ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Να υποβάλουν αίτηση για το Εστία οι δανειολήπτες

Καθημερινά όλοι οι Σύνδεσμοι που ασχολούνται με το θέμα προσπαθούν να αποτρέψουν πλειστηριασμούς κατοικιών και επαγγελματικών στεγών. Στις προσπάθειες αυτές συμπαρίσταται ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κ. Παύλος Ιωάννου τον οποίο ευχαριστούμε.

Οι δικές του προτροπές που είναι και δικές μας - αφού τις υιοθετούμε πλήρως -, είναι να υποβάλουν οι Δανειολήπτες αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία. Τουλάχιστο μ’ αυτό τον τρόπο θα προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους και την επαγγελματική τους στέγη.

Κεντρικός άξονας της ομιλίας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist (όπως δημοσιεύτηκε στο τύπο ), ήταν η προτροπή να υπάρξουν ορθές αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανάφερε η πώληση δανείων είναι μεν εύκολη και ταχύτερη λύση, όμως τα δάνεια αυτά που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αναδιαρθρώνονται σωστά για να υπάρξει  δυναμική οικονομική ανάπτυξη.
 
Συμφωνούμε πλήρως και υπερθεματίζουμε. Σημειώνουμε μάλιστα με πολλή ικανοποίηση την θέση του ότι «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκοπός της εποπτείας και των κανονισμών είναι η προστασία του φορολογούμενου, των καταθετών και της πραγματικής οικονομίας από τις επιπτώσεις κακών διευθύνσεων και λανθασμένων αποφάσεων από τις διευθύνσεις των τραπεζών». Δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη για το τι συνέβη εδώ το 2013».

Με δεδομένο ότι οι Τράπεζες ΔΕΝ εισακούουν , αλλά αγνοούν τα πιο πάνω και με δεδομένο ότι με την χρήση ενός αντισυνταγματικού νόμου περί εκποιήσεων ( Ιούλιος 2018 ), που διατηρείται στη ζωή λόγω των νομικά αβάσιμων αναφορών  του προέδρου στο Ανώτατο∙ και ενώ όλοι ανάμεναν ότι θα ορίζονταν σύντομα, το Ανώτατο δυστυχώς τις όρισε για ακρόαση 6/3/2020.
 
Αποτέλεσμα : κατασπαράσσεται η κυπριακή κοινωνία και οικονομία, τίποτα δεν μένει όρθιο εκτός από τις Τράπεζες. Αυτό είναι τραγωδία. Πραγματικά διερωτάται κάποιος τι άλλο να περιμένουμε σ΄ αυτό τον τόπο.
 
Επαναλαμβάνουμε: Το αποτέλεσμα των εκποιήσεων είναι ανεπανόρθωτο για τους Δανειολήπτες αφού χάνουν οριστικά την περιουσία τους. Οι πολίτες την κατοικία τους και οι μικρομεσαίοι το ακίνητο στο οποίο ασκούν την επιχείρηση τους.

Με βάση τα πραγματικά δεδομένα όπως παρουσιάζονται σήμερα έφθασε η ώρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να δράσει ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ χρησιμοποιώντας  τις εξουσίες που παρέχουν σ’ αυτόν συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου.

Η κυπριακή κοινωνία απαιτεί να πληρώσουν οι Τράπεζες το τίμημα των άνομων ενεργειών τους, αν συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα απο αυτά του 2013 και πολύ φοβούμαστε ότι δυστυχώς δεν θα υπάρχει ανατροπή.
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου