Ερευνητική: Το φέσι €3 εκατ. στην Άχνα, ο Χατζηγιάννης και οι μνηστήρες που λιγόστεψαν

Σε περιπτώσεις δανείων που δίνονταν χωρίς σχεδόν κανένα έλεγχο στη ΣΠΕ Άχνας, στην εμπλοκή Νικόλα Χατζηγιάννη στη διαδικασία σύναψης συνεργασίας με την Citi Group, αλλά και τις αμοιβές της εταιρείας, όπως επίσης και το ευνοϊκό καθεστώς για μνηστήρες του Συνεργατισμού που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, αναφέρθηκαν οι τρεις μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Το όριο μηδέν που έγινε €3 εκατ.
Όπως επεσήμανε ο πρώην Γραμματέας της ΣΠΕ Άχνας και πρώην Προϊστάμενος του Επαρχιακού Γραφείου Ανάκτησης Χρεών, Διαχείρισης Καθυστερήσεων & Αναδιάρθρωσης Αμμοχώστου ΣΚΤ, Ευστάθιος Ευσταθίου, ο μεγαλύτερος πελάτης της συγκεκριμένης ΣΠΕ με τρεχούμενο λογαριασμό που ανοίχτηκε στις 19/2/2007 με μηδενικό όριο, έφτασε να έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο €3,23 εκατ.

Αναφερόμενος στην μεγάλη τρύπα που δημιουργήθηκε με το ΜΕΔ των €3,23 εκατ., ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ημερησίως ο εν λόγω λογαριασμός κινούσε γύρω στις €300,000, σημειώνοντας ότι η εκτόξευση του ποσού έγινε όταν το 2010, ο βασικός συνεργάτης της εταιρείας μπήκε στην λίστα του ΚΑΠ (Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών), με αποτέλεσμα να αφήσει εκτεθειμένη την εταιρεία με ποσό €2 εκατ. και κατ’ επέκταση την ΣΠΕ Άχνας.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη αναφέρθηκε ακόμα σε άλλη περίπτωση, στις 7/9/2012, όταν λογαριασμός με μηδέν όριο έφτασε τα €94,000, καθώς και σε περίπτωση λογαριασμού που στις 18/2/2008 είχε αρχικό ποσό 600,000 και το χρέος του έφτασε το €1,108,715.

Σημειώνεται ότι η πειθαρχική ποινή που επεβλήθη στον γραμματέα της ΣΠΕ, Ευστάθιο Ευσταθίου, για αυτή την υπόθεση, το 2010, ήταν το τριετές πάγωμα της ετήσιας προσαύξησής του.

Η προσέγγιση Χατζηγιάννη στη Citi
Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης φαίνεται να είχε τη μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύναψη συνεργασίας του Συνεργατισμού με την Citi Group, σύμφωνα με τον Pantelis Lekkas, Managing Director of EMEA Financial Institutions Investment Banking της Citi Group.

Όπως είπε ο κ. Lekkas, μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρώτη επαφή και προσέγγιση, όπως επίσης η διαπραγμάτευση των όρων συνεργασίας έγιναν με τον κ. Χατζηγιάννη.

«Όσον αφορά την εκτέλεση του έργου, εκτεταμένο κλιμάκιο της Citi ήρθε στην Κύπρο και συνομιλούσε με ομάδα της ΣΚΤ που σχετιζόταν με τα ΜΕΔ, καθώς και με την Blackrock», τόνισε σχετικά.

Σημειώνεται ότι σε απόφασή της η Citi είχε τονίσει ότι η συμφωνία με την Altamira ήταν δίκαιη για τον Συνεργατισμό.

Από τους 54 μνηστήρες στους 16
Παράλληλα, ερωτηθείς για τη συναλλαγή εξαγοράς του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Lekkas εξήγησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή, η Τράπεζα θα προχωρούσε στη διαδικασία εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο, έτσι και η Ελληνική, θα προσκαλείτο να λάβει όσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία μπορούσε προκειμένου να μειωθεί ο αντίχτυπος στην κυπριακή οικονομία.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι πολλοί ενδιαφέρονταν μόνο για ένα μικρό μέρος των εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα από τους 54 που έλαβαν πρόσκληση ενδιαφέροντος, τελικά να υποβάλουν 16 ενδιαφέρον για επένδυση στον Συνεργατισμό. «54 επενδυτές έλαβαν την πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος. 16 εξέφρασαν τελικά ενδιαφέρον. Πήγαμε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Μέση Ανατολή, ρίξαμε τα δίχτυα μας για να δούμε ποιο ήταν το ενδιαφέρον. Θα έλεγα ότι δεν ενδιαφέρονταν για τα ΜΕΔ ή τους ενδιέφερε ένα μικρό μέρος της ΣΚΤ, μόνο ένα μικρό μέρος των εξυπηρετούμενων δανείων. Κάποιοι ήθελαν να έχουν έναν παθητικό ρόλο, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ήταν αξιόπιστοι», είπε σχετικά ο κ. Lekkas. Τελικά, οι υποψήφιοι μνηστήρες μειώνονταν διαρκώς για να φτάσουν στους επτά, στη συνέχεια, στους πέντε και τελικά στους δύο (Ελληνική και Apollo). Ένας από τους κύριους λόγους του αποκλεισμού ή της ανάκλησης του ενδιαφέροντος φαίνεται να ήταν ότι η φύση της εξαγοράς ευνοούσε τράπεζα που ήδη δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Διαπραγματευόταν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα
Ερωτηθείς για τη στάση της Ελληνικής μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν ο μόνος προσφοροδότης, ανέφερε ότι η Τράπεζα επέδειξε ωριμότητα. Σημείωσε ακόμα ότι δεν επρόκειτο να πιεστούν τα πράγματα για επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, με τρόπο που θα είχε επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. «Αυτό που διαπραγματευόμασταν ήταν πιο σημαντικό από την Ελληνική και τον Συνεργατισμό. Επρόκειτο για το τραπεζικό σύστημα που πέρασε τα πάνδεινα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα της δωρεάν παραχώρησης του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού, ο κ. Lekkas ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχαν ότι δεν αφορούσε υποχρέωση έναντι των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά μία υπουργική απόφαση για το πώς θα επιτευχθεί η τελική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. 

Στην τρίτη από τις τρεις περιπτώσεις συνεργασίας μεταξύ Συνεργατισμού και Citi, η οποία αφορούσε τη διεξαγωγή διαδικασίας για εξεύρεση επενδυτή που θα εξαγόραζε ολόκληρη την τράπεζα ή θα γινόταν προχωρούσε σε ένεση κεφαλαίου, η αμοιβή έφτασε τα €5,875,000.

Από την πλευρά του ο Alexander Pretzner, Co-Head of EMEA Financial Institutions Investment Banking της Citi Group.Pretzner, σε αρκετά σύντομή κατάθεσή του, αναφέρθηκε στην έλλειψη ενδιαφέροντος από ξένους στρατηγικούς επενδυτές για τον Συνεργατισμό. Αιτίες ήταν, σύμφωνα με τον κ. Pretzner, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας και η συναλλαγή με τον αγοραστή (Ελληνική), που θα διαχώριζε την τράπεζα σε καλή και κακή.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ρόλο παίζει και το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς, τονίζοντας ότι ενδιαφέρον υπήρξε από τράπεζες που ήταν ήδη στην Κύπρο και ενδιαφέρονταν για μόνο λίγα εκατ. από το χαρτοφυλάκιο των δανείων και δεν κάλυπταν έτσι τις ανάγκες της ΣΚΤ.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων