Χάρης: Σωστές και επωφελείς οι αποφάσεις για Συνεργατισμό

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, την πώληση του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει πλασματικά να διατηρούμε οργανισμούς που έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

Σε μία πολύωρη κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος επεσήμανε ότι από το 2013 ήταν ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να γίνει ιδιωτικοποίηση, εξηγώντας ότι από τη στιγμή που χρειαζόταν κρατικά κεφάλαια, έπαψε να είναι συνεργατικό ίδρυμα, ούτε θα μπορούσε να συνεχίζει να είναι κρατικοποιημένος.

Τέλος στον δημόσιο διάλογο για το 2013
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της δημόσιας ακρόασης στην Ερευνητική Επιτροπής, χαρακτήρισε σωστές και επωφελείς τις αποφάσεις για τον Συνεργατισμό.

Επεσήμανε επίσης ότι με την κατάθεσή του ολοκληρώνεται, όπως είπε, ο δημόσιος διάλογος για τα γεγονότα του 2013.

«Κάποιοι επέλεγαν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, η δική μας επιλογή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε προωθώντας αλλαγές που διόρθωναν διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις στο τραπεζικό μας σύστημα στο κράτος και στην οικονομία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή η προσπάθεια ήταν και παραμένει δύσκολη, σημειώνοντας ότι δεν είναι μια μάχη από την οποίαν μπορείς να εξέλθεις χωρίς κόστος και χωρίς να έχεις ματώσεις. «Το σημαντικό είναι να παραμένεις ζωντανός και αυτό ήταν που συνέβη στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι αποφάσεις που λάβαμε για τον Συνεργατισμό ήταν πολιτικά δύσκολες αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν σωστές και επωφελείς που έχουν διασφαλίσει την σταθερότητα της Οικονομίας της χώρας μας», επεσήμανε ο υπουργός.

Το 25% και η ενημέρωση του Υπουργικού
Αναφερόμενος στον μεγάλο κύκλο και ρόλο του Συνεργατισμού τον περασμένο αιώνα, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι δεν μπορούσε να έχει θέση στο σύγχρονο εποπτικό περιβάλλον με τα βαρίδια που κουβαλούσε από το παρελθόν. «Λαμβάνοντας υπόψη τη μετάβαση σε ευρωπαϊκό εποπτικό περιβάλλον, θεωρούμε την εξέλιξη (της πώλησης του καλού κομματιού στην Ελληνική Τράπεζα) θετική για όλους», είπε σχετικά ο υπουργός.

Η απόφαση για διάθεση του 25% των μετοχών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας δεν εμπόδιζε την προώθηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, αλλά επέτρεπε, όπως είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, την ταχύτερη υλοποίησή της.

Μετά τις ενστάσεις τόσο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όσο και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ακύρωσε την απόφαση αλλά τη διαφοροποίησε, φέρνοντας χρονικά μπροστά την προσέλκυση επενδυτή, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε αναφορές περί παραπλάνησης του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι το Υπουργικό είχε πλήρη εικόνα και ενημέρωση.
 «Ο μόνος που θα μπορούσε να ισχυριστεί παραπλάνηση θα ήταν το ίδιο το Υπουργικό και είμαι βέβαιος αν ερωτηθεί κατά πόσο είχε ενημέρωση ή αν έτυχε παραπλάνησης θα δώσει απάντηση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Φτιάχνοντας από το μηδέν έναν «ημικρατικό οργανισμό»
Υπό το μηδέν ήταν το σημείο εκκίνησης στην εταιρική διακυβέρνηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εκφράζοντας την άποψη ότι σταδιακά ο Συνεργατισμός μετατρεπόταν σε ημικρατικό οργανισμό, με αποτέλεσμα η μόνη λύση για αντιμετώπιση των παθογενειών να ήταν η προσέλκυση επενδυτή.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η Τράπεζα έπρεπε να στηθεί από το μηδέν, ενώ παρά την πρόοδο που εντόπιζε ο εντολοδόχος παρακολούθησης, φαίνεται να προκύπταν προβλήματα όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση.

«Υπήρχε η τάση το ΔΣ να αναλώνεται σε πολύ επί μέρους αποφάσεις. Αυτό μου θυμίζει τα ΔΣ των ημικρατικών που μπορεί να συζητούν πώς θα γίνει ανάθεση σε μια προσφορά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος λειτουργίας των τραπεζών. 

Δεν υπέσκαψε κανείς τον Κληρίδη
Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν για την παραίτηση του Μάριου Κληρίδη, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν έγινε ουδέποτε καμία αναφορά στον ίδιο για υπόσκαψή του όταν ήταν γενικός διευθυντής του Συνεργατισμού. 

«Αν γνώριζα κάτι τέτοιο σε κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο, θα άνοιγα το στόμα μου να πω κάτι για να γραφτεί στα πρακτικά και να το δει ο εντολοδόχος και να πάει το θέμα εκεί που έπρεπε. Ήταν έκπληξη για μένα η εκ των υστέρων αναφορά του για υπόσκαψή του», τόνισε σχετικά.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου