Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική Τράπεζα και την Κύπρο από την JP Morgan

Δελτίο Τύπου  30/05/2020 07:45
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική Τράπεζα και την Κύπρο από την JP Morgan

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελληνική Τράπεζα και την Κύπρο από την JP Morgan

Δελτίο Τύπου  30/05/2020 07:45

Τις σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις που έγιναν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και στο ρυθμιστικό πλαίσιο πιστοποιεί η συνεργασία της Ελληνικής Τράπεζας με την JP Morgan, ένα από τα παλαιότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ με παγκόσμια εμβέλεια. 

RELATED ARTICLES

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ιστορία 200 χρόνων, προσφέροντας τραπεζικές υπηρεσίες διεθνώς, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Ελληνική Τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό για συνεργασία, ανεβάζοντας στις τρεις τις ξένες τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται η Τράπεζα και οι οποίες λειτουργούν ως ανταποκρίτριες για συναλλαγές σε δολάριο. Πέρα από την JP Morgan, η Ελληνική Τράπεζα συνεργάζεται ακόμη με την Bank Of New York Mellon και την Citibank. Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι κυπριακές τράπεζες λόγω του μικρού αριθμού συνεργατών που είχαν για την πραγματοποίηση συναλλαγών σε δολάριο. 

Δεν είναι μυστικό ότι μετά το 2013 το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βίωσε συνθήκες απομόνωσης στη διεθνή τραπεζική, με τα αρνητικά δημοσιεύματα που ενέπλεκαν την Κύπρο  σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες, ειδικά σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση συναλλαγών σε δολάριο, φαίνεται να βρίσκονται πλέον πίσω μας. Οι σημαντικές αλλαγές που προωθήθηκαν από τις κυπριακές τράπεζες για την αντιμετώπιση των φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αναγνωρίστηκαν από την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης στην τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης της Κύπρου, αλλά και από όλους φορείς τις εποπτικές αρχές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η συμφωνία της Ελληνικής Τράπεζας με την JP Morgan είναι μία ακόμη ισχυρή απόδειξη ότι τα σημαντικά βήματα προοδου που έγιναν από τις κυπριακές τράπεζες αναγνωρίστηκαν και από τις ίδιες τις αμερικανικές τράπεζες. Με αυτήν τη συνεργασία το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αποκτά ακόμη ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση συναλλαγών σε δολάριο.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Τράπεζας, Γιώργος Σκλάβος, τόνισε: «Η συνεργασία μας με την JP Morgan έχει ιδιαίτερη σημασία για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αλλά και για την Ελληνική Τράπεζα, αφού ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για τα μέτρα που έχουμε λάβει και τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της κανονιστικής συμμόρφωσης».
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας