Απογειώθηκε ο τομέας των funds

Σημαντική άνοδο κατέγραψε σε σύντομο διάστημα ο τομέας των συλλογικών επενδυτικών ταμείων, τόσο στο σύνολο του αριθμού των εποπτευομένων όσο και στο συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση.

Πιο αναλυτικά, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση ανερχόταν στα €6.3 δισ., καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018 (€5,6 δισ.). Ταυτόχρονα καταγράφηκε άνοδος 61% σε σχέση με το 2017 και άλμα 132% σε σχέση με το 2016.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου, η συντριπτική πλειοψηφία του 97,6% (€6,1 δισ.) αφορά διαχείριση ενεργητικού του τομέα συλλογικών επενδύσεων, ενώ το 2,4% (€153,1 εκατ.) αφορού κλειστού τύπου επενδυτικές εταιρείες (διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων) που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.

Διαβάστε ακόμα: Ξέφραγο αμπέλι ο Συνεργατισμός για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης διαχειρίζονται τόσο κυπριακούς όσο και μη κυπριακούς Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ).

 

 

Διαβάστε ακόμα: Λεμεσός: Ποιες κατοικίες βγαίνουν στο σφυρί τον Μάρτιο

Εποπτεύει 666 οντότητες
Με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη και την πρόοδο της κυπριακής κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου είχε τον Ιανουάριο του 2019 υπό την εποπτεία της 666 οντότητες, εκ των οποίων 248 Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να φτάνουν στα €8,3 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2018 και ο αριθμός των πελατών τους να πλησιάζει το 1,4 εκατ.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εργδοτουμένων, μόνο στις ΚΕΠΕΥ, την ίδια περίοδο ανερχόταν στα 4.747 άτομα. 
 

 

Στους εποπτευόμενους περιλαμβάνονται επίσης 158 Επιχειρήσεις Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ), το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και ένας Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης.

Η Κεφαλαιαγορά εποπτεύει επίσης 65 εταιρείες με τίτλους εισηγμένους προς διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ και 14 Εκδότες τίτλων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, όσον αφορά στη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις των νόμων περί διαφάνειας, ενημερωτικών δελτίων και προτάσεων εξαγοράς. 

 

 


Σκιαγραφώντας τα επενδυτικά ταμεία
Σημαντικό κομμάτι της ρυθμιστικής αρμοδιότητας της ΕΚΚ αποτελεί επίσης ο τομέας των συλλογικών επενδυτικών ταμείων. H Επιτροπή έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 179 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ).

Από το σύνολο των εταιρειών, οι 76 είναι Εξωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, οι 64 Εσωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ και οι 39 Εξωτερικοί Διαχειριστές. Ο συνολικός αριθμός εταιρειών διαχείρισης περιλαμβάνει, 27 ΔΟΕΕ, 72 ΔΟΕΕ – κάτω των ορίων και 4 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ. Το συνολικό Ενεργητικό υπό Διαχείριση, το 4ο  τρίμηνο του 2018 ανερχόταν στα €6.3 δισ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018. Όσον αφορά στην επενδυτική πολιτική των ΟΣΕΚΑ, αυτοί επενδύουν το 78% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση σε Κινητές Αξίες, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 12% οι επενδύσεις σε Καταθέσεις.

Όσον αφορά τους OEE και ΟΕΕΠΑΠ, το 48% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση επενδύεται σε μετοχές και το 16% σε Ακίνητα. Σχετικά με την επενδυτική πολιτική των ΔΟΕΕ κάτω των ορίων – κλειστού τύπου επενδυτικές εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, το 29% του ενεργητικού επενδύεται σε Ακίνητα και το 28% σε Καταθέσεις.

Όπως ανέφερε η κ. Καλογήρου, η συμβολή των συλλογικών επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας εκτιμάται από όλους τους φορείς ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Λόγω του ευρέως φάσματος υπηρεσιών που προϋποθέτει η σύσταση και η λειτουργία των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, περιλαμβάνει διαχειριστές επενδύσεων, θεματοφύλακες, λογιστές, ελεγκτές και πολλούς άλλους. Επίσης, οι επενδύσεις αυτές διευκολύνουν την άμεση διοχέτευση ιδιωτικών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία και αποτελούν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και διαφόρων έργων υποδομής. 

Ο συνολικός αριθμός των οντοτήτων υπό την εποπτική ευθύνη της ΕΚΚ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς τον Ιανουάριο 2019 βρίσκονταν υπό διαδικασία εξέτασης 107 αιτήσεις για αδειοδότηση νέων εποπτευόμενων οντοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν 26 ΚΕΠΕΥ, 11 ΕΠΔΥ και 70 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων. Στο αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 45 προεγκρίσεις εταιρειών, οι οποίες δύναται να λάβουν τελική άδεια εντός του 2019, νοουμένου ότι εκπληρώσουν τους όρους που τους έχουν τεθεί.  

Επιβράδυνση λόγω προστασίας και νέου πλαισίου
Από την άλλη, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σημείωσε ότι ο ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων απόκτησης άδειας ΚΕΠΕΥ, πάρα την αύξηση που συνεχίζει να καταγράφει, την τελευταία διετία παρουσιάζει επιβράδυνση. Η επιβράδυνση  οφείλεται, πρόσθεσε η κ. Καλογήρου, τόσο στα μέτρα που επιβλήθηκαν από το 2016 από την ΕΚΚ, στο πλαίσιο προστασίας των ιδιωτών επενδυτών από την προώθηση πολύπλοκων επενδυτικών προϊόντων, όσο και στην εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2018 του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει τις επενδυτικές υπηρεσίες γνωστού ως MiFID II, το οποίο είναι πιο αυστηρό από το προηγούμενο καθεστώς και δίνει τη δυνατότητα στις εποπτικές Αρχές να έχουν παρεμβατικό ρόλο στα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρονται από τις ΕΠΕΥ. 

Σημείωσε ακόμα ότι το υπό αναφορά θεσμικό πλαίσιο αυξάνει σημαντικά το κόστος των διαδικασιών αδειοδότησης και μετέπειτα της λειτουργίας ΚΕΠΕΥ. Η μείωση οφείλεται, επίσης, στα προσωρινά μέτρα που επέβαλε η ESMA σε όλη την Ευρώπη για απαγόρευση διάθεσης των binary options και τη διάθεση με αρκετούς περιορισμούς των παράγωγων προϊόντων (CFDs), όπως forex, σε ιδιώτες επενδυτές.  
 
Προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα πιο πάνω μέτρα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των οντοτήτων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, η ΕΚΚ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων επενδυτικών προϊόντων και αγορών στην Κύπρο. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του τομέα των συλλογικών επενδύσεων και η προώθηση νομοθεσιών για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης και του Crowdfunding.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων