Τελική ευθεία για ΕΣΤΙΑ

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση περαιτέρω λεπτομερειών για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ενώ με βάση τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης η έναρξη του τοποθετείται αρχές του 2019 χωρίς να αποκλείονται μικρές καθυστερήσεις καθώς εκκρεμεί η συγκατάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Εκτιμάται ότι οι η Κομισιόν δεν θα αλλάξει τη γενική φιλοσοφία του ΕΣΤΙΑ αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους  για συμμετοχή. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες ετοιμάζονται για συμμετοχή στο σχέδιο σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων και ιδιαίτερα αυτών με εξασφαλίσεις την πρώτη κατοικία.

Διαβάστε ακόμα: The Icon: Έπεσαν οι υπογραφές για το συμβόλαιο κατασκευής

Ήδη η Τράπεζα Κύπρου απέστειλε πέντε χιλιάδες επιστολές προς τους πελάτες της καλώντας τους να προσέλθουν στην Τράπεζα ώστε να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση κατά πόσον εμπίπτουν στις πρόνοιες του σχεδίου. Με αυτή την κίνηση η Τράπεζα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το χρόνο που απομένει μέχρι την προκήρυξη του Σχεδίου ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και άμεση συμμετοχή.
 
Τελική ευθεία για ΕΣΤΙΑ
Σε όλα τα επίπεδα προχωρούν οι προετοιμασίες για εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ το οποίο ανακοινώθηκε το καλοκαίρι στην προκαταρκτική του μορφή. Αυτό που απομένει είναι ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν οργανωτικές πτυχές. Σύμφωνα με τον διευθυντή Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέα Χαραλάμπους, εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των τραπεζών για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Παράλληλα, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι αναμένεται ακόμη και η απόφαση της Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως οι διεργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναμένεται να εξετάσει το σχέδιο κατά πόσον αυτό συνάδει με το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και καθώς το σχέδιο αφορά κατά κύριο λόγο φυσικά πρόσωπα δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στην γενική φιλοσοφία του σχεδίου, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους πτυχές του σχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες των τραπεζών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποστολή επιστολών από μέρους της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι καλώς το έχει πράξει προσθέτοντας πως η έγκαιρη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων είναι θετική.  

Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Καταθέτουν Ευσταθίου, Lekkas και Pretzner

Ερωτηθείς για το ποιες τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ΕΣΤΙΑ, ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο για να αποφασίσουν τελεσίδικα οι τράπεζες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο. «Αναμένω ότι  οι τράπεζες που έχουν παραχωρήσει δάνεια και εμπίπτουν στην κατηγορία των δανείων που έχουν την πρώτη κατοικία ως υποθήκη, θα εκφράσουν ενδιαφέρον διότι είναι ένα σχέδιο που δημιουργεί κίνητρα σε όλους τους εμπλεκόμενους να συμμετάσχουν. Δεν αποκλείω να δοθεί μικρή παράταση καθώς οι προετοιμασίες προχωρούν». Διευκρίνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή στο ΕΣΤΙΑ από Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ενώ αναμένει ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Βασικά κριτήρια συμμετοχής
  • Πρέπει να αφορά δάνειο που η πρώτη κατοικία είναι υποθήκη
  • Η αξία αυτής της υποθήκης δεν πρέπει να ξεπερνά τις €350.000
  • Το εισοδηματικό κριτήριο νοικοκυριού στις €50.000 ετησίως
  • Τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 125% της αξίας της πρώτης κατοικίας.
Οι πιο πάνω παράμετροι ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις συζητήσεις που γίνονται.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Υπουργείο Οικονομικών, ο  μέσος όρος της αξίας των κατοικιών που θα συμμετέχουν στο σχέδιο ανέρχεται γύρω στις €200.000. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του ΕΣΤΙΑ αναμένεται να υπάρχει ελάφρυνση του δανείου κατά 50% και θα υπάρχει χρηματοδότηση από το Κράτος του ενός τρίτου της δόσης. Ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε πως με το εν λόγω σχέδιο δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο.

Παράλληλα, τόνισε πως με την εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της Κύπρου, με την μείωση κόκκινων δανείων να κυμαίνεται πάνω από €2 δις και λίγο πιο κάτω από τα €3 δις. Το κόστος για το Κράτος, πρόσθεσε, είναι σε πολύ χαμηλό καθώς η χρηματοδότηση των δόσεων αποτελεί το 0,01% των ετήσιων δαπανών του Κράτους, ενώ οι δημοσιονομικές επιπτώσεις αναμένεται να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου.

Δάνεια €1 δις για Τράπεζα Κύπρου
Στην αποστολή πέντε χιλιάδων επιστολών προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Κύπρου προς πελάτες της οι οποίοι φαίνεται να είναι δικαιούχου του ΕΣΤΙΑ. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης Ελίζα Λειβαδιώτου υπογράμμισε ότι με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που έχουν τεθεί η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε έλεγχο των αρχείων της και εντόπισε του πελάτες που φαίνεται καταρχήν να είναι δικαιούχοι, προσθέτοντας πως η συνολική αξία των δανείων που θα ενταχθούν στο ΕΣΤΙΑ κυμαίνεται γύρω στο ένα δις ευρώ.

Με τις εν λόγω επιστολές οι πελάτες καλούνται να εκφράσουν ενδιαφέρον και κατά  δεύτερον να προσέλθουν στην Τράπεζα ώστε να γίνει έλεγχος κατά πόσον πληρούνται και τα υπόλοιπα κριτήρια συμμετοχής. «Πρώτος μας στόχος είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, και δεύτερος στόχος είναι να βρούμε συνολικές λύσεις για όλες τις εκκρεμότητες και τα θέματα των πελατών. Η αβεβαιότητα που υπάρχει μετά την οικονομική κρίση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν βοηθά κανένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας