Tα μεγάλα εμπορικά ακίνητα στα χέρια τραπεζών

Μεγάλος αριθμός δημοπρασιών έχουν προκηρυχθεί κυρίως από τις Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα για αρκετά ακίνητα που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς τους με την μέθοδο ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτου. Την ίδια ώρα, ένας σεβαστός αριθμός ακινήτων μεγάλης αξίας παραμένουν στις λίστες των εταιρειών διαχείρισης που οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ή έχουν συνάψει συμφωνίες για να διαχειρίζονται τα ακίνητα που έχουν περιέλθει υπό την κατοχή τους.

Διαβάστε ακόμα: Q Boutique Hotel: Το παλιό με το καινούργιο στην καρδιά της Λάρνακας

Το InBusinessNews παρουσιάζει τα μεγαλύτερα σε αξία εμπορικά ακίνητα που παρουσιάζονται στις λίστες των REMU, APS και Altamira.

Διαβάστε ακόμα: Ποιά smartphones πουλήθηκαν περισσότερο στην Κύπρο

REMU
Πρώτο στη λίστα της REMU εξακολουθεί να φιγουράρει το πρώην εμπορικό κτήριο ΟΡΦΑΝΙΔΗ στο Στρόβολο με τη εκτιμώμενη τιμή πώλησης του να ανέρχεται στα €34 εκατ. Πρόκειται για τριώροφο εμπορικό κτήριο με συνολικό εμβαδό τα 59.437 τ.μ. με 1.126 χώρους στάθμευσης και το συνολικό εμβαδό του τεμαχίου γης όπου έχει ανεγερθεί ανέρχεται στα 43.138 τ.μ.

Διώροφο εμπορικό κτήριο με showroom και υπόγειο στον Στρόβολο με συνολικό εμβαδό 12.348 τ.μ. Η εκτιμώμενη τιμή πώλησης ανέρχεται στα €18,3 εκατ. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της REMU με την σήμανση “under offer”.
 

Βιομηχανική αποθήκη στο Δάλι με συνολικό εμβαδό 5.797 τ.μ. σε τεμάχιο γης με εμβαδό 52.560 τ.μ. και εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα €8,835 εκατ. Στο τεμάχιο γης περιλαμβάνονται τέσσερα κτήρια. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα κτήριο με χώρο γραφείων 2.200 τ.μ., αποθήκη 1.510 τ.μ., εργαστήριο 1.765 τ.μ. και καφετέρια εργαζομένων 322 τ.μ. και αίθουσα εκπαίδευσης.
 

Βιομηχανική αποθήκη στο Δάλι με συνολικό εμβαδό 7.500 τ.μ. σε τεμάχιο γης με εμβαδό 7.950 τ.μ. και εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα €8,680 εκατ. Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σε έξι συνεχόμενα τεμάχια γης, ενώ το κτήριο αποτελείται από γραφεία με βοηθητικούς χώρους (1.650 τ.μ.) και αποθηκευτικό χώρο με ψύκτες (6.300 τ.μ.).
 

Εμπορικό κτήριο με καταστήματα και γραφεία στην Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία με συνολικό εμβαδό 2.782 τ.μ. με εκτιμώμενη τιμή πώλησης τα €8,5 εκατ. Το κτήριο αποτελείται από ένα ευρύχωρο κατάστημα 612 τμ στο ισόγειο με ένα ημιυπόγειο 315τμ και ενιαίο πρώτο όροφο 475τμ. Ο δεύτερος, τρίτος και τέταρτος όροφος αποτελείται από γραφεία με έκταση τα 460 τμ ο κάθε όροφος.
 


Ξενοδοχείο 130 δωματίων στην περιοχή Πύλα στη Λάρνακα με εκτιμώμενη αξία πώλησης €7,5 εκατ.

Εμπορικό κτήριο στην Αγία Φύλα στη Λεμεσό (πρώην Πισσαρίδης) με εκτιμώμενη τιμή πώλησης €7,25 εκατ.

APS
Στην λίστα της APS δεν αναφέρονται τιμές πώλησης για όλα τα εμπορικά ακίνητα και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προσφορές για τα διαθέσιμα ακίνητα. Καθορίζοντας όμως την ανάρτηση της λίστας από το ακριβότερο στο φθηνότερο ακίνητο, πρώτο στην ταξινόμηση αφορά εμπορικό κτήριο (πρώην εμπορικό κέντρο Ε & S Αnexartisias) που βρίσκεται στην Λεμεσό. Το υπόγειο αποτελείται από υπαίθριο χώρο λιανικής πώλησης, αποθήκες, λεβητοστάσιο και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το ημιυπόγειο και ο πρώτος όροφος λειτουργούν ως ενιαία μονάδα και αποτελούνται από ανοικτό χώρο λιανικής πώλησης και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αποτελείται από ανοικτό χώρο λιανικής πώλησης και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το κτίριο περιλαμβάνει συνολική εσωτερική επιφάνεια περίπου 7.000 τμ.
 

Το ακίνητο αποτελείται από κτήριο (ιδιωτικό σχολείο) που βρίσκεται στην περιοχή Αχέλια της Πάφου. Το ισόγειο αποτελείται από τρία τμήματα: τη διοικητική περιοχή, το νηπιαγωγείο, το πρωτοβάθμιο, το γυμνάσιο, δύο αυλές και εξωτερικούς χώρους παιχνιδιού. Το συνολικό εμβαδόν του τεμαχίου γης ανέρχεται στα 68.000 τ.μ.
 

Κτήριο μεικτής χρήσης στην Πάφο. Το κτήριο που είναι γνωστό ως Pafos Oasis είναι μια μικτή ανάπτυξη εμπορικού κέντρου. Το κτήριο αποτελείται από καταστήματα, μπόουλινγκ, παιδική χαρά, κινηματογραφικές αίθουσες, καφετέριες και εστιατόρια. Το κτήριο έχει ανεγερθεί σε τεμάχιο γης με συνολικό εμβαδό 3.000 τ.μ. και οι στεγασμένοι χώροι της ανάπτυξης ανέρχονται στις 12.565 τ.μ.
 

Το ακίνητο γνωστό ως "Iacovides Tower" βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο κέντρο της Λευκωσίας. Αποτελείται από 6 ορόφους και 2 υπόγεια για χώρους στάθμευση. Το ισόγειο αποτελείται από ένα εστιατόριο / χώρο γάμου. Οι υπόλοιποι 6 όροφοι αποτελούνται από χώρους γραφείων που ενοικιάζονται σήμερα σε μεγάλα εταιρικά / κυβερνητικά τμήματα. Η σημερινή πληρότητα είναι περίπου 90% και η μη μισθωμένη έκταση είναι 393 τ.μ. Το κτήριο είναι σε τεμάχιο γης 2.356 τ.μ. και οι στεγασμένοι χώροι είναι 7.300 τ.μ.
 

Βιομηχανική αποθήκη στην περιοχή Αγία Βαρβάρας στην Πάφο. Το ακίνητο αποτελείται από τρία κτήρια που ολοκληρώθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η γη εντός της οποίας έχει ανεγερθεί το ακίνητο ανέρχεται στα 60.260 τ.μ. Έχει πρόσοψη περίπου 175 μέτρων κατά μήκος του δυτικού ορίου και 300 μέτρα κατά μήκος του βόρειου ορίου. Τα κτίρια αποτελούνται από βιομηχανική περιοχή, περιοχή μηχανημάτων, περιοχή γαλβανισμού, κύρια περιοχή εργοστασίου, αποθηκευτικούς χώρους, καταστήματα πρώτων υλών, αποθήκες τελικών προϊόντων και υπόστεγα. Εξωτερικά υπάρχουν ακάλυπτοι χώροι στάθμευσης, δεξαμενή γαλβανισμού, δεξαμενή καυσίμου / χώρο αποθήκευσης καυσίμων.
 

Altamira
Σε ό,τι αφορά την Altamira πρώτο στη λίστα για την επαρχία Λευκωσίας εμφανίζεται βιομηχανική αποθήκη στην περιοχή Ύψωνα στη Λεμεσό. Βρίσκεται σε τρεις ζώνες πολεοδομικού σχεδιασμού με το μεγαλύτερο μέρος, το 64% του οικοπέδου είναι βιομηχανικό. Το 34% του οικοπέδου είναι οικιστικό και το υπόλοιπο 6% βρίσκεται σε προστατευτική ζώνη. Η αποθήκη είναι μοντέρνα και χτίστηκε πριν από 7 χρόνια. Περιλαμβάνει 1.128τμ γραφειακών χώρων και 4.894τμ αποθηκευτικούς χώρους που χωρίζονται σε 16 αποθήκες, το καθένα με δική του είσοδο και ράμπα. Η τιμή πώλησης ανέρχεται στα €4,84 εκατ.
 

Βιομηχανικές αποθήκες στα Κάτω Πολεμίδια στη Λεμεσό. Το ακίνητο βρίσκεται 1χλμ βορειοδυτικά από τον κυκλικό κόμβο της Πάφου και βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο 10.312 τ.μ. Ένας μεγάλος αριθμός αποθηκών και μικρότερων αποθηκευτικών χώρων, καθώς και ένα διώροφο κτίριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος γραφείων. Υπάρχει χώρος στάθμευσης γύρω από τα κτίρια. Η τιμή πώλησης ανέρχεται στα €1,95 εκατ.
 

Βιομηχανική αποθήκη στα Λατσιά. Οι αποθήκες έχουν συνολική εσωτερική επιφάνεια 1320τμ, ενώ η συνολική έκταση είναι 2.740 τμ. Η τιμή πώλησης ανέρχεται στα €905.000.
 

Αποθήκη στη βιομηχανική περιοχή Δερύνειας. Η αποθήκη έχει έκταση περίπου 1.150 τμ ενώ η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου είναι 4.335 τμ. Η τιμή πώλησης ανέρχεται στα €500.000
 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών