Ασσιώτης: Η Ελληνική Τράπεζα έγινε δυόμιση φορές μεγαλύτερη

Μέσω της εξαγοράς του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα δημιουργήθηκε ένας μεγάλος οργανισμός με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, μεγαλώνοντας σε αριθμό καταστημάτων, σε αριθμό προσωπικού, σε μέγεθος δανειακού χαρτοφυλακίου, σε όγκο καταθέσεων, σε κεφάλαια αλλά και σε ρευστότητα, ανέφερε ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του πρώτου The Annual Gala Dinner από τον Τομέα Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, επεσήμανε ότι το σύνολο του ισολογισμού της Τράπεζας αυξήθηκε από €6,7 δισ. σε €16 δισ., με αποτέλεσμα η Ελληνική Τράπεζα να γίνει σχεδόν δυόμισι φορές μεγαλύτερη.

 

Διαβάστε ακόμα: Kαταστήματα που «κλείδωσαν» την παρουσία τους στο Neo Plaza

 

Την ίδια ώρα, κατέθεσε τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για το ύψος των εσόδων από το φυσικό αέριο, αλλά και το πότε αναμένεται να προκύψουν.

Χαρακτηρίζοντας το 2018 ως μία χρονιά ορόσημο όχι μόνο για την Ελληνική Τράπεζα, αλλά και για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ανέφερε ότι η εξαγορά της καλής ΣΚΤ από την Ελληνική συνέβαλε στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συνεισφέροντας στην αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης απέναντι στις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και του να είμαστε δίπλα τους, να στηρίζουμε τα σχέδιά τους και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας που είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων», πρόσθεσε σχετικά.

Οι εισηγήσεις για την οικονομία
Σημειώνοντας ότι παρά τις θετικές ενδείξεις για την κυπριακή οικονομία, υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα πρέπει να διορθωθούν, ο Ανδρέας Ασσιώτης ανέφερε ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν παραμένει αμέτοχη στην όλη διαδικασία προωθώντας εισηγήσεις προς τις αρμόδιες αρχές που, όπως είπε, θεωρούνται ότι θα αποδειχθούν ωφέλιμες για την οικονομία.

Ανάμεσά τους, απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης επενδύσεων με ψηφιοποιημένες διαδικασίες, προώθηση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για τη συνεχή προσέλκυση επενδύσεων όπως προσωρινές φορολογικές απαλλαγές, λογιστικούς κανόνες που να επιτρέπουν την επιτάχυνση των αποσβέσεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ή ακόμα και εκπτώσεις από φορολογικά κέρδη βάσει του αριθμού των εργαζομένων ή από άλλες δαπάνες που σχετίζονται με τον κύκλο εργασιών. 

Εξωστρέφεια, επενδύσεις και καινοτομία
Ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας σημείωσε ακόμα ότι το αναπτυξιακό πρότυπο που θα οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να θεμελιωθεί στην εξωστρέφεια, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καινοτομία.

«Η Ελληνική Τράπεζα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη σε αυτούς τους στόχους και πάντα έτοιμη να στηρίξει τις αξιόχρεες κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς διαθέτει τη ρευστότητα, τα κεφάλαια και την καινοτομία και την τεχνογνωσία για να υλοποιήσει τη στρατηγική της και χαίρει της εμπιστοσύνης εγχώριων και διεθνών οργανισμών, όπως απέδειξε και η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», είπε σχετικά.

 

Διαβάστε ακόμα: 360: Οι πρώτες φωτογραφίες από τα διαμερίσματα

 

Πρόσθεσε επίσης ότι το 2018 ήταν η τέταρτη χρονιά ανάπτυξης με μέσο ρυθμό 4%, με την κυπριακή οικονομία να μεγεθύνεται κατά 16% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων υπερβαίνει πλέον τις 400,000 το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο έναντι 365,000 το 2013, δηλαδή έχουν ουσιαστικά δημιουργηθεί 35,000 νέες θέσεις εργασίες. Αυτό, είπε ο κ. Ασσιώτης, «συνεπάγεται αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος και αύξηση του κύκλου εργασιών των κυπριακών επιχειρήσεων».

Όσον αφορά το 2019, εξήγησε ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις για φέτος και για την επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% συνοδευόμενη από ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, υποβοηθητικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και υψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης.

Πότε έρχονται τα έσοδα από το φυσικό αέριο
Η επίτευξη ψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σχετίζεται με την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, εφόσον αυτή αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμη.

Όπως είπε ο κ. Ασσιώτης, τα σημαντικότερα ευρήματα αφορούν στα τεμάχια 12, 6 και 10, διευκρινίζοντας ότι όσον αφορά την ανακάλυψη που αφορά το κοίτασμα Αφροδίτη (τεμάχιο 12), το απόθεμα δεν θεωρείται αρκετό για μία επένδυση κατασκευής τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η αξία του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνεται γύρω στα €30 δισ., ενώ λαμβάνοντας υπόψη το κόστος απόσβεσης της επένδυσης που κυμαίνεται γύρω στα €3 δισ., τα διαχειριστικά έξοδα και τον αναλογικό καταμερισμό των εσόδων μεταξύ κράτους και εταιρειών που συνήθως ορίζεται γύρω στο 60% για το κράτος και στο 40% για τις εταιρείες, τα καθαρά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία αναμένονται γύρω στα €15 δισ. για μία περίοδο 15 ετών παραγωγής.

Αντίθετα, στα τεμάχια 6 και 10, όπου οι διεργασίες βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο και χρειάζονται περισσότερες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, τα ευρήματα είναι πιο θετικά και ίσως να δικαιολογούν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο μέσω κοινής ανάπτυξης, εφόσον η γεωγραφική τους θέση το επιτρέπει, ανέφερε ο κ. Ασσιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 6 η ανακάλυψη αφορά το κοίτασμα Καλυψώ ενώ στο τεμάχιο 10 η ανακάλυψη αφορά το κοίτασμα Γλαύκος, με την κοινή ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων να καλύπτει την απαραίτητη ποσότητα για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος δημιουργίας εγκαταστάσεων τερματικού που φτάνει τα €10 δισ., τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία  εκτιμώνται γύρω στα €30 δισ. 

Όσον αφορά το πότε αναμένονται αυτά τα έσοδα, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι για να υπάρξει καταρτισμός επενδυτικής απόφασης θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια, οι κατασκευές θα διαρκέσουν άλλα 3-4 χρόνια και επομένως οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα γίνουν σε 5-6 χρόνια.

Εξάλλου, τα πρώτα 2-3 χρόνια όλα τα έσοδα από τις εξαγωγές θα αξιοποιηθούν για την απόσβεση των επενδύσεων, άρα η ροή χρημάτων θα αρχίσει σε περίπου οκτώ χρόνια, τόνισε σχετικά ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας..

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας