Κ. Ηροδότου: Ιδανικό το κυκλικό περιβάλλον για τις τράπεζες

Κ. Ηροδότου: Ιδανικό το κυκλικό περιβάλλον για τις τράπεζες

Κ. Ηροδότου: Ιδανικό το κυκλικό περιβάλλον για τις τράπεζες

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καταγράφεται τα τελευταία χρόνια τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Κύπρο, παρά το γεγονός η Κύπρος καταγράφει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό ανέφερε ο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Μιλώντας ενώπιον του 7ου Cyprus Banking Forum υπογράμμισε πως υπάρχουν αρκετά εργαλεία στην νομισματική πολιτική πέραν των αρνητικών επιτοκίων.

RELATED ARTICLES


Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως τα αρνητικά επιτόκια επιβάλλονται ώστε οι τράπεζες να ενθαρρυνθούν να προσφέρουν περισσότερα δάνεια, ενώ με αυτά τα δεδομένα το ρίσκο για πώληση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι χαμηλότερο.

Παρόλαυτα, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως υπάρχουν κίνδυνοι με την επιβολή αρνητικών επιτοκίων και την χορηγία περισσότερων δανείων καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργία φούσκας για την αξία των ακινήτων. Ωστόσο, υπογράμμισε πως το περιβάλλον είναι ιδανικό για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την διαχείριση του μεγάλου όγκου των ΜΕΔ και αναφερόμενος προς τις μικρότερες τράπεζες τόνισε πως θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγάλων τραπεζών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν από επενδυτές για πώληση δανείων, να αναδιαμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη συμπύκνωση του τραπεζικού τομέα κάτι το οποίο όπως είπε η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο και πως αυτό θα πρέπει να καθοδηγείται από τις δυνάμεις της αγοράς και όχι από την Κεντρική Τράπεζα.

Κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες τους για βελτίωση των ισολογισμών τους.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας