powered by

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Να συνεχίσουν να πληρώνουν δόσεις όσοι δεν επηρεάζονται

Η ψήφιση του νόμου για την Λήψη Έκτακτων Μέτρων από Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς και Εποπτικές Αρχές μας ικανοποιεί. 

 

  • Η  αναστολή της πληρωμής των δόσεων κεφαλαίου και των τόκων θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους δανειολήπτες που λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που δημιουργήθηκε από την πανδημία, δεν θα έχουν εισόδημα να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.
  • Είναι πολύ σημαντικό το ότι η μη πληρωμή των δόσεων για 9 μήνες, ΔΕΝ θα καταστήσει τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα. Εάν δεν ψηφιζόταν ο νόμος,  σίγουρα θα αντιμετωπίζαμε χειρότερες καταστάσεις αφού οι χωρίς εισόδημα δανειολήπτες δεν θα μπορούσαν να πληρώνουν τις δόσεις τους και θα έρχονταν αντιμέτωποι με άλλες συνέπειες.
  • Βάσει των δηλώσεων του Κεντρικού Τραπεζίτη, το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και δεν θα καθίστανται άμεσα πληρωτέα. Αυτό σημαίνει παράταση στον χρόνο αποπληρωμής του δανείου για όσο χρόνο θα διαρκέσει η περίοδος αναστολής που αυτό είναι το λογικό και δίκαιο.
  • Σε ότι αφορά τον ανατοκισμό, που αφορά τον τοκισμό των τόκων από τις ανασταλείσες δόσεις  με τον οποίο θα χρεώνονται τα δάνεια, κατανοούμε την θέση του Διοικητή σύμφωνα με την οποία το επιβάλλουν οι κανόνες για να μην καταχωρηθεί αυτόματα το δάνειο ως ΜΕΔ. Τα οφέλη όμως της αναστολής της πληρωμής των δόσεων από  το ποσό του ανατοκισμού που θα κληθεί να πληρώσει ο δανειολήπτης, φαίνεται να είναι περισσότερα. Σημασία στο ποσό του ανατοκισμού έχει η πορεία του δανείου, δηλαδή σε πιο στάδιο βρίσκεται.
Για το θέμα αυτό, θα αναμένουμε λογικούς και δίκαιους τρόπους για αντιμετώπιση από το κράτος του κόστους αυτού που θα επωμιστούν οι δανειολήπτες οι οποίοι πράγματι επηρεάστηκαν από αυτή την κατάσταση.
  • Παρόλο που ο νόμος καλύπτει όλους τους δανειολήπτες, καλούμε όλους όσους τα εισοδήματα δεν επηρεάστηκαν, να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Σκοπός  δεν είναι η καθολική παράταση στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων κατά 9 μήνες αλλά η διευκόλυνση αυτών που επηρεάστηκαν από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Άνοδος στην καθαρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων πρώτη φορά από το 2021
Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ellinas Finance ο Κωνσταντίνος Σερβός
Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
Κεντρική Τράπεζα: Τρίτη έκθεση για χαρτοφυλάκια μη νομισματικής πολιτικής σχετικά με το κλίμα
Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών