powered by

Οι τέσσερις εξαιρέσεις όπου δεν θα υπάρχουν εγγυημένες καταθέσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για ένα κεντρικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, άρχισε με την έκδοση σχετικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Άρχης Τραπεζών όσον αφορά στην εφαρμογή της οδηγίας για τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων στην ΕΕ.


Μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, προτείνει αλλαγές με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταθετών, την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.


Η γνωμοδότηση προτείνει αλλαγές σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών, σχετικά με τη μεταφορά πόρων από το ένα σύστημα εγγυήσεων στο άλλο, αλλά και αλλαγές σχετικά με τις εξαιρέσεις που ισχύουν, και την ανταλλαγή πληροφόρησης  για τους καταθέτες.


Η γνωμοδότηση δεν προτείνει αλλαγές, για παράδειγμα, στο σημερινό επίπεδο κάλυψης των καταθέσεων που παραμένει στις 100.000 ευρώ, στις διατάξεις για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών καταγωγής των καταθέσεων και υποδοχής αυτών, ή των συμφωνιών που ήδη ισχύουν μεταξύ της EBA και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου .


To  ποσό των 100.000 ευρώ  είναι εγγυημένο είναι εγγυημένο ανά τράπεζα και ανά καταθέτη, ανεξαρτήτως του τρέχοντος επιπέδου των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων οποιουδήποτε Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων. Το ποσό των διαθέσιμων οικονομικών μέσων ενός Συστήματος Εγγύησης καταθέσεων δεν έχει καμία επίπτωση στο επίπεδο της εγγύησης αυτής και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης της εγγύησης.

Οι τέσσερις εξαιρέσεις από την επιλεξιμότητα  των εγγυήσεων σχετίζονται με καταθέσεις που ανήκουν σε:
- Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων ( υπάρχει ειδική μέριμνα)
- συνταξιοδοτικά συστήματα και δημόσιες αρχές ·
- καταθέσεις των οποίων ο κάτοχος δεν έχει προσδιοριστεί ποτέ ·
-κάλυψη καταθέσεων στα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ σε τρίτες χώρες

Δειτε Επισης

Οι τρεις βασικοί πυλώνες στους οποίους εστίασε το ετήσιο οικονομικό φόρουμ του CFA Society Cyprus
ΕΚΤ: Πότε κλείνει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων-Τι βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αγορές
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 346.230 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Τράπεζα Κύπρου: Ανταποκρίνεται εκ νέου άμεσα στις αποφάσεις της ΕΚΤ και μειώνει το επιτόκιο κατά 0.25%
Σήμα παύσης μείωσης επιτοκίων από Λαγκάρντ-«Σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αβεβαιότητα η ΕΚΤ»
Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για άμεσες μεταφορές σε ευρώ-Εκσυγχρονίζονται οι νομοθεσίες
Βίκτωρας Τροκούδης(Plum): Τι σημαίνει για καταναλωτές και αποταμιευτές η νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Συνεχίστηκε το ντόμινο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ-Η όγδοη διαδοχική από το καλοκαίρι του 2024
Εντυπωσιάζει με την επιχειρησιακή απόδοση και την κεφαλαιακή της ισχύ η Τρ. Κύπρου-Τι λέει η Deutsche Bank
Hellenic Bank Mobile App: Προσωπικό δάνειο από το κινητό; Ναι, τόσο απλά...