Τρ. Κύπρου: Πώλησε €33,7 εκατ. κόκκινα δάνεια στην APS

InBusinessNews  05/02/2019 16:11
Τρ. Κύπρου: Πώλησε €33,7 εκατ. κόκκινα δάνεια στην APS

Τρ. Κύπρου: Πώλησε €33,7 εκατ. κόκκινα δάνεια στην APS

InBusinessNews  05/02/2019 16:11
Η Τράπεζα Κύπρου πώλησε πρόσφατα ένα μικρό χαρτοφυλάκιο λιανικών ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με μεγάλες καθυστερήσεις, στην APS Delta s.r.o, μέλος του ομίλου εταιρειών της τσεχικής APS, γνωστής στην Κύπρο από την συμμετοχή της στην πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας.

RELATED ARTICLES


 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πρόκειται για το έργο με την ονομασία «Velocity», που αφορά δάνεια συμβατικής αξίας €245 εκατομμυρίων, με την καθαρή τους αξία να ανέρχεται στα €33,7 εκατ. Δηλαδή η τράπεζα είχε διαγράψει περίπου το 86% της συμβατικής αξίας των δανείων αυτών.
 
Πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστικά συναλλαγή πώλησης δανείων στην τράπεζα, μετά το Helix, που αφορούσε πώληση πακέτου δανείων καθαρής αξίας €2,8 δις, εκ των οποίων τα €2,7 ΜΕΧ και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της τράπεζας για καθάρισμα του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.
 
Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 9.700 δανειολήπτες (8.800 ιδιώτες και 900 μικρομεσαίες επιχειρήσεις) με μέσο ποσό συναλλαγής τις €12.500. Πρόκειται για πολλά δάνεια με μικρά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολα στη διαχείριση, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία, ήτοι το 90%, βρίσκονται σε καθυστέρηση πέραν των πέντε ετών.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συναλλαγή, λόγω και των υψηλών προβλέψεων, δεν αναμένεται να έχει κανένα αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας και υπόκειται στις αναγκαίες εποπτικές εγκρίσεις.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συμφωνία πώλησης δεν προνοεί εξυπηρέτηση των δανείων, η οποία θα ανατεθεί στην APS Debt Servicing Cyprus Ltd, η οποία ήδη διαχειρίζεται τα δάνεια της Ελληνικής. Με βάση άλλες πληροφορίες η εταιρεία υπέβαλε στην Κεντρική Τράπεζα αίτηση για απόκτηση άδειας εξαγοράς πιστώσεων.
 
Προς οριστικό καθάρισμα των ΜΕΧ;
Μετά την υλοποίηση του Helix, η Τράπεζα Κύπρου περιόρισε τα κόκκινα δάνειά της στα €5 δις που αντιστοιχούν στο 37% του συνολικού της δανειακού χαρτοφυλακίου, με τις ΜΕΧ να παρουσιάζουν συνολική μείωση κατά €10 δις τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σύγκριση με την κορύφωσή τους τον Δεκέμβριο του 2014.
 
Παράλληλα, με την έναρξη του κυβερνητικού σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και λαμβάνοντας υπόψη την σταθερή υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής, (ενισχυμένου με την κρατική επιδότηση του ενός τρίτου της δόσης), οι ΜΕΧ της τράπεζας οδεύουν προς μείωση κατά €0,9 δις, αφού αυτά τα δάνεια θα μεταναστεύσουν στο εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο έπειτα από ένα χρόνο, όπως προνοεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας, αναδιαρθρωμένα δάνεια €0,6 δις βρίσκονται σε πλήρη εξυπηρέτηση χωρίς καθυστερήσεις και αναμένεται να επαναταξινομηθούν ως εξυπηρετούμενα μέχρι το τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα με αυτές τις δύο κινήσεις οι ΜΕΧ στην Τράπεζα Κύπρου, αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν στα €3,5 δις ή στο 26,11% μέσα στο 2020, δεδομένου ότι παρατηρηθεί κανονική υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής.
 
Εξάλλου, με βάση παρουσιάσεις της τράπεζας, ακόμα ένα τμήμα αναδιαρθρωμένων δανείων συνολικού ύψους €0,4 δις, που δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι θα εξέλθει από το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΧ μετά το 2021 (€0,2 δις το 2020 και €0,2 δις μετά το 2021).
 
Πέραν του στόχου για οργανική μείωση των ΜΕΧ κατά €0,2 δις κάθε τρίμηνο (αναδιαρθρώσεις μέσω της μονάδας αναδιαρθρώσεων και ανάκτησης χρεών), η τράπεζα έχει γνωστοποιήσει ότι συνεχίζει να εξερευνά ταυτόχρονα εναλλακτικές οδούς για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των ΜΕΧ μέσω δομημένων λύσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας