Το νέο νομοσχέδιο για τα συστήματα αποζημίωσης των επενδυτών

Σε δημόσια διαβούλευση για σκοπούς υποβολής απόψεων έθεσε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Ταμείων Αποζημίωσης Επενδυτών Νόμος του 2020» το υπουργείο Οικονομικών. 

Το νομοσχέδιο που είναι απαραίτητο για σκοπούς εκ νέου εναρμόνισης με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία για τα συστήματα αποζημιώσεως των επενδυτών, μεταξύ άλλων, αφορά τη συνέχιση λειτουργίας των Ταμείων και τη συμμετοχή των μελών τους, τη ρύθμιση του καθορισμού ύψους και επιπέδου αποζημίωσης των επενδυτών, τη ρύθμιση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης των Ταμείων, Διαχείρισης Πόρων και Χρήσης Κεφαλαίων, τη ρύθμιση της πληροφόρησης των επενδυτών από τα ταμεία, τη ρύθμιση των εξουσιών των ταμείων και υποχρεώσεις των μελών τους, τον καθορισμό του οικονομικού έτους, την τήρηση οικονομικών καταστάσεων και τον έλεγχο των ταμείων, τη ρύθμιση της σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης των μελών των Ταμείων και τη ρύθμιση της έκδοσης οδηγιών, την συνέχιση ισχύος οδηγιών και τη συνέχιση λειτουργίας των Ταμείων.


Η δημόσια διαβούλευση γίνεται μόνο για τις διακριτικές ευχέρειες της Οδηγίας 97/9/ΕΚ. Πιο κάτω παραθέτουμε τις πολιτικές που υφίστανται στην Κύπρο και θα συνεχίσουν να υφίστανται, βάσει του νέου νομοσχεδίου:

  • Τα κράτη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν το είδος/τύπο/φύση και τον αριθμό των συστημάτων που θα συσταθούν. Η διακριτική ευχέρεια ασκείται με την σύσταση δυο Ταμείων Αποζημίωσης Επενδυτών και πιο συγκεκριμένα του ΤΑΕ Πελατών Χρηματοοικονομικών οργανισμών και του ΤΑΕ Πελατών ΑΠΙ.

 

  • H Οδηγία δίδει τη δυνατότητα σε Κράτος Μέλος να προβλέψει ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν μειωμένη ή καθόλου κάλυψη. Οι διατάξεις της νομοθεσίας προνοούν ότι τα Ταμεία δεν καλύπτουν συγκεκριμένους επενδυτές.

 

  • Η Οδηγία δίνει την ευχέρεια στο Κράτος Μέλος να μπορεί να περιορίσει την κάλυψη των €20.000 σε συγκεκριμένο ποσοστό του ποσού της απαίτησης του επενδυτή. Αν όμως το καταβλητέο ποσό είναι κατώτερο των €20.000, το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέρχεται σε 90% τουλάχιστον. Οι διατάξεις της νομοθεσίας προνοούν ότι τα Ταμεία παρέχουν αποζημίωση το ποσό της οποίας ορίζεται ως το μικρότερο ποσό μεταξύ του 90% των αθροιστικών απαιτήσεων και των €20.000 ανά επενδυτή.
 
  • Η Οδηγία προνοεί ότι το σύστημα αποζημίωσης μπορεί, εφόσον η εθνική νομοθεσία επιτρέπει τον αποκλεισμό μέλους και με την ρητή συναίνεση των αρμοδίων αρχών, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποκλείσει την επιχείρηση επενδύσεων από τη συμμετοχή της στο σύστημα, τηρώντας τουλάχιστον δωδεκάμηνη προθεσμία προειδοποίησης. Οι διατάξεις της νομοθεσίας προνοούν ότι σε περίπτωση που, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, το μέλος εξακολουθεί να παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, τα Ταμεία δύνανται να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να διαγράψουν το εν λόγω μέλος από το αντίστοιχο Ταμείο.
 
  • Η Οδηγία προνοεί ότι το Κράτος Μέλος μπορεί να ορίσει ότι οι απαιτήσεις οι απορρέουσες από κοινή επενδυτική εργασία επί της οποίας δύο ή περισσότερα άτομα έχουν δικαιώματα υπό την ιδιότητά τους ως εταίροι προσωπικής εταιρείας, ένωσης ή οντότητας παρόμοιου χαρακτήρα, χωρίς νομική προσωπικότητα, είναι δυνατόν, για τον υπολογισμό των ορίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, να ενοποιούνται και να θεωρούνται ότι απορρέουν από επένδυση ενός και του αυτού επενδυτή. Οι διατάξεις της νομοθεσίας προνοούν ότι οι απαιτήσεις που απορρέουν από κοινή επενδυτική εργασία επί της οποίας δύο ή περισσότερα άτομα έχουν δικαιώματα υπό την ιδιότητά τους ως εταίροι προσωπικής εταιρείας, ένωσης ή οντότητας παρόμοιου χαρακτήρα, χωρίς νομική προσωπικότητα, είναι δυνατόν, για τον υπολογισμό της αποζημίωσης που προβλέπεται, να ενοποιούνται και να θεωρούνται ότι απορρέουν από επένδυση ενός και του αυτού επενδυτή.
 
  • Η Οδηγία προνοεί ότι το Κράτος Μέλος θεσπίζει κανόνες που θέτουν περιορισμούς στη χρησιμοποίηση πληροφοριών σε διαφημίσεις ώστε να μη θίγεται εξ αιτίας της η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος ούτε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των καταθετών. Ειδικότερα, το Κράτος Μέλος μπορεί να περιορίζει τη διαφήμιση σε απλή μνεία του συστήματος στο οποίο συμμετέχει η επιχείρηση επενδύσεων. Οι διατάξεις της νομοθεσίας προνοούν ότι οι αρμόδιες αρχές θέτουν, με οδηγίες τους, περιορισμούς στη χρήση πληροφοριών σε διαφημίσεις. Ειδικότερα, οι αρμόδιες αρχές δύνανται να περιορίσουν τη διαφήμιση σε απλή μνεία του αντίστοιχου Ταμείου στο οποίο συμμετέχει το εκάστοτε μέλος.
 
  • Η Οδηγία προνοεί ότι το Κράτος Μέλος ελέγχει κατά πόσον τα υποκαταστήματα που ιδρύονται από επιχειρήσεις επενδύσεων με έδρα εκτός της κοινότητας παρέχουν κάλυψη ισοδύναμη προς την προβλεπόμενη από την παρούσα οδηγία. Αν δεν υπάρχει ισοδυναμία, το Κράτος Μέλος δύναται να ορίζει, υπό επιφύλαξη, ότι τα υποκαταστήματα που ιδρύονται από επιχειρήσεις επενδύσεων με έδρα εκτός της κοινότητας υποχρεούνται να συμμετέχουν στα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών που λειτουργούν στο έδαφός τους. Οι διατάξεις της νομοθεσίας προνοούν ότι αν, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ισοδυναμία, με επιφυλάξεις σχετικών ευρωπαϊκών Οδηγιών, τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων τρίτης χώρας που είναι εγκατεστημένα στη Δημοκρατία υποχρεούνται να συμμετέχουν στο ΤΑΕ Πελατών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών ή στο ΤΑΕ Πελατών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τηρουμένων των αναλογιών.
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά