ΕΑΤ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τράπεζες για κόκκινα δάνεια

Πιστωτικά ιδρύματα με αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 5%, θεωρείται αυξημένο επίπεδο προβληματικών χορηγήσεων, και αποτελεί παράγοντα ενεργοποίησης για την ανάπτυξη στρατηγικών NPE και την εφαρμογή συναφών ρυθμίσεων διακυβέρνησης και λειτουργίας. Αυτό επισημαίνεται στις τελικές κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε στις 31 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σχετικά με τη διαχείριση των μη επιδόσεων και των χρηματοοικονομικών ανοιγμάτων. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα από τις 30 Ιουνίου 2019.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που αναπτύχθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν επαρκή μέσα προληπτικής εποπτείας και πλαίσια που να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) και να επιτυγχάνουν βιώσιμη μείωση των ισολογισμών τους. Για το σκοπό αυτό, οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν από τα ιδρύματα να θεσπίσουν στρατηγικές μείωσης των ΜΕΔ και να εισαγάγουν διαχειριστικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις για την υποστήριξή τους.

Διαβάστε ακόμα: Cyprus Airways: Πλάνα και γι’ άλλα δρομολόγια στην Ελλάδα

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν ορθές πρακτικές διαχείρισης κινδύνων για τα πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τη διαχείριση των NPEs και των εκθέσεων για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων σχετικά με τις στρατηγικές μείωσης των NPEs, τη διακυβέρνηση και τις λειτουργίες του πλαισίου κατάρτισης NPEs, το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου και την παρακολούθηση.

Διαβάστε ακόμα: Άγγιξε τα €3 δισ. ο τζίρος των πωλήσεων ακινήτων

Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν επίσης τις απαιτήσεις για τις διαδικασίες αναγνώρισης NPEs, καθώς και μια διαδικασία χορήγησης απαλλαγής με έμφαση στη βιωσιμότητα των μέτρων ανεκτικότητας. Ειδικότερα, οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν ότι τα ιδρύματα πρέπει να χορηγούν μέτρα ανεκτικότητας μόνο με σκοπό την επιστροφή του δανειολήπτη σε κατάσταση βιώσιμης αποπληρωμής και συνεπώς προς το συμφέρον του δανειολήπτη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εισάγουν ένα κατώτατο όριο 5% του ακαθάριστου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων ως παράγοντα ενεργοποίησης για την ανάπτυξη στρατηγικών NPE και την εφαρμογή συναφών ρυθμίσεων διακυβέρνησης και λειτουργίας. Το όριο αυτό δεν υποδεικνύει ένα βέλτιστο επίπεδο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν πρέπει να θεωρείται ως αυτόματος στόχος για χρήση στις στρατηγικές των πιστωτικών ιδρυμάτων για NPEs, αλλά θέτει ένα εποπτικό πλαίσιο για αυστηρότερη εποπτική παρακολούθηση για την προστασία από την αύξηση των επιπέδων NPEs.

Τέλος, οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν απαιτήσεις για την αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές της δραστηριότητας διαχείρισης των NPEs των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτείας και αξιολόγησης εποπτείας (SREP).

Οι κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες απευθύνονται σε πιστωτικά ιδρύματα και εποπτικούς φορείς, λαμβάνουν υπόψη τις πτυχές της αναλογικότητας κατά την εφαρμογή τους και, όπου χρειάζεται, παρέχουν συγκεκριμένα παραδείγματα σε σχέση με μικρά και λιγότερο περίπλοκα ιδρύματα.

Δειτε Επισης

Οι μεταβλητές που καθορίζουν την στρατηγική των ξενοδοχείων στην Κύπρο-Γεωπολιτικά, οικονομία, περιβάλλον
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Κώστας Κουμής: Εντός στόχων παρά τις αντιξοότητες-Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)