Ερευνητική καλεί Νουί για Συνεργατισμό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσκλησης για κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, άφησε ο Πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Αρέστη. 
 
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας, η Επιτροπή προσανατολίζεται στο να στείλει επιστολή-πρόσκληση προς την κα Νουί. Εφόσον αποδεχθεί την πρόσκληση, η επικεφαλής του SSM θα κληθεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την εποπτεία του Συνεργατισμού, τις συνθήκες που οδήγησαν στη συνεργασία της ΣΚΤ με την Altamira αλλά και τα γεγονότα που έφερα το deal με την Ελληνική Τράπεζα, ζητήματα για τα οποία έχουν ακουστεί πολλά από τους μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν έχει ενώπιον της τα γεγονότα από την οπτική του SSM, από τον οποίο έχει σταλεί επιστολή εμπιστευτικότητας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γιώργος Αρέστης, σε επιστολή που στάλθηκε από τον SSM στην Κεντρική Τράπεζα ημερομηνίας 24/8/18, γίνεται αναφορά στους περιορισμούς που έχει το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος για υλικό που χαρακτηρίζεται ως ECB/SSM sensitive information. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν θα μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων θεωρούνται εμπιστευτικές από τον SSM.
 
Υπό αυτό λοιπόν το δεδομένο, τα όσα κατάθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Ιωάννου, Ανώτερος Λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας, ήταν περιορισμένα, με τον Γιώργο Αρέστη να ζητά από τον κ. Ιωάννου να μεταφέρει την ανάγκη άρσης του απορρήτου το συντομότερο δυνατόν για την ανάγκες πρόσβασης της επιτροπής σε πληροφορίες που αφορούν τον SSM.
 
Ο κ. Ιωάννου ρωτήθηκε για το κατά πόσον, όντας εκπρόσωπος του SSM, είχε συναντήσεις με τα κατά καιρούς παραιτηθέντα μέλη της ΣΚΤ, τα οποία είχαν εκφράσει διαφωνίες με τον τρόπο διακυβέρνησης του συνεργατισμού. Ο κ. ιωάννου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συνάντηση του με τον κ. Μάριο Κληρίδη τον Ιούνιο του 2015, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Κληρίδης είχε γνωστοποιήσει ότι η παραίτηση του σχετιζόταν με θέματα κακής εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και ότι ο Πρόεδρος και το ΔΣ της ΣΚΤ λειτουργούσαν εκτελεστικά, επεμβαίνοντας στο έργο του παραιτηθέντα Γενικού Διευθυντή.
 
Kληθείς να γίνει πιο συγκριμένος για τα θέματα κακής εταιρικής διακυβέρνησης της ΣΚΤ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι υπήρχε πρόβλημα έγκαιρης πληροφόρησης της Κεντρικής Τράπεζας,  πρόβλημα στην ποιότητα της πληροφόρησης, ενώ την ίδια ώρα το κάθε ενεργούσε από μόνο του, χωρίς να υιοθετεί τις οδηγίες της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Συνάντηση είχε επίσης και με την κα Πογιατζή αλλά και με τον κ. Στροβολίδης, επίσης παραιτηθέντα μέλη της Επιτροπείας της ΣΚΤ. Ο κ. Ιωάννου ερωτήθηκε για το κατά πόσον τα όσα μετέφεραν τα παραιτηθέντα
μέλη μεταφέρονταν στη Διοικήτρια και τον SSM, απάντησε θετικά. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει για τις κινήσεις που γίνονταν από τον εποπτικό μηχανισμό, λόγω της δέσμευσης εμπιστευτικότητας.
Κλείνοντας, ο κ. Αρέστη ζήτησε κε νέου από τον μάρτυρα να μεταφέρει την ανάγκη άμεσης άρσης του απορρήτου για τις ανάγκες πληροφόρησης της επιτροπής.
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου