powered by

FT: Πολύς δρόμος απομένει για τον Χούριγκαν

Παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για την Τράπεζα Κύπρου και για τον πρώην τραπεζίτης της Royal Bank of Scotland, John Hourican ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει σημαντικό deal με την Apollo για την πώληση μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων στην τιμή των €1,4 δισ. ή 0,48 φορές της λογιστικής τους αξίας. Αυτό ήταν το σχόλιο των Financial Times οι οποίοι έκαναν παράλληλα αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Hourican πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πενταετούς του μέχρι τώρα πορείας στην Τράπεζα Κύπρου καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε να ορθοποδήσει το Συγκρότημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η BoC είναι μη εξυπηρετούμενη τράπεζα, σημειώνουν οι FT για να υπογραμμίσουν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε ο νέος δανεισμός της Τράπεζας κατά 42% σε ετήσια βάση, με σχεδόν το σύνολο του νέου δανεισμού να διοχετεύεται στην βελτιωμένη κυπριακή οικονομία.

Παράλληλα, σημειώνουν το γεγονός ότι τα «κακά δάνεια» έχουν μειωθεί κατά 70% από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ πωλήθηκαν όλα τα υποκαταστήματα που διατηρούσε η Τράπεζα Κύπρου σε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία. Οι κεφαλαιακοί δείκτες φαίνονται σαφώς βελτιωμένοι, ενώ ο CET 1 αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 14% περίπου, νοουμένου ότι το deal με Apollo και η πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο θα τύχουν θετικής έγκρισης από τις εποπτικές αρχές.
 
Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα €28 εκατ. στο σφυρί από Κύπρου και Ελληνική

Ωστόσο, υπογραμμίζουν οι FT, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Τα περιουσιακά στοιχεία που μόλις εκφορτώθηκαν στον αμερικανικό επενδυτή, αποτελούσαν περίπου το ένα πέμπτο του καθαρού εισοδήματος από τόκους της Τράπεζας Κύπρου, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα που αναμένεται να επιφέρουν στο Συγκρότημα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν στην κατοχή της. «Τα έξοδα αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και η νέα νομοθεσία που ορίζει τους «ευάλωτους» δανειολήπτες θα πρέπει να διευκολύνει, θεωρητικά, την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει τα επισφαλή δάνεια ή να προχωράει σε ανακτήσεις δανείων. Όμως, τα μεγάλα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία ύψους €5,2δις παραμένουν πολύ μεγάλος αριθμός: το 38% του συνόλου, πολύ πιο μπροστά από τον στόχο που αναφέρθηκε».

«Σημάδι αποφασιστικότητας της BoC να κάνει στροφή αποτελεί το δάνειο ύψους €450 εκατ. στον Apollo για να αγοράσει τα κακά στοιχεία ενεργητικού, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ισολογισμού της τράπεζας μετά την πώληση. Ακόμη ένα σημάδι αποτελεί και η απόφαση του κ. Hourican να παρατείνει τη παραμονή του στη Λευκωσία μέχρι το 2020».
 
Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Καταθέτουν Σταυρινίδης, Έλληνας και Χριστοδουλίδης

Δειτε Επισης

Μ. Κύρου: Η ψηφιακή υπηρεσία eFX Convert της Τρ. Κύπρου που αλλάζει το παιχνίδι στην μετατροπή συναλλάγματος
Τι χρειάζεται να κάνει η Κύπρος για επαναπατρισμό ταλέντων-Οι εισηγήσεις στο TechIsland Summit
«Θα εξυπηρετούμε ολόκληρη την Ευρώπη από την Κύπρο»-H Thomas Cook India και επίσημα στο νησί μας (pics)
Πολυκαταστήματα ERA: Με ποσοστό 16,67% μπαίνει στην Gencom η Φάις, συμφερόντων της οικογένειας Πολιτικός
Έτρεξε με υπερδιπλάσιο ρυθμό από Ε.Ε. και Ευρωζώνη η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3%
Α. Πολεμίτης: Αναπτυσσόμενη δύναμη στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό τοπίο η Κύπρος, εντυπωσιακή η συνεισφορά του τομέα στην οικονομία
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο...Οι βραβευθέντες και η εντυπωσιακή τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards (pics)
Επεκτείνουν την συνεργασία τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους PwC Κύπρου και CIM-Cyprus Business School
Ξεκίνησε η κάθοδος ινδικών κολοσσών…Thomas Cook India και LTIMindtree έρχονται στην Κύπρο
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 17ων IN Business Awards(pics)