Eurobank: Μοντέλο δικτύωσης και για κυπριακές επιχειρήσεις

Σημαντική προώθηση της επιχειρηματικής δικτύωσης ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο παρέχει η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πύλη Exportgate μέσω της οποίας ο Όμιλος Eurobank συμμετέχει στο Trade Club Alliance. Ενδεικτικό του πρωτοποριακού χαρακτήρα του Exportgate είναι ότι προτάθηκε ομόφωνα, από όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες στο Trade Club Alliance (TCA) στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπως το Exportgate να αποτελέσει πρωτοβουλία-οδηγό για τις δράσεις του TCA. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν περαιτέρω ενημερωτικά workshops στο εξωτερικό, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ο Όμιλος Eurobank.

Διαβάστε ακόμα: Όλα έτοιμα για τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της λειτουργίας του το 2013, το Exportgate αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο. Πολύ σύντομα αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς international trade portals, με πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες από 110 χώρες. Τα μέλη του Exportgate μπορούν να διερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δημοσιεύονται ετησίως από πλήθος χωρών παγκοσμίως. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία για πάνω από 200.000 εισαγωγείς από 32 χώρες.

Διαβάστε ακόμα: Πίσω στο 2009 η αγορά αυτοκινήτων

Συνολικά, στο Exportgate συμμετέχουν πάνω από 3.200 ελληνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους, ενώ μόνο από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα, περισσότερες από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση συμμετοχής στο Exportgate. Σύμφωνα με τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή της Eurobank και εκπρόσωπο του ομίλου στο TCA Μιχάλη Τσαρμπόπουλος, μέσω της Eurobank Κύπρου, συμμετέχουν 50 με 100 κυπριακές επιχειρήσεις, στόχος είναι η αύξησή τους στις 200 με 300.

Ισχυρό πλεονέκτημα της πλατφόρμας αποτελεί η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου του Exportgate η οποία παρέχει στα μέλη του πρόσβαση σε εμπορικές και κλαδικές πηγές και πληροφορίες για περισσότερες από 180 χώρες. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο Exportgate και οι μεγάλοι ξένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που συμμετέχουν στο TCA είναι το ότι στη πρώτη γενική συνέλευση του TCA στη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση για το Exportgate την οποία παρακολούθησαν όλες οι συμμετέχουσες τράπεζες. Μάλιστα, το Exportgate προτάθηκε από το TCA και την Banco Santander ως ”best practice / success story“ στον τομέα των ηλεκτρονικών πυλών διεθνούς εμπορίου.
 
Για την Κύπρο η Τράπεζα αναπτύσσει το “Exportgate” σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).
 
Trade Club Alliance
Σημειώνεται πως η Eurobank αποτελεί από τα μέλη του Trade Club Alliance (TCA) και αποκλειστικός του εκπρόσωπος για Ελλάδα και Κύπρο. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 14 ισχυροί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων Banco Santander, Eurobank, Nordea, KBC, Banco BPM, IBK – Industrial Bank of Korea, Attijariwafa, SCB-SIAM Commercial Bank, Abu Dhabi Commercial Bank, Credit Agricole κ.ά. Μέχρι το τέλος του 2018 το TCA θα έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες μέσω των 35 και πλέον θυγατρικών τραπεζών τους (Η.Π.Α., Λατινική Αμερική, Βόρεια και Δυτική Αφρική, Κίνα, Σκανδιναβία, Ασία και σημαντικό μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα συμπεριλάβει επίσης την Άπω Ανατολή και τη Νότια Αφρική ενώ, κατά τη διάρκεια του 2019 και με τη συνεργασία επιπλέον τραπεζών που πρόκειται να συνεργαστούν με το TCA, το δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 60 χώρες.
 
Στόχος αυτού του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου, είναι η διεθνής διασύνδεση των επιχειρήσεων με σκοπό την επέκταση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, μηδενίζοντας τις αποστάσεις και προωθώντας με ταχύτητα εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταίρων, πιστοποιημένων από τις τράπεζες του δικτύου. Η Eurobank είναι ένα από τα ιδρυτικά και βασικά μέλη του Alliance και ο πρώτος όμιλος από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που εκπροσωπείται στο TCA General Assembly.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, το TCA έχει εντάξει ενεργά πάνω από 12.000 εταιρείες ενώ, συνολικά, 100.000 επιχειρήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν μέχρι το τέλος του 2020, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγορών της υφηλίου. Μέχρι στιγμής 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ενταχθεί στο Trade Club.

Πρωτοποριακές υπηρεσίες μέσω we.trade
Η Eurobank, μαζί με 12 μεγάλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους είναι πλέον μέλος στην πλατφόρμα we.trade, η οποία κατέχει ηγετική θέση στη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain.
 
Πρωτοπορώντας στην ελληνική αγορά η Eurobank ξεκινά την ανάπτυξη των εργασιών μέσω της πλατφόρμας we.trade, ένα καινοτόμο τεχνολογικό οικοσύστημα για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις, όπου οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα διενεργούνται, πιο εύκολα, με μικρότερο κόστος και με τον ισχυρό βαθμό ασφάλειας που παρέχει η τεχνολογία blockchain, σε όλο το φάσμα των εργασιών (παραγγελίες, συμβόλαια, τιμολόγια, έως και παρακολούθηση της εμπορικής διαδρομής των προϊόντων). Μέσω του we.trade οι επιχειρήσεις θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να διαπραγματεύονται και να ολοκληρώνουν τις παραγγελίες τους, να καταλήγουν στους όρους της εμπορικής τους συναλλαγής και να προχωρούν και στις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές, γνωρίζοντας ότι η εταιρεία με την οποία συναλλάσσονται είναι ένας αξιόπιστος εμπορικός εταίρος, καθώς οι πελάτες θα εγγράφονται στην πλατφόρμα μέσω των τραπεζών τους.
 
Σήμερα, 13 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (αρκετοί εκ των οποίων συμμετέχουν και στο TCA) είναι μέλη της  πλατφόρμας we.trade που εκτείνεται γεωγραφικά σε 14 χώρες. Το δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω.

Στην πλατφόρμα we.trade, συμμετέχουν η Banco Santander, KBC, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, UniCredit, Societe Generale, UBS, CaixaBank, Erste Group και η Eurobank και καλύπτουν 14 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου