Διοικητής: Νόμιμες συναλλαγές χάνονται λόγω καθυστερήσεων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ενίσχυση των μηχανισμών τους για εξέταση και προώθηση  νόμιμων συναλλαγών ξένων επενδυτών, έστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου. 
 
Ο Διοικητής επιβεβαίωσε ότι αριθμός νόμιμων συναλλαγών φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, εξ αιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται κατά τις διαδικασίες ελέγχου από τα τραπεζικά ιδρύματα, υπό τον μεγάλο φόβο που επικρατεί για το ενδεχόμενο μια συναλλαγή να μην είναι νόμιμη.  
 
Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ για θέματα της κυπριακής οικονομίας, παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών, οι οποίοι του μετέφεραν ότι, μεταξύ άλλων, αριθμός εμβασμάτων από το εξωτερικό προς όφελος εδώ επιχειρηματιών, επιστρέφονται πίσω από τις τράπεζες, ειδικά αν προέρχεται από συγκεκριμένες χώρες όπως η Κίνα ή πρώην Σοβιετικές, ο κ. Ηροδότου γνωστοποίησε ότι θα ηγηθεί προσεχώς συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προς αντιμετώπιση του όλου προβλήματος. «Η προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», τόνισε ο Διοικητής, «δεν πρέπει να επηρεάζει την έγκαιρη και ομαλή διεκπεραίωση νόμιμων συναλλαγών. Αυτό επηρεάζει και τις ίδιες τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και την οικονομία».
 
Ο Διοικητής υπέδειξε ότι ο τράπεζες πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους και στις κατάλληλες τεχνολογίες έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά ταυτόχρονα να μειωθούν και οι αρνητικές επιπτώσεις στις νόμιμες δραστηριότητες. «Πιστεύω ότι πρέπει να βοούμε άμεσες λύσεις. Αν και εφόσον υπάρχουν ασάφειες στους κανονισμούς που δυσκολεύουν το έργο των τραπεζών, θα πρέπει να το δούμε συλλογικά, όμως θα πρέπει να επενδυθεί χρόνος και χρήμα για την εκπαίδευση του προσωπικού των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ηροδότου.
Σχολιάζοντας την αναφορά χωρών, ο Διοικητής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία στόχευση προς οποιαδήποτε χώρα ή εθνικότητα για τέτοιους σκοπούς.
 
Πάντως, ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η οποία όποως είπε αναγνωρίζεται και πρέπει να συνεχιστεί. 
 
Να ενισχυθούν οι αναδιαρθρώσεις
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρθηκε και στην πτωτική πορεία των ΜΕΔ, μετά και την πώληση πακέτου δανείων από τραπεζικά ιδρύματα.  Όπως είπε, από τα €28 δις, πλέον τα ΜΕΔ βρίσκονται στα €11 δις, ωστόσο ακόμα το ποσό αυτό παραμένει υψηλό γι αυτό και υπέδειξε ότι η προσπάθεια και η τάση μείωσης θα πρέπει να συνεχιστούν. Ο Διοικητής τόνισε ότι πέραν της συνταγής πώλησης ΜΕΔ, τα οποία βγαίνουν μεν από το τραπεζικό σύστημα αλλά παραμένουν στην οικονομία, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να εστιάσουν επίσης στη διενέργεια σωστών αναδιαρθρώσεων. «Οι τράπεζες να μην επικεντρώνονται μόνο στην πώληση δανείων. Είναι σημαντικές και οι αναδιαρθρώσεις για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μπορούν να επιτευχθούν με τα εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεση τους οι τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά.  
 
Προοδεύει η οικονομία
Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο Διοικητής σημείωσε ότι αυτή επιδεικνύει, εδώ και κάποια χρόνια, ανάπτυξη πολύ υψηλού επιπέδου. Η αύξηση του ΑΕΠ το 2018 ήταν 3,9%, ενώ πρόσθεσε, στην ανάπτυξη συνεισφέρουν διάφοροι τομείς της οικονομίας, χωρίς να υπάρχει υπερβολική εξάρτηση από κάποιον συγκεκριμένο, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά θετικό.
 
Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα γύρω στο 1,2%, το ιδιωτικό χρέος μειώνεται, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ανεργίας. Αν και προβλέπεται ελαφρά μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να είναι σε ψηλά επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια.
 
Βεβαίως, συμπλήρωσε ο κ. Ηροδότου, οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στα σημερινά δεδομένα και τάσεις που βλέπουμε στην Αμερική, Ευρώπη και γενικότερα, προσθέτοντας πως η γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τις αγορές και οικονομίες. «Αν και η δυναμική της κυπριακής οικονομίας ξεχωρίζει στην Ευρώπη, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και ευρύτερα επειδή μπορούν να μας επηρεάσουν.
 
Ο Διοικητής προανήγγειλε επίσης αλλαγές προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας και στην ενίσχυση της παρουσίας της στα ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα. Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι έχει συμφωνηθεί με δύο άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης η έναρξη συνεργασίας σε τεχνοκρατικά θέματα και έργα που υπάγονται είτε στον ΕΕΜ είτε στην ΕΚΤ. Επίσης, συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμες αποστολές 2-3 εβδομάδων στη Φρανκφούρτη, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και αλληλοκατανόηση μεταξύ ΚΤ και εποπτών.

 

Δειτε Επισης

Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS