Τράπεζες: Δεν θα δώσουμε δάνεια σε όλους τους βιώσιμους

Στις 15 Μαΐου εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά  την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €1,5 δις σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους με σκοπό την παραχώρηση νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Διαδικαστικά μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να γίνει δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 22 Μαΐου ώστε από τη Δευτέρα 25 Μαΐου να μπορεί να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ όπως και στην περίπτωση με το Σχέδιο Εστία θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών που θα συμμετάσχουν.
 
Άρχισαν οι διεργασίες
Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο InBusinessNews ανέφεραν πως ήδη τα τραπεζικά επιτελεία άρχισαν διεργασίες με στόχο να υπάρξει ταχεία ανάλυση και έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων που θα υποβληθούν. «Αναμένουμε κύμα νέων αιτήσεων και στόχος είναι να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, ώστε να στηρίξουμε και εμείς με τη σειρά μας τους βιώσιμους δανειολήπτες, είτε πρόκειται για αυτοτελώς εργαζομένους, είτε πρόκειται για μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η έγκριση δανείου, σε επιχείρηση, ή εργαζόμενο που ήταν βιώσιμος το 2019 έχοντας δηλαδή ρυθμισμένες όλες του τις φορολογικές υποχρεώσεις και δεν είχε καθυστερήσεις πέραν των 30 ημερών στην εξόφληση των δόσεων του.
 
Κάθε τραπεζικό ίδρυμα θα αξιολογήσει τον κίνδυνο
«Εναπόκειται σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα να αξιολογήσει τον κίνδυνο και να περιορίσει στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό τον κίνδυνο διάβρωσης των κεφαλαίων του. Μπορεί για παράδειγμα μια τράπεζα να μην θέλει να στηρίξει κάποιον οικονομικό κλάδο αν θεωρήσει πως έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα», εξήγησαν, προσθέτοντας πως οι δανειολήπτες που απορριφθούν από ένα τραπεζικό ίδρυμα, μπορεί να λάβουν έγκριση από άλλο.
 
Η σημασία των κρατικών εγγυήσεων
Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στη σημασία της παραχώρησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις, μας ανέφεραν πως δεν δόθηκαν για να εξυπηρετηθούν οι μη βιώσιμοι, αλλά για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανείσουν.
 
«Οι εγγυήσεις στην ουσία, καθιστούν δυνατή την παροχή δανείων για καθαρά λογιστικούς λόγους στις τράπεζες», υπογράμμισαν.
Παράλληλα ζητούν διευκρινίσεις στο θέμα της παροχής νέου δανεισμού στη περίπτωση που δεν υπάρχουν ελεγμένοι οικονομικοί λογαριασμοί για το 2019.
 
Χειρισμός δανείων με εξασφαλίσεις
Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις εξασφαλίσεις που θα μπουν στα δάνεια σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί, υπογράμμισαν πως αυτά τα ακίνητα θα εκποιούνται από τις τράπεζες και το ύψος της πώλησης τους θα αφαιρείται ποσοστιαία ανάλογα με τη είδος δανείου και τη συνεισφορά της κυβέρνησης από τις οφειλές της.

Παραδείγματα
-Εάν για παράδειγμα δοθεί δάνειο σε ένα αυτοτελώς εργαζόμενο ύψους €20,000 με περίοδο αποπληρωμής τα 6 έτη και ο δανειολήπτης αποπληρώσει τις €10,000 τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να καλύψει το 85% του εναπομείναντος ποσού δηλαδή €8,500 συν τους τόκους και η τράπεζα το υπόλοιπο ποσό.
-Εάν αφορά μεγάλη επιχείρηση όπου η κρατική εγγύηση φθάνει το 70%, τότε για δάνειο €200,000 με περίοδο αποπληρωμής τα 3 χρόνια, για το οποίο καταβλήθηκαν οι 100%, το κράτος θα καταβάλει τις €70,000 συν τους τόκους και την υπόλοιπη ζημιά θα την επωμιστούν οι τράπεζες.

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθούν κρατικές εγγυήσεις:
- €300 εκατ. σε αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
-€1 δις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
-€200 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων θα αρχίζει από τους 3 μήνες και θα φθάνει μέχρι τα 6 έτη

Οι κρατικές εγγυήσεις θα φθάνουν στο 85% από το κράτος και στο 15% από τις τράπεζες για δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και στο 70% από το κράτος και στο 30% από τις τράπεζες για δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Προϋποθέσεις
-Δάνεια θα δικαιούνται όσες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι ήταν βιώσιμοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και δεν είχαν καθυστερήσεις στην καταβολή δόσεων πέραν των 30 ημερών.
-Παράλληλα θα έχουν πρόσβαση στο νέο δανεισμό μόνο όσοι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις για περίοδο 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης σχετικού διατάγματος
-Όσοι έχουν διευθετημένες ή ρυθμισμένες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Ανώτατο ποσό δανείου
-Δεν πρέπει να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης ή του αυτοτελώς εργαζόμενου για το 2019 ή το τελευταίο διαθέσιμο έτος
-Δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή του αυτοτελώς εργαζόμενου

Ύψος επιτοκίου
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου