Στα μέσα του 2019 οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Πριν από την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου του 2019 θα πρέπει να αναμένεται να λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς αποτελεί και στόχος του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο μάλιστα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών στο γενικότερο πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος των Μη Εξυπηρετούμενων για το οποίο ψηφίστηκαν σειρά νομοθετημάτων και τροπολογιών τον περασμένο Ιούλιο.

Για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να ολοκληρωθούν τέσσερα στάδια: (1) η πολιτική απόφαση, (2) ο φορέας που θα διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, (3) η εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα παρέχει την τεχνική υποστήριξη και (4) οι όροι εντολής που θα ρυθμίζει την διοχέτευση και πρόσβαση στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: Σε πλειστηριασμό ακίνητα €13 εκατ τον Οκτώβριο

Το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και τη συμπερίληψη σχετικής πρόνοιας για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα καθώς δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να πιέζει ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το όλο σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν από την εκπνοή του δεύτερου τριμήνου του 2019. Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών ώστε να είναι ο φορέας που θα αναλάβει τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό ενώ το όλο θέμα θα τεθεί σε συνεδρία του Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών τις προσεχείς εβδομάδες.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την εταιρεία που αναλάβει την δημιουργία, ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχουν γίνει κάποιες παρουσιάσεις και επαφές με την εταιρεία που δημιούργησε την πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κατά πόσον θα είναι η ίδια εταιρεία που δημιουργήσει και την αντίστοιχη πλατφόρμα στην Κύπρο.

Τέλος, θα πρέπει να ρυθμιστούν με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών τα νομικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την διοχέτευση στοιχείων και πρόσβαση στα στοιχεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.  

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως με την λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υποβοηθηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών καθώς δεν χρειάζεται η εξεύρεση φυσικού χώρου για διεξαγωγή των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα αναμένεται να δοθεί και η ευκαιρία για υποβολή προσφορών από άτομα ή εταιρείες του εξωτερικού. Παράλληλα, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα γίνει πιο εύκολη η συμμετοχή της τοπικής αγοράς σε πλειστηριασμούς ανά το παγκύπριο. Κατά συνέπεια θα υπάρχουν περισσότεροι πλειοδότητες-προσφορές που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καλύτερες τιμές και καλύτερες τιμές θα είναι προς όφελος τόσο του τραπεζικού οργανισμού όσο και του δανειολήπτη.

Επίσης, με την εν λόγω διαδικασία διαγράφεται η όποια υπόνοια για προ συνεννόηση μεταξύ πλειοδοτών για χαμηλές προσφορές, υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και διασφαλίζεται η εγκυρότητα της διαδικασίας. Την ίδια ώρα, αποφεύγονται τα οποιαδήποτε επεισόδια στους φυσικούς χώρους πλειστηριασμών.

Σημειώνεται επίσης πως με την λειτουργία του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν σημαίνει ότι καταργούνται άμεσα οι φυσικοί πλειστηριασμοί, ενώ το νομικό πλαίσιο μέχρι τον πλειστηριασμό, ηλεκτρονικό ή φυσικό, παραμένει το ίδιο και θα ακολουθούνται όλα τα βήματα.

Σχέδιο Εστία
Υπογραμμίζεται πως παράλληλα τρέχουν και οι διαδικασίες για το Σχέδιο Εστία. Στο παρόν στάδιο προχωρούν οι οργανωτικές διευθετήσεις, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει αναλάβει το ρόλο του  διαχειριστή και θα πρέπει να ετοιμαστούν τα κατάλληλα λογισμικά και να υπάρξει η κατάλληλη στελέχωση.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναμένεται σύντομα και η απάντηση της Κομισιόν από την οποία δεν θα προκύψουν, όπως φαίνεται, να υπάρξουν εκπλήξεις εκτός από την υπόδειξη κάποιων παρατηρήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Sugar House: «Γλυκά» διαμερίσματα στη Μέσα Γειτονιά

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου