Χάρης: Πρόβλημα ουσίας και διαδικασίας με τα ν/σ για εκποιήσεις

Βελτιωμένη χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών την πρόταση που ψηφίστηκε για τις εκποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. 

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα επί της διαδικασίας, αλλά και επί της ουσίας. «Δεν λαμβάνονται αποφάσεις γι’ αυτά τα ευαίσθητα/τραπεζικά ζητήματα με ένα τέτοιο πρόχειρο/βεβιασμένο τρόπο. Σκεφτείτε ότι λάβαμε την τελική πρόταση Πέμπτη μεσημέρι και Παρασκευή πρωί ψηφίστηκε. Οι διεργασίες δεν διεξάγονται έτσι», επεσήμανε ο Χάρης Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι «έχουμε υποχρέωση σε τέτοιες περιπτώσεις να εξασφαλίζουμε ,για παράδειγμα, γνώμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Παράλληλα, τόνισε ότι επί της ουσίας, τα πράγματα διορθώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, αλλά η διαδικασία ήταν προβληματική και αυτή η υπόθεση έχει αφήσει στίγματα. 

«Κανείς δεν θα κλείσει τα μάτια μπροστά σε μια αντισυνταγματική πρόνοια»
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο νέας αναπομπής λόγω μη συμβατότητας με το Σύνταγμα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι σε θέση ν’ απαντήσε, σημειώνοντας ότι τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν Παρασκευή και σήμερα είναι Δευτέρα.

«Ειδικά για την πτυχή που αφορά τη συμβατότητα με το Σύνταγμα, ως Κυβέρνηση βασιζόμαστε στην άποψη του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και κάθε φορά που η Βουλή ψηφίζει μια δική της πρόταση. Συνεπώς, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι δεν είναι όμως σε θέση να σχολιάσει τη συνταγματική πτυχή. 

Στην ερώτηση αν πρόκειται για ζήτημα πολιτικών αποφάσεων σε κάποιο βαθμό, ανέφερε ότι δεν νομίζει να ισχύει κάτι τέτοιο. 

«Δηλαδή δεν νομίζω να υπάρχει κανείς,(είτε ο Γενικός Εισαγγελέας, είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που να κλείσει τα μάτια μπροστά σε μια αντισυνταγματική πρόνοια. Συνεπώς, δεν νομίζω να πει κανένας ας προσπεράσουμε την αντισυνταγματικότητα», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ένα ζήτημα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο πολιτικό ή οικονομικό, αλλά νομικό και σ’ αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθεί η αναγκαία διαδικασία.

Πάγωμα ή όχι;
Όσον αφορά αν έχει γίνει πάγωμα των εκποιήσεων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν έχει τεθεί ενώπιον του ούτε ένα παράδειγμα. «Άλλο να παίρνεις τις προειδοποιητικές επιστολές, που είναι υποχρέωση των τραπεζών. Οι τράπεζες υποχρεούνται να στέλνουν όλες τις προειδοποιητικές επιστολές. Ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν και κάποιοι δανειολήπτες που δεν δίνουν καθόλου σημασία παρά το ΕΣΤΙΑ και παρά το πλαίσιο αφερεγγυότητας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι συνεπώς, πρέπει να αποστέλλονται τέτοιες επιστολές. 

Διευκρίνισε, όμως, ότι για εκποιήσεις κατοικίας δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι, λέγοντας ότι έχουν αναφερθεί πρόσφατα κάποιες περιπτώσεις, τις οποίες εξετάσαμε. «Η μία ήταν εξοχικό και το άλλο ήταν οικοδομή η οποία δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί, που σημαίνει ότι ακόμα δεν έμενε μέσα κόσμος», είπε σχετικά.

«Συνεπώς, γίνονται εκποιήσεις άλλων περιπτώσεων και πρέπει να γίνονται επειδή πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια είσπραξης γι’ αυτά τα δάνεια που έχουν δοθεί ,αλλά η εικόνα που έχω, και δεν έχει τεθεί ενώπιον μου οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση, είναι ότι οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας έχουν ανασταλεί», εξήγησε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Είναι και προς το συμφέρον της τράπεζας να αναστείλουν την εκποίηση. Δεν θα κερδίσουν περισσότερα προχωρώντας τα πράγματα προς την εκποίηση. Θα κερδίσουν περισσότερα αν αυτός ο δανειολήπτης μπει στο ΕΣΤΙΑ. Θα μειωθεί η δόση του, αλλά θα υπάρξει και ενίσχυση από το κράτος και θα είναι σε καλύτερη θέση όλοι», τόνισε ακόμα.
 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας