CFA Institute: Τα εμπόδια στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών στην Κύπρο

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ακόμη αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανάπτυξη και ενσωμάτωσή τους, ενώ η περιορισμένη ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές και η πολύ χαμηλή προσφορά εισηγμένων μετοχικών και ομολογιακών τίτλων αποτελούν τα βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών στην Κύπρο, αναφέρει το CFA Institute, σε έρευνα που πραγματοποίησε για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το 2018.

Την έρευνα παρουσίασε η Josina Kamerling, Επικεφαλής Ρυθμιστικών Δραστηριοτήτων του CFA Institute στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA) σε πρόσφατη διάλεξη, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό τον τίτλο «Το μέλλον των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ».  Όπως ανέφερε η κ. Kamerling, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις αγορές. «Οι προκλήσεις που πρέπει να εξετάσουν οι πολιτικοί φορείς είναι η ασυμμετρία στην πληροφόρηση, η έλλειψη ρευστότητας και οι μεγάλες περίοδοι επενδύσεων. Αυτοί οι παράγοντες αποθαρρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές να διοχετεύσουν τις καταθέσεις τους στις κεφαλαιαγορές», ανέφερε.
 


Το CFA Institute αναμένει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της ΕΕ, συνδέοντας τον χρηματοοικονομικό τομέα με την κοινωνία και αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για την οικονομία. «Οι αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές θα παρέχουν επίσης μεγαλύτερη επενδυτική προστασία, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τους επενδυτές. Η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επενδυτών και χρηματοδότησης, ενώ ο τομέας FinTech μπορεί επίσης να ενισχύσει αυτή την σχέση, εάν παρακολουθείται σωστά», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την κ. Kamerling, το CFA Institute θα δραστηριοποιηθεί ενεργά σε αυτά τα θέματα την επόμενη πενταετία.

Η επικεφαλής της ρυθμιστικής προσέγγισης του CFA Institute ανέφερε επίσης ότι το 2017, το CFA Institute διεξήγαγε έρευνα σε θέματα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική Πολιτική και Διακυβέρνηση) στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων, από την οποία διαφάνηκε με σαφήνεια ότι το 75% των μελών του λαμβάνει υπόψη αυτά τα θέματα. «Ωστόσο, οι πρακτικές ESG εφαρμόζονται περισσότερο στις αγορές μετοχικών τίτλων και λιγότερο στις αγορές ομολόγων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Kamerling, το CFA Institute προτρέπει όλους τους επαγγελματίες επενδύσεων να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG, κατά περίπτωση, ως σημαντικό μέρος της ανάλυσής τους και της διαδικασίας λήψης επενδυτικών αποφάσεων, ανεξάρτητα από το επενδυτικό στυλ τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία και την επενδυτική προσέγγισή τους.

CFA Society Cyprus
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus) είναι ο τοπικός σύνδεσμος στην Κύπρο του Ινστιτούτου CFA, το οποίο εδρεύει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και έχει πάνω από 150.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας σε εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς αναλυτές, κατόπιν αυστηρών εξετάσεων, την κορυφαία πιστοποίηση CFA (Chartered Financial Analyst). Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2003 και σήμερα αριθμεί 157 μέλη, τα οποία έχουν όλα αποκτήσει την πιστοποίηση του CFA και αντιπροσωπεύουν όλες τις μεγάλες τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες της Κύπρου. Ως πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές από το Ινστιτούτο CFA, τα μέλη του Συνδέσμου είναι τα πλέον καταρτισμένα σε θεωρητικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο άτομα για να αναλύουν θέματα σχετικά με την Χρηματοοικονομική Επιστήμη και ειδικότερα τις επενδύσεις.

Δειτε Επισης

Δωρεάν υπηρεσίες και μειωμένες χρεώσεις από την Ελληνική Τράπεζα για τους πελάτες της
Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Οι επενδύσεις που σχεδιάζουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έως το 2026 και η θέση της Κύπρου
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP