Διοικητής: Τα μέτρα είναι προς όφελος όλων

Διοικητής: Τα μέτρα είναι προς όφελος όλων

Διοικητής: Τα μέτρα είναι προς όφελος όλων

Με τα μέτρα που ανακοινώσαμε θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία χωρίς να διαταράσσεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

RELATED ARTICLES

«Η Κεντρική κινήθηκε πρώτα εγχώρια με τα μέτρα που ανακοίνωσε και μετά κινήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταλήξαμε μέσα Μαρτίου και στείλαμε πρόταση στο υψηλότερο επίπεδο της Φρανκφούρτης σε σχέση με την αναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χθες είδαμε με ικανοποίηση πως η ΕΒΑ υιοθέτησε την πρόταση μας. Γνωρίζαμε που πήγαιναν τα πράγματα στην Ευρώπη. Είμαστε σε μοναδική θέση στην ευρωζώνη να ανακοινώσουμε μορατόριουμ που να συνάδει πλήρως με τις οδηγίες της ΕΒΑ. Αυτή η ενέργεια ευκολύνει πραγματική οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες δεν θα αναγνωρίζουν ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις.

«Διαμορφώθηκε κάτι απόλυτα σωστό. Εξ’ ου και η παρότρυνση μας προς τις τράπεζες να ανακοινώσουν μέτρα. Μελετάμε πρόσθετα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν συντόμως. Αποφασίσαμε να υπάρχουν όροι και κριτήρια μεταξύ των μέτρων του κράτους και της Κεντρικής, για οποιαδήποτε διευκολύνσεις να παίρνουμε διαβεβαιώσεις ότι θα παρέχουν διευκολύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τα μέτρα δίνεται ρευστότητα μέσω καινούριων δανείων και κυβερνητικών εγγυήσεων», είπε.

Ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως με τα μέτρα μπορούν να δοθούν άμεσα παρατραβήγματα για να πληρώνεται ο κόσμος τους μισθούς τους.

«Για υφιστάμενα δάνεια υπάρχει μορατόριουμ 9 μηνών. Οι τράπεζες παράλληλα πρέπει και οφείλουν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους €1,4 δις την οποία εξασφάλισε η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την ΕΚΤ». Είπε.

Καταλήγοντας σημείωσε πως το μορατόριουμ για την αναστολή καταβολής δόσεων εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας