ΕΤΥΚ: Μην πωλήσετε κόκκινα δάνεια σε αρπακτικά

  18/02/2020 13:49
ΕΤΥΚ: Μην πωλήσετε κόκκινα δάνεια σε αρπακτικά

ΕΤΥΚ: Μην πωλήσετε κόκκινα δάνεια σε αρπακτικά

  18/02/2020 13:49
Αυστηρή εγκύκλιο για τη στάση που θα τηρήσει στο θέμα της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξέδωσε η ΕΤΥΚ. Στην ανακοίνωση αναφέρει πως η επιλογή των αγοραστών θα πρέπει να διασφαλίζει τρία πράγματα:

RELATED ARTICLES


 
-Τις ίδιες τις Τράπεζες, τους μετόχους και τους καταθέτες τους
-Το σεβασμό προς τους συμπολίτες μας με σοβαρά οικονομικά προβλήματα
-Το σεβασμό προς το προσωπικό και τους Εργασιακούς Θεσμούς
 
Αναλυτικά η εγκύκλιος:
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), συνεχίζουν να αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα των Τραπεζών και αποτελούν βαρίδι για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους και κατ’ επέκταση για την τόνωση της οικονομίας του τόπου μας.
 
Η Οργάνωσή μας, παρακολουθεί με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αυτές και νιώθει την υποχρέωση να εκφράσει δημόσια τις θέσεις της, σε σχέση με το θέμα της πώλησης ΜΕΔ.
 
Οι Διοικήσεις των Τραπεζών, οφείλουν μελετώντας τις εναλλακτικές επιλογές τους, ως προς τους επίδοξους αγοραστές των Δανείων αυτών, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ακόλουθους παράγοντες:
 

Αναμφίβολα, οι πωλήσεις ΜΕΔ πρέπει πρώτα από όλα να είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τράπεζας και κατ’ επέκταση των Μέτοχων και των Καταθετών της.

Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η κοινωνική πτυχή του θέματος.

 
Oι Τράπεζες, ως ένα ζωντανό κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας, οφείλουν να φροντίσουν ώστε τα Δάνεια που θα πωλήσουν, να καταλήξουν σε αγοραστές που δεν θα λειτουργούν ως αρπακτικά αλλά θα σεβαστούν τους συμπολίτες μας, ειδικά τους δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν είναι κατ΄ επιλογή κακοπληρωτές.

Τέλος, αφού η έως σήμερα πρακτική, θέλει τους υφιστάμενους συναδέλφους να συνεχίζουν, στη βάση σχετικών συμφωνιών με την Οργάνωσή μας, να «αποσπώνται» στους αγοραστές και να διαχειρίζονται τα Δάνεια που πωλούνται, οι Διοικήσεις των Τραπεζών οφείλουν να θέτουν, ως εξίσου σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους, ότι οι αγοραστές θα σεβαστούν το προσωπικό το οποίο θα μεταφερθεί, τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς.

 
Η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των ΜΕΔ, αποτελεί θέμα κομβικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία των Τραπεζών μας, για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και της οικονομίας του τόπου μας.
 
Αν δεν τύχει προσεκτικού χειρισμού από τις Διοικήσεις των Τραπεζών, μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες αρνητικές τόσο για τις ίδιες και για τους μετόχους τους αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.
 
Γι’ αυτό και η Οργάνωσή μας, δημόσια, καλεί τις Τράπεζες αλλά και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή, ούτως ώστε οι ενέργειές των Διοικήσεων να διακρίνονται από διαφάνεια, αλλά επίσης να στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ, διασφαλίζοντας το καλώς νοούμενο συμφέρον των ίδιων των Τραπεζών, των μετόχων τους, του προσωπικού τους αλλά και της κοινωνίας του τόπου μας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας