Σήκωσαν €340 εκατ. τα νοικοκυριά το εξάμηνο

Σταθεροποιείται όπως όλα δείχνουν η εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των καταθέσεων στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα μετά την μεγάλη εκροή καταθέσεων που υπήρξε λόγω άγνοιας και αβεβαιότητας για τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, που είχε τελικά αίσιο τέλος με την υπερψήφιση των κρατικών εγγυήσεων από την Ολομέλειας της Βουλής και το πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 η καθαρή αύξηση των καταθέσεων στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα από κατοίκους εσωτερικού ανήλθε στα €2.135 εκατ. ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε κατάθεση ύψους €2,5 δισ. στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των νοικοκυριών κατά το πρώτο εξάμηνο κατέγραψαν καθαρές εκροές €340 εκατ., ενώ οι συναλλαγές των κυπριακών επιχειρήσεων σημείωσαν καθαρές ροές καταθέσεων ύψους €173,6 εκατ.
 
Διαβάστε ακόμα: ΟΑΥ: Ψάχνει επικοινωνιολόγο για το ΓεΣΥ

Μειωμένες οι συνολικές καταθέσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα οι συνολικές καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά €386,9 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα €39,5 δις τον Απρίλιου.

Ανακτούν το χαμένο έδαφος οι επιχειρήσεις
Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ανήλθαν στα €8,42 δις τον Ιούνιο του 2018 σε σχέση με €7,4 δις τον Δεκέμβριο του 2016, καταγράφοντας άνοδο 14,2% σε ετήσια βάση κάτι το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των κυπριακών επιχειρήσεων και αύξηση της ρευστότητας τους, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να πει πως ανακτάται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων προς τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.

Μετά την εκροή καταθέσεων στις αρχές του 2018, την περίοδο Απρίλιο-Ιούνιο οι καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά €49,6 εκατ. σε σχέση με τον Μάρτιο οπόταν και υπήρξε εκροή καταθέσεων της τάξης των €200 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιουνίου στα €23,32 δις. Σε σχέση με το 2013 οπόταν και οι συνολικές καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών ανέρχονταν στα €23,36 δις, φαίνεται ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι καταθέσεις ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2018 σε €1.736 εκατ. από €1.900 εκατ. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017.
 
Διαβάστε ακόμα: Πλωτό αιολικό πάρκο προτείνει ο ΣΑΕΚ

Μειώνονται οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών
Μειωμένες κατά €818,9 εκατ. παρουσιάζονται οι συνολικές καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών στην Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €7,6 δις. Η εν λόγω μείωση μπορεί να δικαιολογηθεί είτε λόγω αποφάσεων επιχειρήσεων μη κάτοικων Κύπρου να μεταφέρουν τα χρήματα τους εκτός Κύπρου (λόγω και της μείωσης των καταθετικών επιτοκίων), είτε από το κλείσιμο λογαριασμών από τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια της πολιτικής για ύποπτων λογαριασμών που ενδεχομένως να σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δάνεια
Μειωμένο κατά €4,35 δις είναι το υπόλοιπο των δανείων που έχουν χορηγήσει τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα το πρώτο εξάμηνο σε κατοίκους εσωτερικού, με το υπόλοιπο των δανείων να ανέρχεται στα €38,6 δις τον Ιούνιο του 2018 σε σχέση με €42,99 δις τον Δεκέμβριο του 2017.

Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο των οικιστικών δανείων προς νοικοκυριά ανήλθε στα €10.796 εκατ. τον Ιούνιο, ενώ το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στα €2,3 δις. Σε ό,τι αφορά τις κυπριακές επιχειρήσεις το υπόλοιπο των δανείων του ανήλθε στα €17,7 δις και το υπόλοιπο των δανείων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων στα €17,9 εκατ.

Δειτε Επισης

Η ευρωπαϊκή οδηγία για διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων-Δέσμη εναρμονιστικών νομοσχεδίων στην Βουλή
Στα €44.592.598,3 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
ΕΚΤ: Πληθωρισμός Απριλίου και ΑΕΠ «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ... «Δημιουργείται το υπόβαθρο»
Φρανκ Έλντερσον (EKT): «Πιθανότητα» η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Τράπεζα Κύπρου: Κάλεσμα στους μετόχους για ηλεκτρονική πληρωμή μερίσματος-Οι διαθέσιμοι τρόποι
Ελληνική Τράπεζα: Στις 24 Μαΐου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου
Ο δρόμος προς την ψηφιακή ανθεκτικότητα...Πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τον κανονισμό DORA
Σημαντικό ενδιαφέρον δικαιούχων δανειοληπτών για το νέο σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ σε συνεργασία με doValue Cyprus
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο