Σήκωσαν €15,4 δις από την Κύπρο σε 7 χρόνια

Ελεύθερη πτώση καταγράφουν μετά το 2013 οι καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου στις κυπριακές τράπεζες, με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας να καταδεικνύουν ότι οι συνολικές καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου που το 2011 ανέρχονταν στα €25,6 δις και αντιπροσώπευαν περίπου το 37% των συνολικών καταθέσεων στην Κύπρο (€69,3 δις), τον περασμένο Σεπτέμβριο οι καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν στο ιστορικό χαμηλό των €10,2 δις και αντιπροσωπεύουν το 21,5% των συνολικών καταθέσεων (€47,4 δις).

Διαβάστε ακόμα: Vicken Sarkissian: Τα πλάνα του νέου CMO της PHC

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις κατοίκων των χωρών μελών της ΕΕ σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα μειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στα €3,1 δις από περίπου €3,2 δις που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 καταγράφοντας μείωση €93,2 εκατ. Από πλευράς νοικοκυριών από χώρες μέλη της ΕΕ, οι καταθέσεις τους σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα μειώθηκαν από €2.188 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2017 στα €2.150,3 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ξένες εταιρείες απέσυραν €9,9 δις
Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών στις κυπριακές τράπεζες και κυρίως ρωσικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, από €20,2 δις που ανέρχονταν οι συνολικές καταθέσεις κατοίκων τρίτων το 2011, τον περασμένο Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στο ιστορικό χαμηλό των €7,1 δις. Η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες έγιναν από μη χρηματοδοτικές εταιρείες τρίτων χωρών με τις καταθέσεις τους να μειώνονται από €11,7 δις το 2011 στο €1,8 δις τον Σεπτέμβριο του 2011.

Μειωμένες οι συνολικές καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα οι συνολικές καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά €3,5 δις σε σχέση και τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στα €37,2 δις. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην παραμονή στην ΣΕΔΙΠΕΣ καταθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αξίας €3,6 δις, που διατηρούσε στην ΣΚΤ, ως αποτέλεσμα της πιο πάνω συμφωνίας μεταξύ ΣΚΤ και Ελληνικής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα: Ο James Allerton-Austin στο The Digital Cyprus Conference

Ανακτούν το χαμένο έδαφος οι επιχειρήσεις
Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν στα €8,67 δις τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σχέση με €8,26 δις τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας άνοδο περίπου 5% κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των κυπριακών επιχειρήσεων και αύξηση της ρευστότητας τους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να πει πως ανακτάται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την εκροή καταθέσεων στις αρχές του 2018, οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €3,8 εκατ. τον Σεπτέμβριου σε σχέση με τον Αύγουστο. Σε σχέση με το 2011 οπόταν και οι συνολικές καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών ανέρχονταν στα €23,1 δις, φαίνεται ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι καταθέσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 σε €1.695 εκατ. από €1.900 εκατ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος