Αποκαλυπτικό: Αυτή είναι η νέα οργανωτική δομή της Τράπεζας Κύπρου

Σε συνέχεια του χθεσινού του μηνύματος, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου με σημερινή του ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό, τους ενημέρωσε για τις  αλλαγές στην οργανωτική δομή του Συγκροτήματος που έχει προτείνει και έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η νέα δομή της εκτελεστικής ομάδας επικεντρώνεται σε τρεις διαρθρωτικούς τομείς:
I.          Διοικητικές και Λειτουργικές δραστηριότητες (Functions)
II.         Επιχειρηματικές  δραστηριότητες (Business) και
III.        Δραστηριότητες Απομόχλευσης (Legacy

«Στόχος μου είναι η περαιτέρω επικέντρωση και καλύτερη ευθυγράμμιση με τους βασικούς στόχους του Συγκροτήματος. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν τη σημαντική μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, την οικοδόμηση των βασικών δραστηριοτήτων με γνώμονα τη νέα ψηφιακή εποχή και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος, δίνοντας  έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μείωση του κόστους.Με γνώμονα την καλύτερη ευθυγράμμιση της εκτελεστικής ομάδας με τους τρεις στρατηγικούς πυλώνες της Τράπεζας Repair, Build, Focus, έχω προχωρήσει στην διαφοροποίηση της σύνθεσης ορισμένων Διευθύνσεων για πιο αποτελεσματική λειτουργία», αναφέρει στο μήνυμα του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή (EXCO) της οποίας θα ηγείται ο Πανίκος Νικολάου, θα αποτελείται από τον Πρώτο Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο (First Deputy CEO), τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο (Deputy CEO), τους Εκτελεστικούς Διευθυντές Διεύθυνσης και τους Διευθυντή Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων (Chief Risk Officer) και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Πληροφορικής και Ψηφιακής Μεταμόρφωσης (Chief Information Officer).

Ο Χριστάκης Πατσαλίδης, υπό την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, διορίζεται Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος (First Deputy CEO) και θα εργάζεται στενά με τον Διευθύνων Σύμβουλο (CEO) για την επίβλεψη της προόδου των στρατηγικών μας στόχων.

O Μιχάλης Περσιάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων (Director Corporate Affairs) και η Κάτια Σάντη, Διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας (Chief Legal Officer), θα συνεχίσουν να αναφέρονται απευθείας στον Χριστάκη, ο οποίος θα επιβλέπει επίσης τη νέα υπηρεσία Εποπτικών Σχέσεων (Regulatory Affairs) η οποία στοχεύει στην ποιοτική βελτίωση και ενίσχυση της επικοινωνίας με τις Ρυθμιστικές και Εποπτικές Αρχές. Επίσης ο Διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης (Director Compliance), Μάριος Σκανδάλης θα συνεχίσει να αναφέρεται απευθείας στην Επιτροπή Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου και ως δευτερεύων αναφορά στον Πρώτο Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ο Γιώργος Ζορνάς θα συνεχίσει στη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Auditor) της Τράπεζας και θα υπάγεται στην Επιτροπή Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου.
 Διοικητικές και Λειτουργικές Δραστηριότητες (Functions)
 
Η Ελίζα Λειβαδιώτου, θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη της Οικονομικής Διεύθυνσης και θα αναλάβει το ρόλο της Εκτελεστικής Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης (Executive Director Finance). Ο Δημήτρης Δημητρίου, θα παραλάβει την σκυτάλη από τον Μιχάλη Αθανασίου και θα αναλάβει καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων (Chief Risk Officer). Ο Γιώργος Τζιωρτζής, που είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του ψηφιακού προγράμματος της Τράπεζας, θα αναλάβει καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή Διεύθυνσης Πληροφορικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Chief Information Officer), η Ειρήνη Γρηγορίου θα διοριστεί Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (Director Human Resources) και ο Σόλωνας Μάτσιας, θα αναλάβει τη νέα Διεύθυνση Λειτουργικών Εργασιών και Διαχείρισης Κόστους (Director Operations and Chief Cost Officer) για να φέρει σε πέρας το τριετές σχέδιο μείωσης του κόστους της Τράπεζας. Όλοι θα αναφέρονται απευθείας στον Διευθύνων Σύμβουλο. Επίσης η Δέσποινα Κυριακίδου θα διοριστεί ως Διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων (Director Treasury) και θα αναφέρεται στην Ελίζα Λειβαδιώτου. 
 
 
ΙΙ. Επιχειρηματικές Δραστηριότητες (Business)

 
Mε σκοπό να εξασφαλίσει την καλύτερη υποστήριξη στην εξυπηρέτηση των πελατών, ο Πανίκος Νικολάου έχει διαχωρίσει την πρώτη γραμμή σε τρεις τομείς (Local/IBU, Large/Global Banking και Ασφάλειες). «Οι πιο πάνω τομείς, με τη νέα δομή, έχουν επαναξιολογηθεί στα σωστά μεγέθη και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος από τους Διευθυντές Διεύθυνσης. Ως εκ τούτου έχει γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του Τομέα Ιδιωτών (Retail), των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SME), του Τομέα Επιχειρήσεων (Corporate) και του τομέα Διεθνών Τραπεζικών Εργασιών (IBU) των οποίων επικεφαλής θα βρίσκεται ο νέος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος (Deputy CEO) Χάρης Πουαγκαρέ». 
·     O Ξένιος Κονομής θα διοριστεί ως Διευθυντής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων (Director Corporate Banking) και θα έχει την ευθύνη των Corporate Banking Centres Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας καθώς και της Υπηρεσίας Factoring.
·     Ο Βύρωνας Βύρωνος θα διοριστεί ως Διευθυντής Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Director SME).
·      Ο Θεοδόσης Θεοδοσίου θα διοριστεί ως Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής (Director Retail Banking).
·     Ο Χάρης Πίστος θα διοριστεί ως Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνών Τραπεζικών Υπηρεσιών (Director International Banking).
 
Ο Μιχάλης Αθανασίου θα αναλάβει μια νέα Διεύθυνση ως Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων (Global Corporate Banking and Markets) και θα έχει την ευθύνη των Μεγάλων Επιχειρήσεων (Large Corporate Centres), των Διεθνών Δραστηριοτήτων & Διεθνών Μεγάλων Επιχειρήσεων (International Operations &International Corporate Banking), του Τομέα Ναυτιλίας (Shipping) και της Υπηρεσίας Κοινοπρακτικών Δανείων και Χρηματοδότησης Έργων (Project Finance and Loan Syndication Unit). Ο Γρηγόρης Δελλάς θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του Διευθυντή Διεύθυνσης Διαχείρισης Κεφαλαίων & Αγορών (Director Wealth &Markets) και θα αναφέρεται στον Μιχάλη Αθανασίου.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες του συγκροτήματος (Γενικές Ασφάλειες και Eurolife) θα διευθύνονται από τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Εταιριών (Executive Director Insurance), Λούη Ποχάνη, πρώην Διευθυντή Διεύθυνσης Διεθνών Τραπεζικών Υπηρεσιών και Διαχείρισης Κεφαλαίων & Αγορών, ο οποίος θα παραλάβει τον ρόλο από τον Άριστο Στυλιανού, που αποχωρεί από το Συγκρότημα τους επόμενους μήνες.
 
«Σκοπεύω να συνεχίσω την πελατοκεντρική πολιτική μας και θα προχωρήσω στη δημιουργία μιας νέας Επιτροπής Business Development Steering Committee που σκοπό έχει τη συζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών και προκλήσεων με όλους τους Διευθυντές Διεύθυνσης των Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων», τονίζει ο κ. Νικολάου.
 
III. Τομέας Απομόχλευσης (Legacy)
 
Ο τομέας απομόχλευσης θα συνεχίσει τις εργασίες του με σκοπό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του αποθέματος ακινήτων της Τράπεζας.
 
Ο Nick Smith θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην ταχεία μείωση των NPE μέσω μεγάλων συναλλαγών όπως το Helix 1 και θα αναλάβει τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Λύσεων  Απομόχλευσης (Executive Director Corporate Finance Solutions).
 
Ο Πανίκος Μουζούρης θα αναλάβει τον τομέα των αναδιαρθρώσεων και της διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Τράπεζας ως νέος Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης Δανείων και Διαχείρισης Χρεών (Executive Director RRD). Ο Πανίκος θα συνεργαστεί στενά με τον Nick για να συνεχίσουν και να επιταχύνουν την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Η Άννα Σωφρονίου θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη της Διεύθυνσης του Τομέα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) με σκοπό την διαχείριση και πώληση των ακινήτων που έχει αποκτήσει η Τράπεζα στα πλαίσια ανταλλαγής με χρέος και θα διοριστεί Εκτελεστική Διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων (Executive Director REMU)

Η νέα Εκτελεστική Οργανωτική Δομή του Συγκροτήματος θα εφαρμοστεί σταδιακά με πρόθεση να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 31.10.19, υπό την προϋπόθεση, της λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές για όλους τους νέους διορισμούς.  Η νέα εκτελεστική ομάδα (EXCO) θα καθορίσει άμεσα την στρατηγική κατεύθυνση μας και θα ξεκινήσει με την υλοποίηση των βασικών στρατηγικών πυλώνων.
 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)