Νέα υπηρεσία από το ΧΑΚ στα θέματα τήρησης μητρώων Μη Εισηγμένων Αξιών

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) μέσα στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας του για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση Εκδοτών με εκδομένες αλλά μη εισηγμένες αξίες στο ΧΑΚ καθώς και του Επενδυτικού Κοινού, θα προχωρήσει σε τροποποίηση της Κανονιστικής Απόφασης του σχετικά με την τήρηση των Μη Εισηγμένων Μητρώων, ώστε να επιτρέπεται πλέον η απόθεση αξιών μη εισηγμένων Εκδοτών υπό τον έλεγχο Θεματοφύλακα, ή Γενικού Εκκαθαριστικού Μέλους.

Επίσης, οι αξίες αυτές εφόσον δεν θα έχουν περιορισμούς στη μεταβίβαση τους, θα μπορεί να είναι το αντικείμενο συναλλαγών του Τύπου Over the Counter (OTC), από Γενικούς Χειριστές. 

Με τη νέα αυτή ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 Σεπτεμβρίου 2019, δίδεται η δυνατότητα τόσο σε μη Εισηγμένους Εκδότες που το Μητρώο τους τηρείται στο Κεντρικό Αποθετήριο/Κεντρικό Μητρώο (ΚΑΜ) του ΧΑΚ, σε Επενδυτές, καθώς και σε Γενικά Εκκαθαριστικά Μέλη και Θεματοφυλακές, να  προβαίνουν σε OTC συναλλαγές  με απλοποιημένο και αποτελεσματικό τρόπο, αφού θα αποφεύγεται η διαδικασία συμπλήρωσης επιπρόσθετων εντύπων και προσκόμισης τους στο ΧΑΚ.

Η νέα αυτή τροποποίηση αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο που προσφέρεται στα πλαίσια της Τήρησης Μητρώων αξιών από μη Εισηγμένες Εταιρείες στο ΧΑΚ και θα  συντελέσει στον εμπλουτισμό του διευρυμένου πλαισίου ρυθμίσεων που ήδη προσφέρεται μέσω της υπηρεσίας αυτής.  Η εν’ λόγω ρύθμιση, μπορεί να αξιοποιηθεί και από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, οι οποίες επιλέγουν να εισαγάγουν αξίες τους σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού, για σκοπούς διακανονισμού συναλλαγών που θα καταρτίζονται σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού, μέσω των OTC συναλλαγών.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται μέσω αξιόπιστων και ασφαλών διαδικασιών σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και ελκυστικές χρεώσεις, αντίστοιχα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και για εισηγμένους εκδότες στο ΧΑΚ.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος