Με διάταγμα ΥΠΟΙΚ και εγκύκλιο ΚΤ η αναστολή δόσεων

Με την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τον Κεντρικό Τραπεζίτη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία που ψήφισε Βουλή για την αναστολή δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά των οποίων τα εισοδήματα επηρεάζονται από την πανδημία κορωνοϊού.
 
Ο υπουργός Οικονομικών με το διάταγμα του αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την χρονική περίοδο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η αναστολή δόσεων, ενώ θα διευκρινίζει και ποιοι θα εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία για αναστολή δόσεων, καθώς και την περίοδο κατά την οποίαν οι δικαιούχοι θα μπορούν υποβάλουν σχετικό αίτημα.

Η σχετική νομοθεσία πάντως προνοεί ότι «η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής δόσεων καλύπτει φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις οι οποίοι δεν είχαν καθυστερήσεις στην καταβολή της δόσης πέραν των 30 ημερών από την ημερομηνία που προνοείται από υφιστάμενες συμφωνίες πιστωτικών διευκολύνσεων σε οποιονδήποτε χρηματοοικονομικό οργανισμό κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID–19». 
 
Όσοι θα αιτηθούν αναστολή δόσεων, οι δόσεις και οι τόκοι που θα ανασταλούν θα καταβληθούν είτε με αύξηση των εναπομεινασών δόσεων, είτε με επιμήκυνση της διάρκειας των πιστωτικών διευκολύνσεων. 

Με την εγκύκλιο αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει κατά πόσον το αίτημα για αναστολή δόσεων μπορεί να υποβληθεί τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής αίτησης.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας