Δ. Διονυσίου: Το κούρεμα ήταν στο τραπέζι από το 2016

Το κούρεμα καταθέσεων στον Συνεργατισμό ήταν στο τραπέζι από το 2016 παραδέχθηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευση της ΣΚΤ ο Διονύσης Διονυσίου, Οικονομικός Λειτουργός Α΄ Προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων. 

Ο κ. Διονυσίου αναφέρθηκε σε συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΣΚΤ και της ΚΤ τον Νοέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της οποίας οι επόπτες είχαν τονίζει ξεκάθαρα ότι η ΣΚΤ έπρεπε να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να εξεύρει κεφάλαια και να γίνει ανταγωνιστική. Είχε μάλιστα καταστεί σαφές ότι λόγω έλλειψης άλλων αποτελεσματικών κινήσεων και τόλμης εκ μέρους της τράπεζας για ουσιαστικά βήματα, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο διενέργεια κουρέματος στον Συνεργατισμό. «Το σενάριο κουρέματος ήταν ξεκάθαρο και το είχα αναφέρει και εγώ στις εκθέσεις μου. Σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Cookman μας είχε τονίσει  ότι αν δεν γίνουν άλλες ενέργειες, μόνη ορατή λύση θα ήταν το κούρεμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διονυσίου.

Ο κ. Διονυσίου, ο οποίος κατέθετε για περισσότερες από τέσσερις ώρες,  κλήθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεση του, η οποία είχε διακοπεί στις 20 Σεπτεμβρίου, λόγω έλλειψης χρόνου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επανακληθεί, αφού ληφθούν καταθέσεις και από άλλα πρώην στελέχη της ΣΚΤ προς απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων της Επιτροπής.  
Ενώπιον του κ. Διονυσίου τέθηκε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τις καθυστερήσεις εκ μέρους το συνεργατισμού στη διαχείριση των ΜΕΔ. Στην τοποθέτηση της Επιτροπής ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην αντίδραση της τράπεζας, ανέφερε ότι την στιγμή που άλλες τράπεζες είχαν ήδη δημιουργήσει μονάδες διαχείρισης ΜΕΔ, η ΣΚΤ είχε ενώπιον της ένα βουνό επιπλέον εργασιών, σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν η συγχώνευση των 18 ΣΠΙ σε ένα.

Εξάλλου, απέδωσε τα μεγάλα ποσοστά ΜΕΔ στις εσωτερικές πολιτικές της τράπεζας και στο όλο σύστημα που δεν επέτρεπε τη διενέργεια εκποιήσεων. Δεν υπήρχε, τόνισε, η απαραίτητη πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε ,επίσης στις συνεχείς φήμες μετά το 2013 για κλείσιμο του Συνεργατισμού, που προκαλούσαν ζημιά και εκροές καταθέσεων.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, τόνισε ότι η πρώτη σωστή αποτύπωση ΜΕΔ στη ΣΚΤ έγινε το 2014 και όχι ενωρίτερα. Τότε, πρόσθεσε, τα ΜΕΔ είχαν υπολογιστεί στα €7,6 δις, ποσό που αντιστοιχούσε σε 92 χιλιάδες πελάτες.

Πιέσεις πώλησης από τον Φεβρουάριο
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι πιέσεις για πώληση της ΣΚΤ είχαν αρχίσει από τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ οριστική απόφαση, πρόσθεσε, λήφθηκε περί τα μέσα Μαρτίου.
Η διαδικασία για πώληση, συμπλήρωσε, άρχισε πολύ πριν την τελική απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018 με αγοραστή την Ελληνική Τράπεζα.
Πάντως, ο κ. Διονυσίου ανέφερε πως ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 υπήρχαν μηνύματα από τις εποπτικές αρχές ότι η ΣΚΤ οδηγείτο σε κλείσιμο .

Η συμφωνία με Altamira
Ο κ. Διονυσίου ερωτήθηκε για το πλαίσιο συμφωνίας της ΣΚΤ με την ισπανική Altamira. Τόνισε ότι το κόστος της συμφωνίας με Altamira για περίοδο δέκα ετών, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αφορά €350 με €355 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 180 εκατ. ευρώ είναι διαχειριστικά. Τα καθαρά έσοδα της ισπανική εταιρείες κυμαίνονται περίπου στα €20 εκατομμύρια το χρόνο. Τόνισε, παράλληλα, ότι στους πρώτους 8 μήνες λειτουργίας της Altamira, της καταβλήθηκε ένα πόσο της τάξης περίπου των €25 εκατ, ενώ τα έσοδα σε μετρητά ήταν περίπου €200 εκατ, μέσω πωλήσεων ακινήτων.

Σε περίπτωση πρόωρης διακοπής της συμφωνίας, το πέναλτι για τη ΣΚΤ θα είναι γύρω στα €80 με €90 εκατ. Ωστόσο, ο μάρτυρας ανέφερε ότι το κείμενο της συμφωνίας επιτρέπει πρόωρο τερματισμό της συνεργασίας, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να μελετηθεί.

Ο κ. Διονυσίου  απέρριψε τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής πως η επιλογή της Altamira ήταν μονόδρομος για τη ΣΚΤ. Υπήρχαν, πρόσθεσε, και άλλες επιλογές, ωστόσο την τελική απόφαση την έλαβε η Επιτροπεία της ΣΚΤ. Όπως εξήγησε, υπήρχε ένας κατάλογος με 13 εταιρείες με αντικείμενο στη διαχείριση ΜΕΔ που είχε ετοιμαστεί από την BlackRock. Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε η Altamira αφού άλλες δύο εταιρείες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν περιλαμβάνονταν στην  μελέτη της BlackRock που ήταν σύμβουλος της ΣΚΤ. Σε ότι αφορά την έκθεση της Citigroup, ανέφερε ότι αυτή εξέταζε αποκλειστικά το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Αλταμίρα ή συνέχιση της τράπεζας με εσωτερική διαχείριση των ΜΕΔ. Η έκθεση αυτή, πρόσθεσε, δεν εξέταζε πρόταση οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. αναφορικά με την απευθείας ανάθεση, ανέφερε ότι υπήρχε γνωμάτευση ότι μπορούσε η τράπεζα να προχωρήσει σε συμφωνία χωρίς διαγωνισμό.

Δάνεια εκατομμυρίων το 2016 – 17
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το 2016 – 17, δηλαδή την περίοδο που η τράπεζα αιμορραγούσε και ταλανιζόταν από μεγάλες εκροές, είχαν ταυτόχρονα δοθεί περίπου €116 εκατ. ως δάνεια σε μεγάλους οργανισμούς.  Συγκεκριμένα, είχε δοθεί:

  • τον Νοέμβριο του 2017, δάνειο €23 εκατ σε ξενοδοχείο της περιοχής Αμμοχώστου
  • τον Δεκέμβριο του 2017, δάνειο  ύψους €13 εκατ σε εταιρεία ξενοδοχείων
  • Τον Ιούνιου του 2017, δάνειο ύψους 19 εκατ σε κατασκευαστική εταιρεία
  • Τον Δεκέμβριο του 2017, δάνειο ύψους €9 εκατ στην εταιρεία Logicom

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής μετέφερε τη θέση ανέφερε ότι η ΣΚΤ ήταν γενναιόδωρη με τις αμοιβές, αναφερόμενος στις αυξήσεις που είχαν δοθεί  τελευταία στις αντιμισθίες της ηγεσίας της ΣΚΤ, με δεδομένη την κατάσταση της ΣΚΤ. Ο κ. Διονυσίου απάντησε ότι πριν την ενοποίηση των ΣΠΙ, οι αντιμισθίες μη εκτελεστικών μελών ΣΚΤ και ΣΠΙ ανέρχονταν στις €750 χιλιάδες. Το ποσό αυτό  μειώθηκε στις €350 χιλιάδες μετά την ενοποίηση σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Όπως είπε, οι αυξήσεις έγιναν μετά από αίτημα της τράπεζας και απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Αρέστης αναφέρθηκε σε αμοιβή της τάξης του €1 εκατ προς τρία δικηγορικά γραφεία για την μελέτη συγκεκριμένου prospectus.

Δειτε Επισης

Αφροδίτη Ψαρά και Γιώργος Ψαράς: Είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα (vid)
Σοφία Βορκά: Αποτέλεσμα καθημερινής εργασίας για μια βιώσιμη ζωή στο σπίτι η βράβευση της IKEA (vid)
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Παρέμβαση από Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιεί κανείς τις επιχειρήσεις του
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
Τερματικό: Κόλλησε η κατασκευή της προβλήτας, ανησυχεί η Κυβέρνηση-Πού βρίσκεται το «Προμηθέας»
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»