Ελληνική Τράπεζα: Οι 20 υποψήφιοι για τις 13 θέσεις στο ΔΣ

Είκοσι υποψηφιότητες για δεκατρείς θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, υποβλήθηκαν ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι μέτοχοι της Ελληνικής θα κληθούν να δώσουν θετική ή αρνητική ψήφο για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και οι πρώτοι σε ψήφους θα αποτελέσουν το νέο ΔΣ.

Το νέο ΔΣ θα πρέπει να έχει το μέγιστο 6 μέλη μη ανεξάρτητους, συμπεριλαμβανομένων των δύο μελών της εκτελεστικής διεύθυνσης, και 7 μέλη το ελάχιστο στη κατηγορία των ανεξάρτητων.

Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν πως ήδη οι 7 εκ των 13 θέσεων στο ΔΣ φαίνεται εκτός απροόπτου να έχουν κλειδώσει, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά για τις υπόλοιπες θέσεις.

Συγκεκριμένα πέραν των δύο εκτελεστικών δηλαδή τον CEO Ιωάννη Μάτση και τον Ανώτατο Οικονομικό Διευθυντή Lars Κramer, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παρουσία στο ΔΣ, εκπροσώπου των 4 μεγαλομετόχων της Ελληνικής στην κατηγορία του μη ανεξάρτητου και συγκεκριμένα των:

-Μάριου Μαραθεύτη εκπροσώπου της Δήμητρας Επενδυτικής

-Μαριάννας Παντελίδου εκπροσώπου της Wargaming

-Kristopher Richard Kraus της Pimco

-David Bonano της Third Point

Δεδομένη εκτός απροόπτου σύμφωνα με καλούς γνώστες του θέματος πρέπει να θεωρείται και η εκλογή του νυν Προέδρου του ΔΣ Ευριπίδη Πολυκάρπου, ο οποίος κατά τη διάρκεια τη θητείας του επιτέλεσε αξιόλογο έργο, το οποίο επικροτήθηκε από όλους τους μετόχους. Ωστόσο η επανεκλογή του στην Προεδρία του ΔΣ δεν είναι δεδομένη καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις μετοχικές ισορροπίες στο νέο ΔΣ.

Για τις υπόλοιπες θέσεις όπως είναι φυσικό, οι υπόλοιποι μέτοχοι κτίζουν συμμαχίες με στόχο την αύξηση της εκπροσώπηση τους στο ΔΣ ή για την είσοδο και εκπροσώπων άλλων εκπροσώπων μετόχων που ελέγχουν μικρότερο ποσοστό, αλλά πέραν του 5% όπως η ΕΤΥΚ και η Senvest.

Στους νέους υποψηφίους περιλαμβάνονται και γνωστά ονόματα με βαρύ βιογραφικό όπως τους:

- Ανδρέας Δ. Αθανασόπουλος

- Zion Bahloul

-Δημήτριος Ευσταθίου

-Ελευθέριος Χατζηζαχαρία

- John Gregory Iossifidis

-Κωνσταντίνος Ιορδάνου

-Ανδρέας Περσιάνης

-Μιχάλης Σπανός

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημήτριος Ευσταθίου ήταν υποψήφιος και στο προηγούμενο ΔΣ στο οποίο μπήκε ως interim, όπως και ο Μιχάλης Σπανός ο οποίος απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
 
Αναλυτικά τα βιογραφικά σημειώματα των 20 υποψηφίων:
 
ΔΡ. Ευριπίδης Πολυκάρπου Πρόεδρος ΔΣ
 

Γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University of Colorado, Denver (B.Sc.) και στο National University, San Diego (M.B.A. in Financial Management) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατέχει Διδακτορικό Τίτλο (Ph.D.) στην Εκπαιδευτική Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Middlesex (Ηνωμένο Βασίλειο).Εκλέγηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 28 Μαΐου 2014. Διετέλεσε Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος από τις 27 Ιανουαρίου 2015 μέχρι τις 28 Αυγούστου 2019. Από τις 24 Μαΐου 2017 μέχρι τις 11 Ιουλίου 2018 εκπλήρωνε τα καθήκοντα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Εκλέγηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 28 Αυγούστου 2019. Είναι Πρόεδρος των Επιτροπών Αμοιβών και Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. 

Andrew Charles Wynn Αντιπρόεδρος ΔΣ
 

Γεννήθηκε το 1955 στην Αγγλία. Fellow of the Chartered Institute of Management Accountants (1994), Chartered Global Management Accountant (2012), κάτοχος του Securities Institute Certificate in Corporate Finance (2003).Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 19 Φεβρουαρίου 2016. Εκλέγηκε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στις 28 Αυγούστου 2019. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και Μέλος της Επιτροπής Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
 
Stephen John Albutt

Γεννήθηκε το 1968. Αποφοίτησε από το Wesley College στο Perth της Αυστραλίας και σπούδασε Εμπορικά (Bachelor of Commerce) στο University of Western Australia. Είναι Εγκεκριμένος Λογιστής – Μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales από το 1994. Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 και Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος στις 28 Αυγούστου 2019. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και Μέλος της Επιτροπής Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
 
Ειρένα Γεωργιάδου


H Ειρένα Γεωργιάδου γεννήθηκε στη Λευκωσία (Κύπρος) το 1976. Υπηρέτησε στη θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας Κύπρου, έχοντας διοριστεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το Μάρτιο του 2014. Διετέλεσε, επίσης, Σύμβουλος και Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών. Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία καθώς έχει υπηρετήσει σε διευθυντικές θέσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες.Σπούδασε Πολιτικά και Οικονομικά (BSc - 1998) στο Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι Εγκεκριμένη Λογιστής (ACA - 2001) και Corporate Financier (CF - 2006) από το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και Ουαλίας (ΙCAEW). Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας (1988-95). Εκλέγηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 28 Μαΐου 2014 και διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας για την περίοδο από 8 Ιουλίου 2014 μέχρι 24 Μαΐου 2017. Επανεκλέγηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας στις 24 Μαΐου 2017. Είναι Μέλος των Επιτροπών Ελέγχου και Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

David Whalen Bonanno

Γεννήθηκε το 1981 στο Glen Cove της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε με διάκριση από το Πανεπιστήμιο Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2014 με A.B. στην Ψυχολογία. Ο κ. Bonanno είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Third Point LLC, όπου είναι υπεύθυνος για ιδιωτικές και ειδικές ευκαιρίες επενδύσεων σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών όπως η χρηματοοικονομική τεχνολογία , οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και η ακίνητη περιουσία. Υπηρετεί επίσης ως Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής της Far Point Acquisition Corporation (NYSE: FPAC), μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού αξίας $630 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία επικεντρώνεται στη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία. Εκλέγηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 28 Μαΐου 2014. Είναι Μέλος των Επιτροπών Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης και Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Χρίστος Θεμιστοκλέους
 

Γεννήθηκε το 1957. Είναι κάτοχος πτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά (Λογιστική & Χρηματοοικονομικά) από το London School of Economics and Political Science. Είναι Μέλος (Fellow) του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και Μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Αφυπηρέτησε ως συνέταιρος της PwC Κύπρου το Σεπτέμβριο του 2017, μετά από τριανταεξάχρονη καριέρα (1981-2017) ως Λογιστής και Ελεγκτής. Έχει εκτεταμένη ελεγκτική εμπειρία τοπικών και διεθνών εταιρειών στη ξενοδοχειακή, κατασκευαστική & αναπτυξιακή, μεταποιητική και λιανική βιομηχανία. Στην PwC Κύπρου, ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για δέκα χρόνια (2002-2006 και 2012-2016), o Επικεφαλής Λειτουργικών Εργασιών, συμπεριλαμβανομένων της Διαχείρισης Ακινήτων (2012-2016), o Επικεφαλής Ποιότητας & Κινδύνων (2012-2016), Συνέταιρος Υπεύθυνος για Ανεξαρτησία (2005-2016) και Δεοντολογία & Επιχειρηματική Συμπεριφορά (2012-2016).Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 6 Μαρτίου 2020. Είναι Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
 
Ιωάννης Μάτσης CEO


Γεννήθηκε το 1969. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία και σπούδασε Χημική Μηχανική (B.A., M.Eng.) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ του 2008 και Απριλίου 2017 διετέλεσε Συνεταίρος της Point Nine Ltd, την οποία συν-ίδρυσε το 2008. Η Point Nine Ltd προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες και χρηματοοικονομικά λογισμικά προγράμματα σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μεταξύ του 1994 και 2008, εργάστηκε στο Λονδίνο. Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος, Ομάδα Δομημένων Συναλλαγών στη Mizuho International plc από το Μάιο 2003 μέχρι το Μάρτιο 2008, όπου δημιούργησε και διεύθυνε την ομάδα για τη δόμηση και τη συναλλαγή πιστωτικών, επιτοκιακών και συναλλαγματικών παραγώγων. Μεταξύ Ιουνίου 1997 και Μαΐου 2003, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος, Ομάδα Πιστωτικών Παραγώγων στην ING Barings. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 1996 και Ιουνίου 1997, ήταν Αντιπρόεδρος, Ομάδα Δομημένων Προϊόντων στην Chase Manhattan. Ξεκίνησε την καριέρα του τον Ιανουάριο 1994 στην ING Barings.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Πρόεδρος (προηγουμένως Μέλος) του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών. Είναι επίσης Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της APS Cyprus Ltd.

Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 24 Δεκεμβρίου 2013. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Μέλος της Επιτροπής Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Διορίστηκε Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου στις 24 Απριλίου 2017.

Lars Kramer Εκτελεστικός ΔΣ / Ανώτατος Οικονομικός Δ/ντής

Γεννήθηκε το 1967 στη Γερμανία. Είναι κάτοχος Πτυχίου B.Sc. Accounting από το University of South Africa και κατέχει μεταπτυχιακό Business Administration-Finance, Markets and Strategy από το University of Cape Town. Μεταξύ 2012 και Μαρτίου 2017 διετέλεσε Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής της ING Wholesale Bank. Ξεκίνησε στον όμιλο ING Group το 1997 και για περίοδο δύο δεκαετιών κατείχε διάφορες θέσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, με βάση το Λονδίνο, Χόνγκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη και Ολλανδία, περιλαμβανομένων των θέσεων του Ανώτατου Οικονομικού Διευθυντή της ING Retail Banking Direct & International (μεταξύ 2010 - 2012), του Ανώτατου Οικονομικού Διευθυντή της ING Direct (μεταξύ 2008 - 2010) και του Ανώτατου Οικονομικού Διευθυντή της ING Wholesale Asia (μεταξύ 2003 - 2008). Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην PwC στη Νότια Αφρική, όπου και απέκτησε τον επαγγελματικό τίτλο του Ορκωτού Λογιστή.Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hellenic Bank Trust & Finance Corporation Ltd. Διορίστηκε Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας στις 3 Απριλίου 2017 και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 10 Ιουλίου 2017.

Μαριάννα Παντελίδου
 

Γεννήθηκε το 1972. Αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Κύκκου στη Λευκωσία και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι Εγκεκριμένη Λογιστής – Μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales. Άρχισε την καριέρα της στο διεθνή ελεγκτικό και συμβουλευτικό οίκο Arthur Andersen στο Λονδίνο και στη Βοστώνη, όπου εργάστηκε για έξι χρόνια στις Υπηρεσίες Χρηματοοικονομικών Αγορών και Διαχείρισης Επενδύσεων αντίστοιχα. Το πελατολόγιό της περιλάμβανε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.Στη συνέχεια εργάστηκε στο διεθνή Οίκο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Thomson Financial Bankwatch (αγοράστηκε από τη Fitch Ratings) ως Αντιπρόεδρος και ήταν υπεύθυνη για την αξιολόγηση τραπεζών και τραπεζικών συστημάτων στη Ρωσία, Νότια Αφρική, Ελλάδα και Κύπρο.Το 1999 ανέλαβε Διευθύντρια Υπηρεσίας Επενδυτικών Σχέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και ακολούθως Διευθύντρια Υπηρεσίας Στρατηγικής Ομίλου. Το 2012 ιδιώτευσε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες της στο Υπουργείο Οικονομικών σε τραπεζικά θέματα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013. Υπηρέτησε ως μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2014.
Από τα τέλη Νοεμβρίου 2013 εργάζεται στη Wargaming Group Ltd και έχει υπηρετήσει σε ευρύ φάσμα θέσεων. Σήμερα διατελεί Chief of Staff του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 24 Δεκεμβρίου 2013. Είναι Μέλος των Επιτροπών Ελέγχου και Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
 
Kristofer Richard Kraus

Γεννήθηκε το 1970 στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Σπούδασε Οικονομικά (B.Sc. with Majors in Multinational Management and Finance) στο Wharton School, University of Pennsylvania στις Η.Π.Α.Από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στη Barclays Capital στη Νέα Υόρκη, οδηγώντας την αναμόρφωση του structuring group και επεκτείνοντας το έτσι ώστε να περιλαμβάνει agency και proprietary trading, capital raising και quantitative analytics.
Από τον Ιούνιο του 2010, είναι στην Pacific Investment Management Company (PIMCO): Μέχρι το 2013 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Financial Institutions Advisory, με βάση τη Νέα Υόρκη, επικεφαλής ομάδων asset specialists που συμβουλεύουν πάνω σε bespoke restructuring και έργα αποτίμησης ισολογισμού για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ρυθμιστικούς οργανισμούς. Από το 2014 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Portfolio Management, εστιάζοντας σε Ευρωπαϊκές επενδυτικές στρατηγικές για τα εναλλακτικά ταμεία της PIMCO (με βάση το Λονδίνο από το Σεπτέμβριο του 2016).Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 19 Ιουνίου 2019. Είναι Μέλος των Επιτροπών Διαχείρισης Κινδύνων και Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Marco Comastri

Γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε Μηχανολογική Μηχανική (Πτυχίο) στο Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία.Ξεκίνησε την καριέρα του το 1986 στην Italimpianti στην Ιταλία. Το 1987, εντάχθηκε στην IBM Ιταλίας, όπου εργάστηκε μέχρι το 1996 ως Μηχανικός Συστημάτων, Αντιπρόσωπος Πωλήσεων, Chief of Staff του Γενικού Διευθυντή Χώρας και Διευθυντής Καταστήματος Πωλήσεων σε Ασφαλιστικές Εταιρείες. Από το 1997 μέχρι το 2003, εντάχθηκε στην IBM EMEA, με βάση το Παρίσι, τη Βιέννη και το Μιλάνο, ως Διοικητικός Σύμβουλος Λογισμικών και ακολούθως Αντιπρόεδρος Λογισμικών / Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Τεχνολογίας.Το 2003, έγινε Διευθυντής Χώρας της Microsoft Ιταλίας πριν μετακινηθεί στην Τουρκία το 2007, για να ενταχθεί στη Microsoft MEA ως Αντιπρόεδρος Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Υπηρεσιών. Το 2010-11, διετέλεσε για σχεδόν ένα χρόνο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Postecom, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στα Ιταλικά Ταχυδρομεία.Στο τέλος του 2011, εντάχθηκε στη CA Technologies ως Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Περιοχής EMEA, με βάση την Ελβετία. Μετά την εξαγορά της εταιρείας από τη Broadcom, αποχώρησε από την τελευταία και από τον Απρίλιο του 2019 συμβουλεύει μία μεγάλη εταιρεία Ιδιωτικών Κεφαλαίων για θέματα δέουσας επιμέλειας.Εκλέγηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 28 Αυγούστου 2019. Είναι Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.


Μάριος Μαραθεύτης
 

Γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε Οικονομικά (B.Sc.) και Οικονομικά & Χρηματοοικονομικά (M.Sc.) στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ξεκίνησε την καριέρα του το 2001 σαν Λειτουργός Δανειοδοτήσεων στην Alpha Bank (Cyprus) Ltd. Το 2002, εντάχθηκε στη Standard Chartered Bank στο Λονδίνο σαν Senior FX Strategist μέχρι το 2007, όταν μετακόμισε στο Ντουμπάι ως Head MENA Research, κτίζοντας την Ερευνητική ομάδα για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, και ακολούθως το 2010 ως Head of Research West, υπεύθυνος για όλη την έρευνα και τους αναλυτές στη Μέση Ανατολή, Αφρική, Νότια Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Το 2012, έγινε Chief Economist της Standard Chartered Bank, με βάση το Ντουμπάι, υπεύθυνος για την “εσωτερική άποψη” πάνω σε οικονομικά, χρηματοοικονομικές αγορές και γεωπολιτικά. Ήταν ανώτερος διευθύνων σύμβουλος και μέλος της ομάδας Global Leadership της τράπεζας, εργαζόμενος με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο πάνω στη στρατηγική του ομίλου. Από το 2015 μέχρι το 2018, ήταν επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Γερμανικής δεξαμενής σκέψης Stern Stewart Institute.Από το 2018, είναι Ανώτατος Οικονομικός Σύμβουλος για την Governance Creed στο Ντουμπάι. Η εταιρεία εργάζεται με ανώτατα διευθυντικά στελέχη και διοικητικά συμβούλια και ειδικεύεται σε θέματα διακυβέρνησης, στρατηγικής και κινδύνων. Εκλέγηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 28 Αυγούστου 2019. Είναι Μέλος των Επιτροπών Διαχείρισης Κινδύνων και Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
 
ΝΕΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
 
Ανδρέας Δ. Αθανασόπουλος

Γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (B.Sc.) στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα και Στατιστική & Επιχειρησιακή Έρευνα (M.Sc.) στο Πανεπιστήμιο του Essex, Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέχει Διδακτορικό στις Βιομηχανικές & Επιχειρηματικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1992 ως Ανώτερος Λέκτορας στο Warwick Business School και από το 1997 έως το 2000 διετέλεσε Καθηγητής στο Athens Graduate Business School (ALBA). Το 2000, διορίστηκε Διευθυντής Μάρκετινγκ και Καταναλωτικής Πίστης της Τράπεζας Πειραιώς (Ελλάδα). Αποχώρησε το 2003 για να ενταχθεί στην Eurobank EFG ως Γενικός Διευθυντής όπου ηγείτο της επιχειρηματικής ανάπτυξης και λειτουργίας διαχείρισης κινδύνων των δραστηριοτήτων των Μικρών Επιχειρήσεων όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις. Από το 2008 έως το 2013, υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το 2013, διορίστηκε Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της DixonsCarphone Ελλάδας, omnichannel εταιρείας λιανικής, όπου ηγήθηκε ενός τεράστιου προγράμματος ανάκαμψης. Το 2016 και το 2017, η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων του απένειμε τον τίτλο του Διευθυντή της Χρονιάς για τη συμβολή του στην ανάκαμψη της εταιρείας. Από το 2018 διατελεί ως Ανώτατος Διευθυντής Πελατών και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες στο DixonsCarphone Group, Ηνωμένο Βασίλειο, ως επίσης και εκτελεστικός σύμβουλος σε ορισμένες εταιρείες του Ομίλου.
 
Zion Bahloul

Γεννήθηκε το 1953. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολιτική Επιστήμη (B.A.) στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας και Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A. – χωρίς αποφοίτηση) στο Πανεπιστήμιο του Tελ Αβίβ στο Ισραήλ.
 Από το 2002 είναι ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Commitment Planning and Advisory Services Ltd, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάλυση και διαχείριση χρηματοοικονομικών και πιστωτικών κινδύνων η οποία συμβουλεύει, ανάμεσα σε άλλους οργανισμούς, αριθμό χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένων ταμείων συντάξεων και ασφαλιστικών ταμείων, επενδυτικών ομίλων και ασφαλιστικών εταιρειών γενικού κλάδου, για διαχείριση χρεών και πιστωτικών κινδύνων και τους προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης και έρευνας χρεών. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αριθμό εταιρειών στο παρελθόν και στο παρόν.

Δημήτριος Ευσταθίου

Γεννήθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Σπούδασε B.Eng. σε Information Systems Engineering στο Imperial College London. Είναι κάτοχος Master of Business Administration (MBA) από το London Business School, Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1993 στη London Forfaiting Company PLC - ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με βάση το Λονδίνο - όπου εργάστηκε μέχρι το 2001. Κατείχε τις θέσεις του Associate Director στο Λονδίνο και Managing Director στο γραφείο του Χονγκ Κονγκ. Από το 2003 έως το 2007, εργάστηκε στη Morgan Stanley, στο Λονδίνο, ως Proprietary Trader -Head of CEEMEA proprietary trading - Fixed Income Division. Το 2008 εντάχθηκε στην Argo Capital Management Ltd, στο Λονδίνο, ως hedge fund manager που εξειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές, ως Portfolio Manager. Από το 2010 έως το 2013 εργάστηκε στην RBS Global Banking & Markets, στο Λονδίνο, (τώρα Natwest Markets) ως Head of Research & Strategy - Central and Eastern Europe, Middle East, Africa (CEEMEA) καλύπτοντας συναλλάγματα, δανεισμό (credit) και επιτόκια. Το 2013 εντάχθηκε στην ICBC Standard Bank Plc, στο Λονδίνο, ως Head of Trading Strategy.
 
Από το Μάρτιο του 2016 είναι Διοικητικός Σύμβουλος και Chief Investment Officer (ιδρυτής και κύριος μέτοχος) της Blue Diagonal Capital, Κύπρος, μίας εποπτευόμενης εναλλακτικής εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (AIFM), η οποία ειδικεύεται σε αναδυόμενες αγορές. Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 29 Μαΐου 2017. Είναι Μέλος των Επιτροπών Διαχείρισης Κινδύνων και Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι επίσης μη-εκτελεστικός Διευθυντής της Hellenic Life Insurance Company Ltd, Κύπρος, της Sorex Properties Ltd, Ηνωμένο Βασίλειο και της Blue Diagonal AIF V.C.I.C. Plc, Κύπρος.
 
Ελευθέριος Ζ. Χατζηζαχαρία
 

Γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε Βασικές Αρχές Λογιστικής στο Πολυτεχνείο του North East London. Από το 1975 μέχρι το 1979 εκπαιδεύτηκε στο Chartered Accountancy. Μέλος (Fellow) του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Έχει σαράντα χρόνια εμπειρίας σε ελεγκτικές, λογιστικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και φορολογικές αναθέσεις για τοπικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα τομέων, με εκτεταμένη εμπειρία και γνώση στον τομέα των ακινήτων, της μεταποίησης και των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Βασικοί τομείς της εμπειρογνωμοσύνης του περιλαμβάνουν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRSs), τις εισηγμένες εταιρείες, την εταιρική και διεθνή φορολογία και τις αναδιαρθρώσεις. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της KPMG Limited - Audit (1984-2015), Διευθύνων Συνέταιρος του Γραφείου της KPMG στη Λεμεσό (1995-2013) και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της KPMG Κύπρου μέχρι το 2015, όποτε αφυπηρέτησε.   Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (1989-2008) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου (2016-2017). Πρώην Πρόεδρος και μέλος του Rotary Club Αμμοχώστου.
 
Κωνσταντίνος Ιορδάνου

Γεννήθηκε το 1950. Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανικής Αεροδιαστημικής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Άρχισε την καριέρα του το 1977 στον Όμιλο American International (AIG) όπου διετέλεσε Ανώτερος Αντιπρόεδρος της American Home Insurance Company και έγινε επίσης μέλος του C.V. Starr partnership. Το 1987, αποχώρησε από την AIG για να ενταχθεί στο Berkshire Hathaway Group όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Τομέα Εμπορικών Ατυχημάτων, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της National Liability & Fire Insurance Company και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Columbia Insurance Company.Κατά τη διάρκεια των 42 ετών εμπειρίας του στον Ασφαλιστικό κλάδο, κατείχε ηγετικές θέσεις σε βιομηχανικούς συνδέσμους, ως πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ασφαλίσεων (American Insurance Association) και ως Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών των Βερμούδων (Association of Bermuda Insurers and Reinsurers). Σε αναγνώριση του ηγετικού του ρόλου, έλαβε το τιμητικό μετάλλιο «1999 Ellis Island Medal of Honor». Το περιοδικό Fortune τον ονόμασε ως ένα από τα 50 κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη του έτους 2016 και το περιοδικό Institutional Investor τον ονόμασε «the best insurance industry Mid Cap Chief Executive Officer in 2017». Ονομάστηκε επίσης «Insurance Leader» από το St. John’s University School of Risk Management και το 2017 έλαβε το βραβείο lifetime achievement award από το περιοδικό Reaction Magazine.
 Είναι διοικητικός σύμβουλος της Verisk Analytics Inc., USA, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων και αξιολόγησης κινδύνων και Αντιπρόεδρος της NIPD Genetics Plc, Κύπρος, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας.
 
John Gregory Iossifidis

Γεννήθηκε το 1961. Είναι κάτοχος Πτυχίου στα Οικονομικά (κύριο θέμα Λογιστική, δευτερεύον θέμα Οικονομικά) και Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Executive MBA) από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε μεγάλα πολυεθνικά και περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Μέση Ανατολή, Ασία και Αυστραλία. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1984 στην ANZ Bank στη Μελβούρνη, Αυστραλία και το 1997 έγινε Γενικός Διευθυντής Χώρας της ANZ Bank στη Σρι Λάνκα.
Το 2000, εντάχθηκε στη Standard Chartered Bank PLC (SCB) όπου κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Περιφερειακού Επικεφαλής, Organisation & Client Coverage MENAP (2003-2009). Το 2009, εντάχθηκε στη Mashreq Bank P.S.C., κατέχοντας τις θέσεις του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Επικεφαλής Διεθνούς Τραπεζικής και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων Ομίλου (2009-2015) και Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής Ομίλου (2015-2017). Το 2017, εντάχθηκε στη Noor Bank P.J.S.C. στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής. Επί του παρόντος υπηρετεί προειδοποίηση, κατόπιν της παραίτησής του μετά την εξαγορά της Noor Bank από τη Dubai Islamic Bank. Είναι επίσης μη εκτελεστικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ομίλου Εταιρειών Noor Takaful. Είναι μέλος του Australian Institute of Company Directors από το 2019, μέλος του Australian Business Council από το 2015 και Μέλος (Fellow) του Australian Institute of Bankers από το 1988.

Ανδρέας Π. Περσιάνης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε Ηλεκτρολογική Μηχανική (M.A.(Hons)) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο (1983-1986) και Διοίκηση Επιχειρήσεων, με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική & Επενδυτική Τραπεζική (M.B.A) στο Wharton Business School, Η.Π.Α. (1987-1989).Ξεκίνησε την καριέρα του το 1986-1987 στο Brand Management στην εταιρεία Procter & Gamble, Αθήνα. Από το 1989 έως το 1994, διετέλεσε Ανώτερος Διευθυντής στη συμβουλευτική εταιρεία στρατηγικής Bain & Company στο Λονδίνο. Το 1994, ίδρυσε την Centaur Financial Services Ltd όπου υπηρέτησε ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής & Επικεφαλής Διαχείρισης Κεφαλαίων, με έδρα το Λονδίνο για 25 χρόνια και ρυθμιζόμενη από την Financial Conduct Authority (FCA) και στη συνέχεια με έδρα τη Λευκωσία και ρυθμιζόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Ε.Κ.Κ.). Από το 2018 είναι Διευθύνων Σύμβουλος & Επικεφαλής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου της Fiduserve Asset Management Ltd, Λευκωσία, ρυθμιζόμενης Εταιρείας Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων. Από τον Απρίλιο του 2013 έως το Σεπτέμβριο του 2013, διετέλεσε Μη Εκτελεστικό Μέλος του Μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και από το Φεβρουάριο του 2014 έως το Φεβρουάριο του 2019, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Μιχάλης Σπανός
 
Γεννήθηκε το 1953. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά (Master of Economics) από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών.Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 σαν Διευθυντής Μάρκετινγκ στη Lanitis Bros Ltd, κύριο εμφιαλωτή μη αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο. Το 1992, έγινε Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και το 2006 Διευθύνων Σύμβουλος. Από το 2008, είναι ο Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας. Διετέλεσε Μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών, περιλαμβανομένης της Τράπεζας Κύπρου από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, της οποίας υπήρξε Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Είναι ιδρυτής-Πρόεδρος της Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd και ο Διευθύνων Σύμβουλος της M.S. Business Power Ltd, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ανώτερων στελεχών που εστιάζει στο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την ηγεσία.

Οι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας
Οι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας είναι η Δήμητρα Επενδυτική 21,01%, Wargaming Group 20,61%, Poppy SARL (Pimco) 17,30%, Third Point Hellenic Recovery Fund LP 12,59%, Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου 6,26%, Senvest Group 5,06%.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας