Ελληνική: Πρωτιά στην ευρωζώνη από πλευράς κάλυψης ρευστότητας

Η Ελληνική Τράπεζα συγκαταλέγεται ανάμεσα στην πρώτη πεντάδα των συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Απαίτησης Κάλυψης Ρευστότητας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 512%, ενώ κατέχει την πρωτιά όσον αφορά την κάλυψη ρευστότητας. Αυτό ανέφερε ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2019. Παράλληλα, ο κ. Μάτσης σημείωσε πως η Ελληνική κατάφερε να παραμείνει μια εύρωστη τράπεζας η οποία διαφυλάττει τους καταθέτες της και αποδίδει κέρδη προς τους μετόχους της.

Αναφερόμενος στο 2020, ο κ. Μάτσης ανέφερε πως η πανδημία φέρνει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες συνθήκες, προσθέτοντας πως η ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει η Ελληνική Τράπεζα θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την κρίση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ο κ. Μάτσης υπογράμμισε πως η Ελληνική έλαβε άμεσα μέτρα για την προστασία του προσωπικού και πελατών, μειώνοντας το δίκτυο καταστημάτων για αποφυγή εξάπλωσης του ιού, ενώ προχώρησε στην αξιοποίηση της τεχνολογικής υποδομής καλώντας του εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι. Για τα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά, η Ελληνική πραγματοποιεί συχνές απολυμάνσεις.

Την ίδια ώρα, επένδυσε στα ψηφιακά και εναλλακτικά κανάλια, με τις ανέπαφες ΑΤΜ και την έκδοση 20.000 χρεωστικών καρτών τις τελευταίες έξι εβδομάδες προτρέποντας το κοινό να κάνει χρήση των ψηφιακών καναλιών για τις συναλλαγές του.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος αναστολής δόσεων πέραν των 24.000 πελατών της Ελληνική επωφελήθηκαν του σχεδίου, ενώ η Τράπεζα προς το σκοπό αυτό προχώρησε σε ταχείες αξιολογήσεις αναδιαρθρώσεων και εγκρίσεις αιτήσεων πιστωτικών διευκολύνσεων. Σε ερώτημα για το πως αντιμετωπίζονται οι πελάτες που δεν πληρούν τα κριτήρια για συμμετοχή στο Σχέδιο, ο κ. Μάτσης τόνισε πως η Ελληνική εξετάζει την περίπτωση του κάθε πελάτη χωριστά και προσπαθεί να παρέχει εναλλακτικές λύσεις με αναδιαρθρώσεις δανείων.

Κρατικές Εγγυήσεις
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά με το νομοσχέδιο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής, ο κ. Μάτσης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επισημαίνοντας πως εξαρτάται από την τελική μορφή που θα λάβει το σχετικό νομοσχέδιο και αρκέστηκε να δηλώσει πως η όποια εγγύηση συμβάλει στην διοχέτευση ρευστότητας.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή για έλεγχο της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων, ο CEO της Ελληνικής ανέφερε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να δυσκολέψει την παροχή ρευστότητας και πρόσθεσε αυτό αναμένεται να διαφανεί σε ποιο στάδιο της διαδικασίας θα παρεμβαίνει ο Γενικός Ελεγκτής.

Χάθηκαν εργαλεία για κόκκινα δάνεια
Η οικονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία αποτελεί πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την μείωση των κόκκινων δανείων ανέφερε ο κ. Μάτσης, υπογραμμίζοντας πως έχει φύγει από το τραπέζι το εργαλείο πώλησης δανείων καθώς το όποιο ενδιαφέρον υπήρχε για αγορά πακέτων κόκκινων δανείων από αγοραστές του εξωτερικού έχει αποσυρθεί στο παρόν στάδιο.

Παράλληλα, δεν υπάρχει και οργανική απομόχλευση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων καθώς δεν υπάρχει ευχέρεια από πλευράς δανειοληπτών.

Διαφορετική κρίση
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Ασσιώτης ανέφερε πως θα πρέπει να αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή Οικονομία, υπογραμμίζοντας πως η διάρκεια παραμένει ακόμη απρόβλεπτη. Ωστόσο, είπε, οι επιπτώσεις είναι προσωρινές με την μείωση του ΑΕΠ για το 2020 να κυμαίνεται γύρω στο 5%. Πρόσθεσε πως οι τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι ο τομέας του τουρισμού, χώροι εστίασης, ο τομέας των μεταφορών συμπεριλαμβανομένου της ναυτιλίας.

Πρόσθεσε πως η παρούσα οικονομική κρίση είναι μοναδική από την άποψη πως παρατηρείται συρρίκνωση του ΑΕΠ αλλά δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα καθώς το κράτος με τα διάφορα σχέδια έρχεται να στηρίξει τα εισοδήματα των επηρεαζόμενων πολιτών.

Δειτε Επισης

Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης