Μεγαλομέτοχος της Ελληνικής η Δήμητρα Επενδυτική

Μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, με ποσοστό 21% καθίσταται πλέον η Δήμητρα Επενδυτική, μετά την αγορά ποσοστού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 13 Μαΐου, μετά από μαραθώνιες επαφές που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο μερών. 
 
Η Δήμητρα Επενδυτική κατέβαλε στην EBRD το ποσό των €10,6 εκατ, πληρώνοντας 0,93 ευρώ ανά μετοχή, τιμή μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Ελληνικής, η οποία έκλεισε χθες στο 0,87
ευρώ.
 
Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Ελληνική καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ ακολουθούν οι Wargaming με 20,61%, η Poppy Sarl (Pimco) με 17,30%, η Third Point Hellenic Recovery Fund LP με 12,59% και η 7Q Financial Services Ltd με 8,99%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η EBRD είχε αποκτήσει μετοχές τόσο της Ελληνικής όσο και της Τράπεζας Κύπρου, σε μια κίνηση στήριξης του τραπεζικού συστήματος κατά την κρίση του 2013, ενώ μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, το ποσοστό της είχε περιοριστεί περίπου στο 2.6%.
 
Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τον καταρτισμό του νέου ΔΣ της Ελληνικής, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου. Με τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών της τράπεζας, είναι φανερό ότι η Δήμητρα επενδυτική ισχυροποιεί τη θέση της.
 
Επισημαίνεται ότι η Δήμητρα  Επενδυτική αγόρασε τον περασμένο Μάρτιο το 50% του ποσοστού των μετοχών που κατείχε στην Ελληνική η Εκκλησία και το οποίο αντιστοιχούσε σε 4,1 εκατομμύρια μετοχές. Πλέον το ποσοστό της αρχιεπισκοπής έχει μειωθεί στο 1%.
 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου