ΕΤΥΚ: Μην πωλήσετε κόκκινα δάνεια σε αρπακτικά

Αυστηρή εγκύκλιο για τη στάση που θα τηρήσει στο θέμα της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξέδωσε η ΕΤΥΚ. Στην ανακοίνωση αναφέρει πως η επιλογή των αγοραστών θα πρέπει να διασφαλίζει τρία πράγματα:
 
-Τις ίδιες τις Τράπεζες, τους μετόχους και τους καταθέτες τους
-Το σεβασμό προς τους συμπολίτες μας με σοβαρά οικονομικά προβλήματα
-Το σεβασμό προς το προσωπικό και τους Εργασιακούς Θεσμούς
 
Αναλυτικά η εγκύκλιος:
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), συνεχίζουν να αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα των Τραπεζών και αποτελούν βαρίδι για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους και κατ’ επέκταση για την τόνωση της οικονομίας του τόπου μας.
 
Η Οργάνωσή μας, παρακολουθεί με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αυτές και νιώθει την υποχρέωση να εκφράσει δημόσια τις θέσεις της, σε σχέση με το θέμα της πώλησης ΜΕΔ.
 
Οι Διοικήσεις των Τραπεζών, οφείλουν μελετώντας τις εναλλακτικές επιλογές τους, ως προς τους επίδοξους αγοραστές των Δανείων αυτών, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ακόλουθους παράγοντες:
 

Αναμφίβολα, οι πωλήσεις ΜΕΔ πρέπει πρώτα από όλα να είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τράπεζας και κατ’ επέκταση των Μέτοχων και των Καταθετών της.

Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η κοινωνική πτυχή του θέματος.

 
Oι Τράπεζες, ως ένα ζωντανό κύτταρο της κυπριακής κοινωνίας, οφείλουν να φροντίσουν ώστε τα Δάνεια που θα πωλήσουν, να καταλήξουν σε αγοραστές που δεν θα λειτουργούν ως αρπακτικά αλλά θα σεβαστούν τους συμπολίτες μας, ειδικά τους δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν είναι κατ΄ επιλογή κακοπληρωτές.

Τέλος, αφού η έως σήμερα πρακτική, θέλει τους υφιστάμενους συναδέλφους να συνεχίζουν, στη βάση σχετικών συμφωνιών με την Οργάνωσή μας, να «αποσπώνται» στους αγοραστές και να διαχειρίζονται τα Δάνεια που πωλούνται, οι Διοικήσεις των Τραπεζών οφείλουν να θέτουν, ως εξίσου σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους, ότι οι αγοραστές θα σεβαστούν το προσωπικό το οποίο θα μεταφερθεί, τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς.

 
Η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των ΜΕΔ, αποτελεί θέμα κομβικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία των Τραπεζών μας, για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και της οικονομίας του τόπου μας.
 
Αν δεν τύχει προσεκτικού χειρισμού από τις Διοικήσεις των Τραπεζών, μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες αρνητικές τόσο για τις ίδιες και για τους μετόχους τους αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.
 
Γι’ αυτό και η Οργάνωσή μας, δημόσια, καλεί τις Τράπεζες αλλά και κάθε εμπλεκόμενο φορέα, να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή, ούτως ώστε οι ενέργειές των Διοικήσεων να διακρίνονται από διαφάνεια, αλλά επίσης να στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ, διασφαλίζοντας το καλώς νοούμενο συμφέρον των ίδιων των Τραπεζών, των μετόχων τους, του προσωπικού τους αλλά και της κοινωνίας του τόπου μας.
 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά