Π. Νικολάου: Σε σημείο καμπής η Τράπεζα Κύπρου

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, λέει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Πανίκος Νικολάου, τονίζοντας πως οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την Τράπεζα αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.
 
Σε μήνυμα του προς το προσωπικό λίγες μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων των, ο κ. Νικολάου παραθέτει τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα, όπως το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο «πρέπει να κλείσει με αποφασιστικότητα», τις προκλήσεις που υπάρχουν για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου ανά το παγκόσμιο, ενώ σημειώνει ότι θα ενταθεί η τεχνολογική αναβάθμιση και ο δραστικός έλεγχος του κόστους. Εξαγγέλλει δε άμεση επαφή με το προσωπικό και τακτική επικοινωνία.
 
«Η Τράπεζα μας βρίσκεται σε σημείο καμπής», αναφέρει ο Πανίκος Νικολάου στο μήνυμά του και συνεχίζει: «Οι δικές μας αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία».
 
Όπως σημειώνει αυτό τον ρόλο, της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής τράπεζας του τόπου, τον αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας.
 
Υπενθυμίζοντας το έργο που έγινε στην τράπεζα μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Νικολάου σημειώνει πως «δεν είναι τυχαίο πως μετατρέψαμε το χρέος €11.4 δισ. στον ELA σε ρευστότητα πέραν των €6 δισ., ούτε τυχαία μειώσαμε τα ΜΕΔ μας από €15 δισ. σε €4.3 δισ., κυρίως μέσα από αναδιαρθρώσεις».
 
«Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν πόσο σκληρά δουλέψαμε και πόσο δρόμο έχουμε διανύσει τα τελευταία χρόνια», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως «ωστόσο, όσο εντυπωσιακή κι’ αν είναι η μέχρι σήμερα πρόοδος μας, έχουμε ακόμα μπροστά μας άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με το ίδιο πείσμα και τον ίδιο επαγγελματισμό».
 
Για τα κόκκινα δάνεια, ο  κ. Νικολάου τονίζει πως το ζήτημα «πρέπει να κλείσει με αποφασιστικότητα», καθώς, όπως σημειώνει, «η μείωση σε μονοψήφιο νούμερο από το 33% που είμαστε σήμερα είναι μονόδρομος».
 
Επισημαίνει, παράλληλα, τις «μεγάλες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν χαμηλά, την ώρα που απαιτούνται επενδύσεις στην τεχνολογία και σε νέες μεθόδους λειτουργίας.
 
«Τα κόστη», εξηγεί, «είναι ανελαστικά την ώρα που επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε εποπτεία είναι ήδη σε θέση να προσφέρουν πολλές από τις παραδοσιακά τραπεζικές υπηρεσίες».
 
Εξάλλου, ο κ. Νικολάου σημειώνει πως ο πελάτης θα πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα, μέσα στο πλαίσιο των εποπτικών προτεραιοτήτων.
 
Η Τράπεζα Κύπρου, συνεχίζει, «δεν είναι απλά η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου. Έχουμε μια μακρά ιστορία πρωτοπορίας. Καταγράφουμε μονίμως στις έρευνες το καλύτερο προσωπικό. Είμαστε μέρος της κοινωνίας και φορέας των μεγάλων αλλαγών. Αυτή είναι η θέση μας από το 1899. Συνεχίζουμε σήμερα να παραχωρούμε περισσότερα δάνεια από ό,τι όλες οι άλλες τράπεζες μαζί, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Βοηθούμε τους συμπολίτες μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, την οικογενειακή τους στέγη, τις σπουδές των παιδιών τους, τη νέα τους επιχείρηση».
 
«Θα εντείνουμε την ραγδαία τεχνολογική αναβάθμιση μας και το δραστικό έλεγχο του κόστους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε φορέας αλλαγών και προόδου για τον τόπο μας. Θα κτίσουμε στο μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τράπεζας μας, τα άτομα  την απαρτίζουν, προωθώντας την αξιοκρατία μέσα από διαφανείς διαδικασίες και την κουλτούρα ανάληψης πρωτοβουλίας και ευθύνης», σημειώνει.
 
Ο κ. Νικολάου ενημερώνει ότι σχεδιάζει «πιο άμεση επαφή με όλους τους συναδέλφους», καθώς, όπως αναφέρει, «δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ‘διεύθυνσης’ και ‘προσωπικού’».
 
«Θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις. Θα τιμήσουμε, μαζί, σαν μία αδιαίρετη ομάδα, την ιστορία της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μας επιτάσσει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους πελάτες. Και, πάνω από όλα, θα τιμήσουμε το λογότυπό μας, Κοινόν Κυπρίων, υποστηρίζοντας την πρόοδο, την ευημερία αλλά και την καινοτομία στον τόπο μας», καταλήγει.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος