Αυτή είναι η αλήθεια για τις προαγωγές στην Κεντρική

Φρένο στο πάγωμα των προαγωγών στην Κεντρική Τράπεζα που εκκρεμούν από το 2011 προσπάθησε να βάλει από την έναρξη της ανάληψης των καθηκόντων του πριν από 10 μήνες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μάλιστα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews ο κ. Ηροδότου ενημέρωσε έγκαιρα για τις προθέσεις του το προσωπικό και προφορικά και μέσω εσωτερικές εγκυκλίους, σημειώνοντας ωστόσο πως για ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι εκατοντάδες αξιολογήσεις του προσωπικού που εκκρεμούσαν από το 2013.

Ικανά στελέχη σε καίριες θέσεις
Ο κ. Ηροδότου ως γνωστό είχε θέσει ως προτεραιότητα και τη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό, κάτι το οποίο πέτυχε σε πολύ σημαντικό βαθμό και γνωρίζει πως απαραίτητο συστατικό για την περαιτέρω βελτίωση είναι η τοποθέτηση ικανών στελεχών σε καίριες θέσεις.

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στην Κεντρική Τράπεζα αν και ήταν όλες οι θέσεις πρώτου διορισμού επιτρεπόταν αξιολόγηση και σύγκριση των εκτός και εντός Κεντρικής υποψηφίων μόνο για τη θέση του Λειτουργού Β’ κάτι το οποίο άλλαξε την προηγούμενη Παρασκευή με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Μονοψήφιος αριθμός θέσεων
Με την αλλαγή που επήλθε δίνει η ευχέρεια στο Διοικητή και την πενταμελή επιτροπή προσωπικού της Κεντρικής, να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στο 2% του συνόλου των 350 θέσεων που υπάρχουν σήμερα στην Κεντρική. Δηλαδή το μέγιστο για 7 θέσεις όποτε αυτές συμπληρωθούν.

Άρα πρακτικά μιλάμε για μονοψήφιο αριθμό θέσεων πρώτου διορισμού τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν και άτομα που δεν εργάζονται σήμερα στην εποπτική αρχή των τραπεζών. Η πρακτική αυτή όχι μόνο δεν αποκλείει υφιστάμενο προσωπικό αλλά αντίθετα τους δίνει και πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας για να πάρουν τη θέση.

Για το ποιες θα είναι αυτές οι 7 θέσεις να σημειωθεί δεν αποφασίζει από μόνος του ο Διοικητής, αλλά και η πενταμελής επιτροπή προσωπικού της Κεντρικής και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει και την έγκριση του ΔΣ της σε σχέση με το μπάτζετ.
 
Παρόμοια τακτική να υπενθυμίσουμε είχε ακολουθήσει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
 
Πάντως πηγές της Κεντρικής μας αποκάλυψαν πως για να διασφαλίσει τη διαδικασία έχει αποφασιστεί και εγκριθεί από την αρχή πως τη συγκεκριμένη διαδικασία θα τρέξει εξωτερικός οίκος του.

Οι αλήθειες που ενοχλούν
Εμείς πάντως διερωτόμαστε γιατί ενοχλεί κάποιους το να επιτρέπεται η σύγκριση στις αξιολογήσεις σε καίριες θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας; Δεν πρέπει να είναι στόχος όλων να τοποθετούνται οι πιο ικανοί; Είναι μεν σημαντική η αρχαιότητα αλλά τα προσόντα δεν έχουν βαρύνουσα σημασία; Δεν είναι σημαντικό και για τους ίδιους υπαλλήλους της Κεντρικής που έχουν περισσότερα προσόντα από κάποιον αρχαιότερο τους να διεκδικήσουν τη θέση; Οπόταν ας μη λαϊκίζουμε και να πιστώσουμε το Διοικητή και το ΔΣ της Κεντρικής στην προσπάθεια που καταβάλλουν να προσλάβουν σε καίριες θέσεις τους πιο ικανούς.
 
 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας