FT: Πολύς δρόμος απομένει για τον Χούριγκαν

Παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για την Τράπεζα Κύπρου και για τον πρώην τραπεζίτης της Royal Bank of Scotland, John Hourican ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει σημαντικό deal με την Apollo για την πώληση μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων στην τιμή των €1,4 δισ. ή 0,48 φορές της λογιστικής τους αξίας. Αυτό ήταν το σχόλιο των Financial Times οι οποίοι έκαναν παράλληλα αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Hourican πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πενταετούς του μέχρι τώρα πορείας στην Τράπεζα Κύπρου καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε να ορθοποδήσει το Συγκρότημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η BoC είναι μη εξυπηρετούμενη τράπεζα, σημειώνουν οι FT για να υπογραμμίσουν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε ο νέος δανεισμός της Τράπεζας κατά 42% σε ετήσια βάση, με σχεδόν το σύνολο του νέου δανεισμού να διοχετεύεται στην βελτιωμένη κυπριακή οικονομία.

Παράλληλα, σημειώνουν το γεγονός ότι τα «κακά δάνεια» έχουν μειωθεί κατά 70% από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ πωλήθηκαν όλα τα υποκαταστήματα που διατηρούσε η Τράπεζα Κύπρου σε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία. Οι κεφαλαιακοί δείκτες φαίνονται σαφώς βελτιωμένοι, ενώ ο CET 1 αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 14% περίπου, νοουμένου ότι το deal με Apollo και η πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο θα τύχουν θετικής έγκρισης από τις εποπτικές αρχές.
 
Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα €28 εκατ. στο σφυρί από Κύπρου και Ελληνική

Ωστόσο, υπογραμμίζουν οι FT, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Τα περιουσιακά στοιχεία που μόλις εκφορτώθηκαν στον αμερικανικό επενδυτή, αποτελούσαν περίπου το ένα πέμπτο του καθαρού εισοδήματος από τόκους της Τράπεζας Κύπρου, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα που αναμένεται να επιφέρουν στο Συγκρότημα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν στην κατοχή της. «Τα έξοδα αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και η νέα νομοθεσία που ορίζει τους «ευάλωτους» δανειολήπτες θα πρέπει να διευκολύνει, θεωρητικά, την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει τα επισφαλή δάνεια ή να προχωράει σε ανακτήσεις δανείων. Όμως, τα μεγάλα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία ύψους €5,2δις παραμένουν πολύ μεγάλος αριθμός: το 38% του συνόλου, πολύ πιο μπροστά από τον στόχο που αναφέρθηκε».

«Σημάδι αποφασιστικότητας της BoC να κάνει στροφή αποτελεί το δάνειο ύψους €450 εκατ. στον Apollo για να αγοράσει τα κακά στοιχεία ενεργητικού, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ισολογισμού της τράπεζας μετά την πώληση. Ακόμη ένα σημάδι αποτελεί και η απόφαση του κ. Hourican να παρατείνει τη παραμονή του στη Λευκωσία μέχρι το 2020».
 
Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Καταθέτουν Σταυρινίδης, Έλληνας και Χριστοδουλίδης

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024