός που τελικά θα εγκριθεί για το Σχέδιο Εστία θα είναι υπο - πολλαπλάσιος του αριθμού των αιτήσεων» για συμμετοχή στο Σχέδιο.
 
«Από τα περίπου €800 εκ. κατά την εκτίμηση μας οι τελικές εγκρίσεις θα είναι μεταξύ €100 και €150 εκ.», πρόσθεσε.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας