Αυξήθηκαν οι απάτες με πιστωτικές κάρτες στην Κύπρο

Αυξήθηκε κατά 48% η αξία των συναλλαγών που αποτελεί προϊόν απάτης με τη χρήση πιστωτικών καρτών στην Κύπρο κατά το 2016 σε σχέση με το 2015, ενώ η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούν τη χρήση καρτών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συνολική αξία των συναλλαγών με τη χρήση πιστωτικών καρτών που αποτέλεσε προϊόν απάτης ανήλθε στο €1,8 δις το 2016, μειωμένη κατά 0,4% σε σχέση με το 2015.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά απάτης το 2016, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 73% της αξίας προέκυψε από πληρωμές μέσω διαδικτύου, το 19% από πληρωμές με τη χρήση τερματικών (POS) και το 8% από τη χρήση καρτών σε ΑΤΜ.

Διαβάστε ακόμα: Superhome Cetner: Νέα καταστήματα στον άμεσο ορίζοντα


Η μεγαλύτερη πτώση αφορούσε απάτες με τη χρήση καρτών σε ΑΤΜ, με 12,4% λιγότερες απάτες το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ οι απάτες που πραγματοποιήθηκαν στα τερματικά POS μειώθηκαν κατά 3,0%. Το χαμηλότερο επίπεδο απάτης κατά της ATM οφειλόταν κυρίως στη σημαντική μείωση της απάτης με την πλαστογραφία και της απάτης με τη χρήση χαμένων και κλεμμένων καρτών. Η απάτη με τη χρήση χαμένων και κλεμμένων καρτών αντιπροσώπευε το 47% της αξίας της απάτης σε ΑΤΜ και POS τερματικά, ενώ η απάτη με κάρτες απομίμησης ήταν 43%. Όπως παρατηρήθηκε κατά τα προηγούμενα έτη, η πλαστογράφηση πλαστών καρτών ήταν κυρίαρχη για συναλλαγές που αποκτήθηκαν σε χώρες εκτός ΕΕ. Η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2016, αν και η γεωγραφική κατηγορία παρουσίασε μείωση σε περιπτώσεις απάτης με κάρτες παραποίησης / απομίμησης σε σύγκριση με το 2015.

Σε σχέση με το 2015, το 2016 η αξία των συναλλαγών που αποτελεί προϊόν απάτης με τη χρήση πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 48%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η έκθεση και παρατίθενται στον πιο κάτω πίνακα, η αξία των συναλλαγών που αποτελεί προϊόν απάτης με πιστωτικές κάρτες σε ATM αυξήθηκε κατά 42%, η αξία των συναλλαγών με τη χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 65%, ενώ η αξία των συναλλαγών με τη χρήση καρτών στο διαδίκτυο που αποτελεί προϊόν απάτης αυξήθηκε κατά 68%.
 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το 76% των περιστατικών απάτης με τη χρήση καρτών το 2016 αφορούσε την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω διαδικτύου, το 6% αφορούσε τη χρήση καρτών σε ATM και το 18% αφορούσε πληρωμές σε τερματικά (POS). Αξίζει να σημειωθεί πως τα περιστατικά απάτης αφορούν κάρτες που εκδόθηκαν στην Κύπρο και χρησιμοποιήθηκαν είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.
 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ το 2016 αναλογούσαν 1,32 πιστωτικές κάρτες ανά κάτοικο Κύπρου. Για κάθε κάρτα που εκδόθηκε στην Κύπρο αναλογούσαν 26 συναλλαγές, ενώ η αξία συναλλαγών για κάθε κάρτα το 2016 αναλογούσαν τα €3.583. Τα περιστατικά απάτης το 2016 αφορούσαν το 0,023% της συνολικής αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κυπριακές κάρτες ή το 0,017% των αριθμών των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κυπριακές κάρτες.
 

Δειτε Επισης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP