Χατζηγιάννης: Οι κομματικοί διορισμοί, η Altamira και ο SSM

Η διαδικασία επιλογής των μελών της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, έπειτα από εισηγήσεις των κομμάτων, η απευθείας ανάθεση στην Altamira του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ και οι αυξημένες απαιτήσεις των ευρωπαίων εποπτών τέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης κατάθεσης του πρώην γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη.

Η κατάθεση του κ. Χατζηγιάννη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, ενώ ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες καταθέσεις.

Διορισμοί από κόμματα
Στο πλαίσιο της δεύτερης κατάθεσής του ανέφερε ότι οι διορισμοί των μελών της Επιτροπείας, όπως για παράδειγμα των κυρίων Πηγασίου, Έλληνα, καθώς και της κυρίας Πογιατζή έγιναν έπειτα από προτάσεις από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. 

«Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ευνοϊκή μεταχείριση κάποιου στην Τράπεζα για τις πολιτικές ή ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζω τη διαδικασία που γίνονταν οι διορισμοί, οι οποίοι γίνονταν έπειτα από εισηγήσεις από πολιτικά κόμματα», είπε σχετικά.

Οι απαιτήσεις του SSM
Σε παρατήρηση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιου Αρέστη ότι τα δύο αλληλένδετα θέματα που προβλημάτιζαν τους ευρωπαίους επόπτες ήταν αφενός οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και αφετέρου η εταιρική διακυβέρνηση, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι αυτό που άλλαξε ήταν οι παράμετροι υπολογισμού των προβλέψεων. «Με βάση τον επιτόπιο έλεγχο, μας ζητήθηκε αύξηση προβλέψεων κατά €816 εκατ., τα οποία οι επόπτες μας τα άφησαν προίκα, μηδενίζοντας ταυτόχρονα την αξία των εξασφαλίσεων», ανέφερε σχετικά, τονίζοντας ότι τα 816 εκατ. ήταν το αισιόδοξο σενάριο, ενώ υπήρχε σενάριο που απαιτούσε επιπρόσθετη κάλυψη €1,2 δισ. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, επειδή η τράπεζα ήταν κρατική, βρέθηκε ο τρόπος από μέρους των εποπτών να ασκηθούν πιέσεις στην ίδια τη χώρα, είτε για εκποιήσεις είτε για άλλα θέματα.

Το deal με την Altamira (Μέσι)
Ερωτηθείς κατά πόσο η Altamira προτάθηκε στον Συνεργατισμό ως ο Μέσι, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε προηγουμένως ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, δηλαδή η νούμερο ένα εταιρεία που θα μπορούσε να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Νικόλας Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι ήταν ίσως η πρώτη ή η δεύτερη στο είδος της, με εμπειρία και τεχνογνωσία και μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό αποτελούσε εγγύηση για την απόδοσή της. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούλιο του 2017 όταν είχε τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ελληνικής και APS για δημιουργία πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είχε λάβει επιστολή από την εταιρεία, στην οποία ζητούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Συνεργατισμό.

Όσον αφορά την αμοιβή της Altamira, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι εφόσον πετύχαινε τη μείωση των ΜΕΔ στα €5 δισ., η Τράπεζα σε βάθος δεκαετίας θα είχε κόστος €165 εκατ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σε ερώτηση για το πότε ενημερώθηκε η Επιτροπεία της ΣΚΤ για τη συμφωνία με την Altamira, ο πρώην γενικός διευθυντής του Συνεργατισμού τόνισε ότι αφού προηγήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπείας, Τάκη Ταουσιάνη, στη συνέχεια έγινε παρουσίαση ενώπιον της Επιτροπής Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στις 5 Δεκεμβρίου του 2016.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά