Τρ. Κύπρου: Κύμα 11 νέων μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης

Τρ. Κύπρου: Κύμα 11 νέων μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης

Τρ. Κύπρου: Κύμα 11 νέων μέτρων για αντιμετώπιση της κρίσης

«Απέναντι σε κρίσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών, των οργανισμών, του κράτους και της κοινωνίας, καλούμαστε όλοι να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Προτεραιότητα παραμένει η υγεία όλων, συναδέλφων, πελατών και συνεργατών.Την ίδια ώρα, όμως, σχεδιάζουμε από σήμερα την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της παρούσας κατάστασης. Επιπτώσεις που θα πλήξουν πρωτίστως την απασχόληση, τη μισθολογική ισότητα, την κοινωνική συνοχή», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα Κύπρου.

RELATED ARTICLES


Και συνεχίζει λέγοντας ότι «είμαστε οργανισμός με βαθιές ρίζες στην κυπριακή ιστορία. Στις καλές μέρες πρωταγωνιστές στην πορεία μπροστά και στις δύσκολες εποχές στηρίζουμε τις ζωές και τις δουλειές των συνανθρώπων μας, δίνουμε ελπίδα και προοπτική. Οφείλουμε και σήμερα να ανταποκριθούμε όπως επιβάλλει ο ρόλος και η συνείδησή μας. Για τη διάρκεια της κρίσης πανδημίας, θα συνεχίσουμε την ανακοίνωση μέτρων για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων», σημειώνει.


Αναλυτικά τα πρώτα 11 μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα είναι τα εξής:

-Όσον αφορά στα δάνεια των οποίων οι δόσεις θα ανασταλούν για εννέα μήνες, σημειώνουμε πως οι πελάτες δεν θα κληθούν να καταβάλουν αμέσως τους τόκους στο τέλος του μορατόριουμ. Το δάνειο θα επεκταθεί ανάλογα και ο πελάτης θα έχει την δυνατότητα επιλογής του τρόπου αποπληρωμής των δόσεων.

-Ταυτόχρονα, καλούμε τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν αυτό το διάστημα για να συζητήσουμε λύσεις αναδιαρθρώσεων όπου αυτό χρειάζεται με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της ΚΤΚ.

-Πέρα από οποιοδήποτε κρατικό σχέδιο εγγύησης, η Τράπεζα Κύπρου θα διαθέσει όση ρευστότητά χρειαστεί για χορήγηση νέων διευκολύνσεων στους βιώσιμους πελάτες με σκοπό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους κατά την έξοδο από την κρίση. Πρώτος στόχος, η διαφύλαξη της απασχόλησης στην οικονομία.

-Για όσους πελάτες μας κατέχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου αλλά δεν κατέχουν χρεωστική κάρτα, θα εκδοθεί άμεσα και δωρεάν, με ταχείες διαδικασίες. Καλούνται αυτοί οι πελάτες να επικοινωνήσουν το συντομότερο με τον τραπεζίτη τους.

-Γενικότερα, οι χρεωστικές κάρτες (direct και debit) θα εκδίδονται δωρεάν μέχρι το τέλος Μάϊου.

-Τα επιδόματα που θα εμβάζονται στην Τράπεζα Κύπρου και τα οποία σχετίζονται με την τρέχουσα κρίση Πανδημίας, δεν θα δεσμευτούν έναντι δανειακών ή άλλων υποχρεώσεων.

-Όσοι επιθυμούν να ανοίξουν νέο λογαριασμό στην ΤΚ, να επικοινωνήσουν άμεσα με την τράπεζα για διευθέτηση του ανοίγματος και εξασφάλιση IBAN για άμεση καταβολή των επιδομάτων τους. Νοείται ότι θα εκδίδεται ταυτόχρονα και χρεωστική κάρτα, δωρεάν.

-Όλες οι συσκευές digipass για ηλεκτρονικές συναλλαγές θα συνεχίσουν να παραχωρούνται δωρεάν

-Όλες οι χρεώσεις για ανάληψη μετρητών από φοιτητικές κάρτες (γνωστές ως administration fee, loading fee ή exchange fee) εκτός Κύπρου σε χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ, αναστέλλονται μέχρι το τέλος Μάϊου.

Όλες οι ηλεκτρονικές μεταφορές σε τρίτους μέχρι 500 ευρώ θα είναι δωρεάν (βοηθά κυρίως μεταφορές σε από γονείς σε φοιτητές). Το μέτρο ισχύει από τις 6 Aπριλίου

-Όλες οι εντολές Direct Debit και standing order θα είναι δωρεάν μέχρι τέλος Μάϊου.

Διευκρινίζεται επιπλέον, ότι, βάση προηγούμενης ανακοίνωσης, η αναστολή δόσεων έχει ισχύ από τις δόσεις Μαρτίου.


«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και θα έχουμε μόνο μία ευκαιρία να πετύχουμε αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας. Πρέπει τα μέτρα να είναι τεχνοοικονομικά σωστά και αποτελεσματικά ως προς τον τελικό τους σκοπό, με βλέμμα στην πορεία εξόδου της Κύπρου από τη σημερινή κρίση. Δεν συντρέχει κανένας λόγος για βιασύνη και επιπλέον μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα», υπογραμμίζει.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, σχολιάζει σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα:
 «Θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Όταν τελειώσει αυτό το επεισόδιο, θέλουμε να είμαστε δυνατοί. Πρώτος στόχος, να μην χαθούν ζωές. Δεύτερος, να μην χαθούν δουλειές. Αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο έναντι του οποίου θα δοκιμαστούν οι αποφάσεις και μέτρα, στο τέλος της κρίσης.»
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας