Η αξία των ακάλυπτων επιταγών Ιανουάριος – Ιούλιος 2019 σε σχέση με το 2018

Η τελευταία ανακοίνωση του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών (ΚΑΠ) δείχνει αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο τόσο στις καταχωρήσεις ακάλυπτων επιταγών όσο και στην αξία τους.
 
Την Περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος του 2018 εκδόθηκαν 494 ακάλυπτες επιταγές με συνολική αξία €708,112 ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 εκδόθηκαν 565 ακάλυπτες επιταγές με συνολική αξία €928,454. Η αυξητική τάση του 2019 σε σχέση με το 2018 τονίζει ακόμα μια φορά την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας πριν τη σύναψη εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών.
Το να χαθούν η ακόμα και να εισπραχθούν με δυσκολία €928,454 σημαίνει επιβράδυνση στις δραστηριότητες και την ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων οι οποίες καλούνται να απορροφήσουν, έστω προσωρινά τη ζημιά. Η κατάσταση που διαμορφώνεται γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική εάν κληθούν να υποστούν τη ζημιά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά κανόνα δεν διαθέτουν μεγάλες αντοχές στην έκθεση σε πιστωτικούς κινδύνους.
 
Πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τους κινδύνους που περικλείονται στην αλόγιστη έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο μπορούμε να πάρουμε από τo Credit Risk Management Forum το οποίο διοργανώνει η Infocredit Group στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 στο “The Landmark Nicosia”.

Στην παρουσίασή του Νίκου Ιωάννου “ Credit Risk Management and Best Practices”, θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο το γεγονός κατάρρευσης μίας μεγάλης ή ακόμη και μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, πιθανόν να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία του τόπου. Η ορθή διαχείριση πιστωτικού κινδύνου αποτελεί βασικό παράγοντα για την οικονομική ευρωστία μιας επιχείρησης και είναι ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά εργαλεία για την βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την κερδοφορία της. Είναι πλέον επιτακτικό, οι κυπριακές επιχειρήσεις, να κατανοήσουν και να καλλιεργήσουν κουλτούρα ορθών πρακτικών διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, η οποία θα προάγει συγκεκριμένες διαδικασίες για τον εντοπισμό, την ανάλυση, διαχείριση και τον μετριασμό κινδύνων. 

Από την άλλη στην παρουσίασή της με τίτλο “What Are the Numbers Saying?”, η Νάταλι Καφαντάρη θα αναλύσει τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων μιας εταιρείας. Επίσης, θα παρουσιάσει μια επισκόπηση των αθετήσεων ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή των τελευταίων 10 χρόνων, καθώς και θα αναλύσει τους βασικούς δείκτες των 5 κύριων βιομηχανιών. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στην έννοια της «Αξιολόγησης 360⁰».

Στο ίδιο συνέδριο επίσης, ο Πανίκος Πουτζιουρής θα αναλύσει  την δεσπόζουσα παρουσία και τον πολυδιάστατο ρόλο των Μικρομεσαίων και Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη και τους λόγους που συχνά ταξινομούνται ως επικίνδυνες. Εκτός από τον επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κίνδυνο, υπάρχουν συχνά μη χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τα συνυφασμένα υποσυστήματα οικογενειακής ιδιοκτησίας, διοίκησης και τις επιπλοκές της διαγενεακής διαδοχής.

Αυτό που διαφαίνεται και παραμένει γεγονός στη τελευταία έκθεση του  Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) είναι η αυξητική τάση στις ακάλυπτες επιταγές, παρόλο που γνωρίζουμε πως ένας μεγάλος αριθμός συναλλαγών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και πολλές επιχειρήσεις δεν δέχονται πλέον επιταγές. Η μεταφορά της ζημιάς από συνεργάτη σε συνεργάτη μπορεί να αποβεί μοιραία ιδιαίτερα για εταιρίες με χαμηλή ρευστότητα. Πως μειώνουμε τον κίνδυνο εμπλοκής μας σε ένα καταστροφικό παιχνίδι ντόμινο;  Πολύ απλά, με την αξιολόγηση των συνεργατών μας στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική δουλειά από Ηρόδοτου, ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η θητεία του
Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές