Κέρδη €108,4 εκ. για τη διευρυμένη Ελληνική Τράπεζα

InBusinessNews  19/05/2020 09:50
Κέρδη €108,4 εκ. για τη διευρυμένη Ελληνική Τράπεζα

Κέρδη €108,4 εκ. για τη διευρυμένη Ελληνική Τράπεζα

InBusinessNews  19/05/2020 09:50
Κέρδη €108,4 εκ. ανακοίνωσε για το οικονομικό έτος του 2019 η Ελληνική Τράπεζα, η οποία παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της να στηρίξει τους βιώσιμους πελάτες της, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που θα επηρεαστούν από την κρίση του ιού Covid-19.

RELATED ARTICLES

ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (COVID-19): ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
-Άμεσες προτεραιότητες: ασφάλεια πελατών και προσωπικού, η διασφάλιση επιχειρησιακής συνέχειας και η προστασία του ισολογισμού, της ρευστότητας και του κεφαλαίου της Τράπεζας
-Συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην υποστήριξη των πελατών
-Σταδιακή ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων χάρη στην αποδοτική δράση των μέτρων των Κυπριακών αρχών 
-Υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης
 
ΣΕ ΙΣΧΥΡΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ
-Σημαντική και σταθερή βάση καταθέσεων με ισχυρότερο ισολογισμό για να αντεπεξέλθει στη κρίση
-Ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα για στήριξη των πελατών
-Κυβερνητικά μέτρα που περιλαμβάνουν στήριξη ευάλωτων ομάδων και μορατόριουμ δόσεων
 
ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
 
-Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 19,98%1 ενώ ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 22,56%1 
-Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις και συγκρίνονται ευνοϊκά με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  
-Οι αποφάσεις των αρχών για χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον
 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΧ 
-Σε καλή θέση για απομόχλευση και αντιμετώπιση των ΜΕΧ μέσω οργανικών και μη-οργανικών λύσεων
-Δείκτης ΜΕΧ (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ) στο 25,0% (ή στο 31,4% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ)
-Καθαρές ΜΕΧ2 προς περιουσιακά στοιχεία (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ) στο 3,6% (ή στο 6,2% περιλαμβανομένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ)
-Δείκτης Texas3 (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ) μειώθηκε στο 79%
-Mορατόριουμ δόσεων και αναστολή διαδικασίας εκποιήσεων για τους επόμενους μήνες
 
ΔΟΜΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
-Ισχυρή ρευστότητα, με Δείκτη Απαίτησης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 512% 
-Δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 40,9% που επιτρέπει περαιτέρω ανάπτυξη
-Σημαντική βάση καταθέσεων, με τις καταθέσεις να ανέρχονται στο 89,5% του ισολογισμού
 
ΑΠΟΔΟΣΗ 
-Καθαρά έσοδα από τόκους για την 4η τριμηνία του 2019 στα €74,2 εκατ.
-Kέρδος μετά την φορολογία για την 4η τριμηνία στα €19,1 εκατ., σε σύγκριση με κέρδος μετά την φορολογία στα €30,3 εκατ. για την 3η τριμηνία του 2019, κέρδος μετά την φορολογία για το 2019 στα €108,4 εκατ. 
-Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για το έτος 2019 ανήλθε στις 192 μβ, o δείκτης εξόδων προς έσοδα στο 67,5% 
-Κέρδη ανά μετοχή στα 29,5 σεντς για το 2019 και λογιστική αξία ανά μετοχή στα €2,49 στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
 
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ CEO ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΤΣΗ
 
“ Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αναδείχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση για τον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο, η οποία εξελίσσεται σε ένα ισχυρό σοκ για την παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Στην Ελληνική Τράπεζα δράσαμε άμεσα, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας της Τράπεζας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την προστασία του προσωπικού και των πελατών μας. Βασική μας προτεραιότητα ήταν να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία του προσωπικού και του κοινού ευρύτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που λειτουργούμε με μειωμένο δίκτυο καταστημάτων, εστιάζοντας στη μετάβαση και εκπαίδευση των πελατών μας στα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης όπως είναι οι ATM, τα ψηφιακά κανάλια και το Κέντρο Επικοινωνίας Πελατών.
 
Σας διαβεβαιώ ότι η Ελληνική Τράπεζα πατά σε γερές βάσεις, και το σημαντικότερο είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και καλύτερα εφοδιασμένη για να ανταπεξέλθει σε σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η παρούσα. Η Ελληνική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τους βιώσιμους πελάτες της, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που θα επηρεαστούν από την κρίση του ιού Covid-19.
 
Τα οικονομικά μας αποτελέσματα για το 2019 αποδεικνύουν την ευρωστία και τη σταθερότητα της διευρυμένης πλέον Ελληνικής Τράπεζας. Η σημαντική μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, η ενισχυμένη κερδοφορία (κέρδη μετά τη φορολογία €108,4 εκατ. το 2019), καθώς και η ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 22,56%, αποδεικνύουν ότι η διευρυμένη Ελληνική Τράπεζα διαθέτει ένα στέρεο, βιώσιμο και μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο προστατεύει τις καταθέσεις των πελατών της, προσφέρει εμπιστοσύνη στους δανειολήπτες και δημιουργεί αξία για τους μετόχους της. 
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξη, ενδυνάμωση και εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και να τους διαβεβαιώσω ότι όλη η ομάδα της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων και των στρατηγικών μας πλάνων. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους πελάτες μας που μας εμπιστεύονται και συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί μας, αλλά και το προσωπικό μας για τη σκληρή και εντατική τους εργασία, παραμένοντας προσηλωμένοι στο έργο τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. ”
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας